Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/15067
Karar No: 2015/11105
Karar Tarihi: 18.05.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2014/15067 Esas 2015/11105 Karar Sayılı İlamı

21. Hukuk Dairesi         2014/15067 E.  ,  2015/11105 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde 15/10/2003-21/12/2005 tarihleri arasında geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün davacı ve davalılardan Kurum vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

    K A R A R

    Dava, davacının davalıya ait işyerinde 15.10.2003-21.12.2005 tarihleri arasında işyerinde geçen ve Kuruma bildirilmeyen sigortalı çalışmalarının tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile davacının 15.10.2003-30.11.2003 tarihleri arası çalıştığına karar verilmiştir.
    Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasanın 79/10. ve 5510 sayılı Yasa"nın 86/8. maddeleri bu tip hizmet tespiti davaları için özel bir ispat yöntemi öngörmemiş ise de davanın niteliği kamu düzenini ilgilendirdiği ve bu nedenle özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi gerektiği Yargıtay"ın ve giderek Dairemizin yerleşmiş içtihadı gereğidir.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden, mahkemece bilirkişi raporu doğrultusunda davacının çiftliğin içerisine yapılan konut inşaatında kısa süreli çalıştığı kabul edilerek karar verilmiş ise de bu konutun yapımında usta olarak çalışan ... ve ..."nin beyanlarından davacının inşaat işinin süresinden daha fazla sürede çalıştığı anlaşılmaktadır. Davacının şikayeti üzerine yapılan soruşturma sırasında işveren vekili ..."ın oğlu ...."ın imzasıyla tasdiklediği ifadesinde davacının işyerinde yumurta üretimi işinde çalıştığını, işyerinde 2 kümes olduğunu, yumurta tavuğu besi ve yumurta üretimi yapıldığını, işyerinin 15.000 tavuk kapasiteli olduğunu, davacının yumurta üretimi dışında başka işle meşgul olmadığını, işyerine 15.3.2003 tarihinde alındığını, kümeslerden birine bakmakta iken ülkede başgösteren kuş gribi nedeniyle tavuk sayısında azalma ve işlerde durgunluk olduğunu, bu aşamada davacının görevli olduğu kümeste tavuk kalmadığından diğer kümese bakmasının istenmesi üzerine itiraz etmesi nedeniyle işten çıkarıldığını, 21.12.2005 tarihine kadar çalıştığını, babasının kalp rahatsızlığı bulunduğu için kendisinin ifade verdiğini beyan etmiştir. Tanık beyanlarından davacının besi çiftliğinin içerisinde bulunan işçi evinde ailesi ile birlikte ikamet ettiği anlaşılmaktadır.
    Somut olayda, davacının çiftlik içerisine yapılan inşaat işindemi yoksa kümeslerde tavuk bakımı işindemi çalıştığı hususunda tanık beyanları arasında çelişki bulunduğu, bu çelişkiler giderilmeden ve özellikle davacının çiftliğin içerisinde bulunan işçi evinde ailesi ile birlikte ikamet ediyor olması, işyerinin kapasitesine göre uyuşmazlık konusu dönemde bordrolarda bildirilen sayıda işçi ile yapılabilecek iş olup olmadığı düşünülmeden sonuca gidildiği ve böylece çalışma olgusunun yeterli ve gerekli bir araştırmayla hiç bir kuşku ve duraksamaya yer bırakmayacak sağlıklı bir biçimde belirlenmediği anlaşılmaktadır.
    Yapılacak iş, Kurumdan sorulmak suretiyle veya zabıta araştırması ile tespit edilecek komşu bahçe, tarla veya çiftliklerde benzer işi yapan işlerle uğraşan işverenler veya bu işverenlerin resmi kayıtlarına geçmiş çalışanların beyanlarına başvurmak, gerek görüldüğü takdirde ziraat mühendisi bilirkişi ile birlikte keşif yapılarak ve işveren vekili ..."ın oğlu ...."ın işyerinin kapasitesi ve yapılan iş hususunda müfettişe verdiği beyanıda gözetilerek bu nitelikteki bir tavuk besi çiftliğinde işlerin kaç işçiyle yapılabileceği hususunda bilirkişi raporu almak, ...."ın beyanına başvurmak ve gerekirse ... ve ... ile diğer tanıkları yüzleştirmek suretiyle tanık beyanları arasındaki çelişkiyi gidermek, davanın nitelikçe kamu düzenini ilgilendirdiği nazara alınıp araştırma genişletilerek tüm deliller birlikte değerlendirilip, sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın eksik araştırma ve inceleme sonucunda yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde davacı ile davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 18/05/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi