Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/9654
Karar No: 2015/3122
Karar Tarihi: 23.02.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2014/9654 Esas 2015/3122 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçilerin konut edindirme yardımı alacağı için açmış oldukları davalardan dolayı davacıya ödenmesi gereken 15.588,041 TL'nin faiziyle beraber ödenmesine karar verilmiştir. Ancak mahkemenin, iş mahkemesi sıfatıyla açılan bir davanın, asliye hukuk mahkemesi tarafından karara bağlanması usul ve yasaya uygun değildir. İş mahkemeleri, özel mahkemeler olup, sosyal sigorta kanunu ve iş kanunundan doğan uyuşmazlıkların yetkili mahkemesidir. Ayrı iş mahkemesi bulunmayan yerlerde ise iş mahkemeleri sıfatıyla genel mahkemelerin bakması gerekmektedir. Kararın bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun maddeleri:
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (\"HMK\") 1. maddesi
- 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 1/3. maddesi
- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 106. maddesi ve 101. maddesi
- 506 sayılı Kanun'un 134. maddesi
- 1479 sayılı Bağ-Kur Yasası'nın 70. maddesi
- 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 8. maddesi
21. Hukuk Dairesi         2014/9654 E.  ,  2015/3122 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk İş Mahkemesi

    Davacı, haklarında açılan 5 dava ve icra takipleri sonucunda ödemek zorunda kaldığı paranın faiziyle tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

    K A R A R

    Dava, Orman İşletme Müdürlüğünde çalışan işçilerin konut edindirme yardımı alacağının tahsili için açtığı davalar sonucu ,bu işçilere konut edindirme yardım alacağı ödemeye mahkum edilen davacının dava ve icra takipleri sonucu ödemek zorunda kaldığı 15.588,041 TL nin yasal faizi ile ..." dan rücuen tahsili istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Mahkemelerin görevi ve yargı yolu "yasa" ile belirlenmiş olup, kamu düzenine ilişkin olduğundan yargılamanın her safhasında mahkemece resen nazara alınır.(HMK 1. madde). İş Mahkemeleri, 5521 sayılı Kanun ile kurulmuş istisnai nitelikte özel mahkemeler olup, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 106’ncı maddesi ile, mülga 506 sayılı Kanunun 134’üncü maddesinde ve 1479 sayılı Bağ-Kur Yasasının 70. maddesinde, bu Kanun uygulamasından doğan uyuşmazlıkların yetkili iş mahkemelerinde görüleceği, 5510 sayılı Kanun’un 101’inci maddesinde de, aksine hüküm bulunmayan hallerde, 5510 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıkların iş mahkemelerinde görüleceği düzenlenmiştir.
    İş davalarına bakmak üzere ilk defa 1950 yılında 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile bir özel mahkeme türü olan iş mahkemelerinin kurulduğu, ancak ayrı iş mahkemesi bulunmayan yerlerde, anılan Kanunun 1/3. maddesi gereği ..."nun bir asliye hukuk mahkemesini görevlendireceği, bu mahkemenin iş davalarına, iş mahkemesi sıfatıyla ve İş Mahkemeleri Kanunu"nda öngörülen yargılama usulüne göre bakacağı, bu anlamda ayrı özel mahkeme bulunmayan yerlerde davanın genel mahkemelerde, "özel mahkeme sıfatıyla bakıldığı belirtilmek suretiyle" görülmesi gerekmektedir.
    Öte yandan; 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu"nun 8. maddesi hükmüne göre, iş mahkemelerinden verilmiş bulunan nihai kararlara karşı temyiz süresi, karar yüze karşı verilmişse nihaî kararın taraflara tefhimi, yokluklarında verilmiş ise tebliği tarihinden itibaren sekiz gündür.
    Eldeki dosyada, iş mahkemesi sıfatı dava dilekçesinde belirtilmemekle beraber, mahkemece tensip zaptı da dahil olmak üzere duruşma tutanaklarının tamamında ve gerekçeli karar başlığında, davaya "İş Mahkemesi Sıfatıyla" bakıldığının belirtilmemiş olması, temyiz süresinin, tebliğden itibaren 15 gün olarak gösterilmiş olması isabetsizdir.
    Mahkemece yapılacak iş; davaya "İş Mahkemesi Sıfatıyla" bakarak, karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle taraflar yararına BOZULMASINA, temyiz harcının temyiz eden taraflardan davacıya iadesine, 23/02/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi