
Esas No: 2018/9534
Karar No: 2018/16115
Karar Tarihi: 27.06.2018
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2018/9534 Esas 2018/16115 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : İŞE İADE
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin ... Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünde güvenlik elemanı olarak çalıştığını, müvekkilinin hiçbir kusuru olmadan iş sözleşmesine son verildiğini, feshin hukuki gerekçeden yoksun olduğunu, bu nedenle davanın kabulü ile feshin geçersizliğine, müvekkilinin işe iadesine, işe başlatmama halinde işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen sürelere ilişkin ücretinin davalılardan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı ... Genel Müdürlüğü vekili; davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı ...vekili; diğer davalı ... Genel Müdürlüğü tarafından sözleşme süresinin bitiminden önce feshedilmesi sebebiyle, feshin son çare olması ilkesi de gözönünde bulundurularak davacının iş akdinin haklı ve geçerli sebeple süresinde yazılı fesih bildirimi ile feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti:
Mahkemece davanın kabulüne dair verilen karara karşı davalılar vekilinin istinaf yoluna başvurduğu, istinaf talebinin esastan reddedildiği, Bölge Adliye Mahkemesi kararına karşı davalıların temyiz yoluna başvurduğu ve Dairemizin 19.04.2017 tarihli kararı ile araştırmaya yönelik bozma kararı verildiği bozma ilamına uyulmasına karar veren mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın reddine karar verilmiştir.
Temyiz Başvurusu :
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-4857 sayılı İş Kanunu’nun 19. maddesinin birinci fıkrasına göre işveren fesih bildirimini yazılı yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Fesih bildirimi yazılı yapılmamışsa veya fesih sebebi açık ve kesin bir şekilde belirtilmemişse Aynı Kanununun 21.maddesi gereğince geçerli sebep gösterilmediği kabul edilir.
İş Kanununun “İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlığını taşıyan 25.maddesinin son fıkrasına göre işverenin haklı nedene dayanarak iş sözleşmesini feshettiği durumda fesih bildiriminin yazılı yapılması koşulu aranmaz.
Somut olayda, bozma ilamında maddi hata sonucu dosya içersinde fesih bildiriminin tebliğine ilişkin belge bulunmadığı gözden kaçırılmış ise de maddi hatanın kazanılmış halk oluşturmayacağı dikkate alındığında davacıya yazılı fesih bildirimi tebliğ edilip edilmediğinin belirlenmesi gerekmektedir. Davalı tarafça, davacıya iş sözleşmesinin feshinin yazılı fesih bildirimi ile tebliğ edildiği ancak davacı tarafından fesih bildirimini tebliğ almaktan imtina edildiği savunulmuş buna dair de seri başı dosya içerisine ve emsal dosya içeriklerine tanık imzalarını içeren tutanaklar sunulmuştur. Bu aşamada Mahkemece, yazılı fesih bildirimin yapıldığının ispatı bakımından davalıların süresinde ve usulüne uygun dayandığı deliller toplanarak değerlendirilmeli, fesih bildiriminin tebliğ edilip edilmediği açıklığa kavuşturulmalıdır. Fesih bildiriminin tebliğ edildiği ispatlanamaz ise yazılı fesih bildirimi bulunmamasının feshi geçersiz hale getireceği dikkate alınmalı, şayet fesih bildiriminin tebliğ edildiği ispat edilir ise şimdiki gibi red kararı verilmelidir. Kararın bu sebebeple bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararını yukarıda yazılı sebepden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz karar harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 27/06/2018 gününde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.