Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/2594
Karar No: 2015/9786
Karar Tarihi: 04.05.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2015/2594 Esas 2015/9786 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, murisinin iş kazası sonucu ölümünden dolayı maddi ve manevi tazminatın ödenmesini istedi. Mahkeme, davanın kısmen kabul edilerek davacılara manevi tazminatın ödenmesine karar verdi. Ancak, davaya ilişkin verilen karar daha sonra Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kararı doğrultusunda bozuldu. Mahkeme yeniden inceleme yaparak kusurun aidiyeti ve oranının tespit edilmesi gerektiğini belirtti. Ancak, yapılan incelemede davacıların iddialarının yeterince irdelenmediği anlaşıldı. Olaya ilişkin makine mühendisi ve iş güvenliği uzmanı bilirkişilerden oluşan 3 kişilik bilirkişi heyetine dosyanın tevdi edilerek, yeniden inceleme yapılması ve sonuca göre karar verilmesi gerektiği belirtildi. Mahkemenin kararı usul ve yasaya aykırı olduğundan, hüküm bozuldu.
İş Kazaları Sonucu Muhakkak Yapılacak Ödemelerin Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, İş Kanunu'nun 77. Maddesi, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü bu kararda geçen kanun maddeleridir.
21. Hukuk Dairesi         2015/2594 E.  ,  2015/9786 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı, murisinin iş kazası sonucu ölümünden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

    K A R A R


    Dava, 28.11.2008 tarihinde geçirdiği iş kazasında vefat eden sigortalının hak sahiplerinin manevi zararlarının giderilmesi istemlerine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabul ve kısmen reddi ile; davacı ... ve velayeti altında bulunan çocukları ... ve ... için ayrı ayrı takdir edilen 10.000,00 er TL manevi tazminatın, davacı ... için ise takdir edilen 5.000,00 TL manevi tazminatın olay tarihinden işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacılara ödenmesine karar verilmiştir.
    Dosya kapsamından Mahkemece verilen 02.07.2013 tarihli ilk kararın Dairemizin 10.02.2014 gün,2013/17000 Esas -2014/1723 Karar sayılı kararı ile bozulduğu, ilgili bozma ilamında özetle " Mahkemenin hükmüne esas aldığı 02.01.2013 tarihli kusur raporunda davacılar vekilinin itirazlarının irdelenmemesine göre bu raporun hükme esas alınabilir nitelikte olmadığı" açıklamasının yapıldığı, yukarıda esas ve karar numarası verilen bozmaya uyulduğu, bozma sonrası 15.11.2015 tarihli raporun alınıp bu rapor doğrultusunda karar verildiği anlaşılmaktadır.
    Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 6.3.2002 gün ve 1/119-135 sayılı kararında da belirtildiği üzere; bozma kararına uyması ile Mahkemenin bozma kararı doğrultusunda işlem yapma yükümlüğü doğar. Bu ilke Usul Kanunun dayandığı ana esaslardan olup kamu düzeni ile ilgilidir. Yargıtayın bozma kararına uymuş olan Mahkemenin, bozma gereğince değerlendirme yaparak yeni hükmünü tesis etme zorunluluğu vardır.
    Bunun yanında bir önceki Bozma ilamında da değinildiği üzere iş kazalarından kaynaklanan tazminat davalarının özelliği gereği, İş Kanunu"nun 77. maddesinin öngördüğü koşulları göz önünde tutarak ve özellikle yapılan işin niteliğine göre, işyerinde uygulanması gereken tedbirlerin neler olduğu İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü"nün ilgili maddelerinin göz önünde tutulmak suretiyle,incelenmesi,işverenin hangi önlemi almadığı, alınan önlemlere işçinin uyup uymadığı, gibi hususlar ayrıntılı bir biçimde incelenmek suretiyle kusurun aidiyeti ve oranının hiçbir kuşku ve duraksamaya yer vermeyecek biçimde belirlenmesi gerekir. (Hukuk Genel Kurulunun 16.06.2004 gün ve 2004/21-365 E.-369 K. sayılı kararı da aynı yöndedir ).Bu açıklamadan olarak şüphesiz ki tarafların kusur durumu irdelenirken konusunda ehil bilirkişilere olayı inceletmek kadar olaya neden olabilecek tüm saiklerin bir bütün olarak ele alınması ve bu kapsamda da taraflarca ortaya konulan iddia ve savunmalar ile tüm delillerin titizlikle değerlendirilerek kusurun aidiyeti ve oranının tespitine çalışılmalıdır.
    Somut olayda ise, her ne kadar Mahkeme Dairemiz Bozma ilamı sonrasında yargılama konusu zararlandırıcı olayı yeni bir heyete inceletmişse de bilirkişilerce dosyaya sunulan 15.11.2014 tarihli bu raporda Dairemiz Bozma ilamında açıklanan hususların yeterince irdelenmediği anlaşılmakla ortada bozma doğrultusunda alınmış bir rapordan bahsetme imkanı bulunmamaktadır. Zira bir önceki bozma ilamında yukarıda da değinildiği üzere davcılar vekilince kusurunun aidiyeti ile oranını etkileyebilecek ciddi iddiaların (yorgunluk ve fazla çalıştırılma irdelenmediği 02.01.2013 tarihli kusur raporuna göre neticeye varılmasının hatalı olduğu belirtilmiştir. Bozma sonrası alınan 15.11.2014 tarihli raporda da bu iddialar (yorgunluk ve fazla çalıştırılma ) bilirkişi heyetince hiç irdelenmemiştir. Hal böyle olunca bozma sonrası alınan 15.11.2014 tarihli bu raporunda hükme esas alınabilecek nitelikte olmadığı açıktır.
    Yapılacak iş; öncelikle makine mühendisi ve trafik -iş güvenlik uzmanı bilirkişilerden olacak şekilde yine iş güvenliği konularında uzman 3 kişilik bilirkişi heyetine dosyayı tevdi ederek bilirkişilere olayı davacıların “kazalının fazla çalıştırıldığı ve yeterli dinlendirilmediği” iddialarını da gözetecek şekilde yeniden inceletmek, akabinde ortaya çıkacak duruma göre tüm delilleri birlikte değerlendirip sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgulara aykırı biçimde yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, taraf vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ : Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre tarafların sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, temyiz harcının istek halinde temyiz edenlere iadesine
    04.05.2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi