Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/4881
Karar No: 2015/9910
Karar Tarihi: 05.05.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2015/4881 Esas 2015/9910 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, murisi çalışmalarının tespitini istemiş ancak mahkeme reddetmiştir. Temyiz edilmiş ve davanın niteliğinin kamu düzenini ilgilendirdiği ve özel bir duyarlılıkla işlemesi gerektiği belirtilmiştir. Mahkeme organik bağ araştırması yapmadığından ve açıklayıcı delilleri değerlendirmediğinden bozulmuştur. Kanun maddeleri 506 sayılı Yasa'nın 79/10. ve 5510 sayılı Yasa'nın 86/9. maddeleridir. Bu maddeler, hizmet tespiti davaları için özel bir ispat yöntemi öngörmemekte ancak davanın niteliği göz önünde bulundurularak özel bir duyarlılıkla işlem yapılmasını gerektirmektedir.
21. Hukuk Dairesi         2015/4881 E.  ,  2015/9910 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı, murisi 18/01/2007-28/12/2007 tarihleri arasında geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme bozmaya uyarak ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hükmün davacılar vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    K A R A R
    Dava, davacının murisi ...."ın 18/01/2007-28/12/2007 tarihleri arasında davalı ...nezdinde çalıştığının tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasa"nın 79/10. ve 5510 sayılı Yasa"nın 86/9. maddeleri bu tip hizmet tespiti davaları için özel bir ispat yöntemi öngörmemiş ise de, davanın niteliğinin kamu düzenini ilgilendirdiği ve bu nedenle özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi gerektiği Yargıtay"ın ve giderek Dairemizin yerleşmiş içtihadı gereğidir.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden, davacıların murisi ....."ın davalı ....."ne ait .... plakalı araçla 28/12/2007 tarihinde .... topraklarında kaza geçirerek vefat ettiği, davalı ....."ne ait .... sicil sayılı işyerinden 01/12/2007-28/12/2007 tarihleri arasında geçen çalışmasının davalı Kuruma bildirildiği, davalı ... ."nde ihtilaflı dönemde çalışması bulunan tanık ..."ın davacının murisini tanımadığını ancak arkadaşların kendi aralarındaki konuşmalarından .... da bir kaza olduğunu ve bir şoförün öldüğünü duyduğunu beyan ettiği, başkaca tanık dinlenmediği, davacı tarafça sunulan 14/12/2007 tarihli ..... plakalı araç için düzenlenmiş gümrükten tasdikli belgede davalı ... ."nin kaşesi ve imzası bulunduğu, davacı tarafça murisin ihtilaflı dönemde davalı ....."nde değil, davalı ... ."nde çalıştığının tespitini istediği, Mahkemece davalı işverenler arasında organik bağ bulunup bulunmadığı hususu yeterince araştırılmadığı gibi davacının çalışma olgusunun yeterli ve gerekli bir araştırmayla hiç bir kuşku ve duraksamaya yer bırakmayacak sağlıklı bir biçimde belirlenmediği anlaşılmaktadır.
    Yapılacak iş, davalı işverenler arasında organik bağ olup olmadığı hususunu araştırmak, davalı şirketlerde dava konusu dönemde davacı ile aynı iş yerinde çalışan diğer çalışanların tespiti ile resen belirlenen tanıkları dinlemek, olmadığı takdirde, Sosyal Güvenlik Kurumu, zabıta, maliye, meslek odası aracılığı ve muhtarlık marifetiyle işyerine o tarihte komşu olan diğer işyerlerinde ihtilaflı dönemde çalıştığı tespit edilen kayıtlı komşu işyeri çalışanları; yoksa işyeri sahiplerini resen tespit edip dinlemek, taşıma belgeleri, gümrük beyannameleri, konişmento gibi belgeleri incelemek, davanın nitelikçe kamu düzenini ilgilendirdiği nazara alınıp araştırma genişletilerek tüm deliller birlikte değerlendirilip davacının murisinin ihtilaflı dönemdeki çalışmasının hangi işveren nezdinde geçtiğini tereddüte yer vermeyecek şekilde tespit etmekten ibarettir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 05/05/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi