Abaküs Yazılım
1. Ceza Dairesi
Esas No: 2014/3668
Karar No: 2015/3171
Karar Tarihi: 14.05.2015

Kasten yaralama - Yargıtay 1. Ceza Dairesi 2014/3668 Esas 2015/3171 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Sanık mağdurunu bıçakla vurarak ciddi yaralanmalara neden olmuştur. Yaralanmalar mağdurun yaşamını tehlikeye sokmuş ve tıbbi müdahaleyle giderilemeyecek ölçüde etkili olmuştur. Sanık hakkında TCK'nun 86/1.maddesi gereğince 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi gerekmektedir. Ancak, hapis cezaları alt sınırından uzaklaştırılmış ve nihai cezalar 1 yıl 6 ay ve 1 yıl hapis cezaları olarak belirlenmiştir.
Mağdur ..'ye yönelik eylem için sanığa verilen 1 yıl 6 ay hapis cezası, TCK'nun 86/1.maddesinin 3.fıkrasının (e). bendi uyarınca yarı oranında artırılmıştır ve 2 yıl 3 ay hapis cezası olarak belirlenmiştir. Yine, TCK'nun 87/1-d. maddesine göre verilen 2 yıl 30 ay hapis cezası, 4 yıl 6 ay ceza olarak belirlenmiştir.
Kararda geçen kanun maddeleri:
- TCK'nun 86/1.maddesi: \"Bir başkasına kasten zarar veren kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.\"
- TCK'nun 61.maddesi: \"Temel cezaların belirlenmesinde, suçun işleniş şekli, mağdurun şahsı ve suçun işlenişindeki amaç ile birden fazla neviden zararların oluşması sebepleri göz önünde tutulur.\"
- TCK'nun 87/1-d. maddesi: \"Silahla veya diğer araç veya gereçlerle kişiyi yaralayan kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.\"
1. Ceza Dairesi         2014/3668 E.  ,  2015/3171 K.
"İçtihat Metni"

Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Kasten yaralama

Oluşa ve tüm dosya kapsamına göre sanığın, mağdur .. bıçakla bir kez vurması sonucunda batına ve göğüs boşluğuna nafiz, diafragma ve mide yaralanmalarına neden olduğu, mağdurun yaşamını tehlikeye soktuğu, ayrıca mağdur .. bıçakla iki kez vurarak sırtta midskapular hattın distalinde, elde hipotenar bölgede lineer kesiler oluşmasına, sağ el 3, 4, ve 5. parmaklarda PİF eklemi distalinde avuç içi yüzünde duyu kaybına neden olduğu, söz konusu fiilerin mağdurlar üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahaleyle giderilemeyecek ölçüde olduğunun anlaşılması karşısında; 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası gerektiren TCK"nun 86/1.maddesi ile uygulama yapılırken, aynı Kanun"un 61.maddesi gereğince temel cezaların sonuca etkili olacak biçimde alt sınırdan epeyce uzaklaşılarak belirlenmesi yerine, yazılı şekilde 1 yıl 6 ay ve 1 yıl hapis cezaları verilmesi,
Sanık hakkında mağdur .. yönelik eylemi ile ilgili olarak TCK"nun 86/1.maddesi uyarınca belirlenen 1 yıl 6 ay hapis cezasının, aynı maddenin 3.fıkrasının (e). bendi uyarınca yarı oranında artırılması sonucunda 1 yıl 15 ay hapis
cezası yerine 2 yıl 3 ay hapis cezası, 87/1-d. maddesi uyarınca 2 yıl 30 ay hapis cezası yerine 4 yıl 6 ay ceza verilmesi ise sonuca etkili olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
Toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanık ..."ın, mağdurlar ... ve .. oğlu ..."e karşı kasten yaralama suçlarının sübutu kabul, oluşa ve soruşturma sonuçlarına uygun şekilde suç niteliği tayin, takdire ilişen cezaları azaltıcı sebebin niteliği takdir kılınmış, savunması inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş, incelenen dosyaya göre verilen hükümlerde eleştiri nedenleri dışında isabetsizlik görülmemiş olduğundan, sanık müdafiinin bir sebebe dayanmayan temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün tebliğnamedeki düşünce gibi ONANMASINA, 14.05.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi