3. Hukuk Dairesi 2016/14210 E. , 2017/940 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK (AİLE) MAHKEMESİ
Taraflar arasındaki nafaka davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın yetkisizlik nedeniyle reddine yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Dairemizin 2016/9346 E., 2016/9370 K. Sayılı ve 16.06.2016 tarihli ilamı ile;
"Hükmü cevapla birlikte temyiz eden davacının temyiz harçlarının alınmadığı anlaşılmış ancak dilekçenin temyiz defterine kayıt edilip edilmediği tespit edilememiştir.
Temyiz dilekçesi, temyiz defterine kaydedilmemiş ise HUMK. nun 432/4. maddesi uyarınca bir karar verilmesi, aksi halde HUMK. nun 434/3. maddesine göre işlem yapıldıktan sonra temyiz defterinin ilgili sayfasının sureti ile birlikte Dairemize gönderilmesi için" dosyanın mahkemesine karar verilmiştir.
Mahkemece, geri çevirme kararı üzerine, davalı vekilince sunulan temyiz dilekçesinin kaydedildiği temyiz defterinin ilgili sayfasının suretinin dosya içerisinde konularak, dosyanın Dairemize geri gönderildiği, geri çevrime kararımıza konu olan, davacının temyiz dilekçesi (katılma yoluyla) ile ilgili hiçbir işlem yapılmadığı anlaşılmaktadır.
Ancak, dosyanın incelenmesinde, davacı vekilince temyize cevap dilekçesi olarak sunulan ve içerik olarak katılma yolu ile temyiz dilekçesi niteliğinde olan dilekçenin Uyap sistemi üzerinden 29/03/2016 tarihinde gönderildiği, eş söyleyiş ile dilekçenin bu tarih itibari ile elektronik ortamda mahkeme kaydına girdiği görülmektedir.
6100 sayılı HMK"nın MADDE 445. Maddesinde; " (1)Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP), adalet hizmetlerinin elektronik ortamda yürütülmesi amacıylaoluşturulan bilişim sistemidir. Dava ve diğer yargılama işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirildiği hâllerde UYAP kullanılarakveriler kaydedilir ve saklanır.
(2) Elektronik ortamda, güvenli elektronik imza kullanılarak dava açılabilir, harç ve avans ödenebilir, dava dosyalarıincelenebilir. Bu Kanun kapsamında fizikî olarak hazırlanması öngörülen tutanak ve belgeler güvenli elektronik imzayla elektronikortamda hazırlanabilir ve gönderilebilir. Güvenli elektronik imza ile oluşturulan tutanak ve belgeler ayrıca fizikî olarak gönderilmez,belge örneği aranmaz." (...) düzenlenmesi ile yargı işlemlerinin elektronik ortamda Uyap sistemi üzerinden yapılmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlemiştir.
Yine "Bölge Adliye ve Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Cumhuriyet Başsavcılıkları İdarî ve Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik" hükümleri kapsamında da "Uyap"ın kullanımı"na dair düzenlemeler getirilmiştir.
İlgili Yönetmeliğin 5. Maddesinde göre;
"İş süreçlerindeki her türlü veri, bilgi ve belge akışı ile dokümantasyon işlemleri, bu işlemlere ilişkin her türlü kayıt, dosyalama, saklama ve arşivleme işlemleri ile uyum ve işbirliği sağlanmış dış birimlerle yapılacak her türlü işlemler UYAP ortamında gerçekleştirilir."
"Taraf ve vekilleri ile diğer ilgililer güvenli elektronik imza ile imzalamak suretiyle UYAP vasıtasıyla birimlere elektronik ortamda bilgi ve belge gönderebilirler."
"Gelen evraktan sorumlu personel, UYAP üzerinden birimlere gönderilen ve iş listesine düşen belgeleri derhâl ilgili kişiye ya da doğrudan dosyasına aktarır. Onay gerektiren evrak ilgilinin iş listesine yönlendirilir."
"Tutanak, belge ve kararlar elektronik ortamda düzenlenir ve gerekli olanlar ilgilileri tarafından güvenli elektronik imza ile imzalanır. Elektronik ortamda düzenlenen ve güvenli elektronik imza ile imzalanan evrak UYAP kapsamındaki birimlere elektronik ortamda gönderilir. Ayrıca fizikî olarak gönderilmez."
"Kanunlarda gösterilen istisnalar hariç olmak üzere, dosyalar güvenli elektronik imza kullanılarak UYAP’ta incelenebilir ve her türlü muhakeme işlemi yapılabilir."
" Güvenli elektronik imza ile imzalanan belge ve kararlarda, mühürleme işlemi ile kanunlarda birden fazla nüshanın düzenlenmesini öngören hükümler uygulanmaz."
Yukarıda açıklanan yasal hükümler doğrultusunda, yargılamaya dair her türlü işlemin güvenli elektronik imza ile uyap sistemi üzerinden yapılabileceği açıktır. Buna göre davacı vekili tarafından uyap sistemi üzerinden elektronik imza ile gönderilen katılma yolu ile temyiz dilekçesi, ayrıca bir temyiz defterine kaydına gerek bulunmaksızın, geçerli şekilde mahkemeye sunulmuş olmaktadır. Bu dilekçesinin Uyap sistemine katılma yolu ile temyiz dilekçesi olarak değil de temyize cevap dilekçesi olarak kaydedilmiş olması, dilekçenin niteliğini veya işlemin sonucunu değiştirmeyecektir.
O halde mahkemece, davacı vekilince Uyap sistemi üzerinden gönderilen ve fakat gerekli temyiz harç ve giderlerinin yatırılmadığı anlaşılan katılma yolu ile temyiz dilekçesi ile ilgili olarak, HUMK 434/3. maddesine göre işlem yapıldıkta sonra sonucuna göre gönderilmesi içinn, dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 08.02.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.