Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/4671
Karar No: 2021/212
Karar Tarihi: 19.01.2021

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2020/4671 Esas 2021/212 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Mahkeme kararı, bir üçüncü kişinin İİK'nin 96. vd. maddelerine dayalı istihkak iddiasına ilişkindir. Davacı üçüncü kişi vekili, müvekkili şirkete yapılan haciz işlemleriyle ilgili dava açmıştır. Dava sonucunda Bursa 6. İcra Hukuk Mahkemesi, davayı reddetmiş ve İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 23. Hukuk Dairesi de istinaf başvurusunu reddetmiştir. Ancak davacı üçüncü kişi vekili bu karara karşı temyiz başvurusunda bulunmuştur. Kararda, istihkak davalarında geçerli bir haczin bulunmasının dava şartı olduğu vurgulanmıştır. Ancak infazen işlemden kaldırılan icra dosyasının ardından haciz işleminin de kalkacağı belirtilerek, konusuz kalan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir. Kararın bozulması gerektiği ifade edilerek, İlk Derece Mahkemesi kararının yukarıda belirtilen nedenle BOZULMASINA karar verilmiştir. Kararda geçen kanun maddeleri ise İİK'nin 96. ve 6100 sayılı HMK'nin 331. ve 373/1. maddeleridir.
8. Hukuk Dairesi         2020/4671 E.  ,  2021/212 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 23. Hukuk Dairesi

    DAVA TÜRÜ : İstihkak

    İLK DERECE
    MAHKEMESİ : Bursa 6. İcra Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Bursa 6. İcra Hukuk Mahkemesinin 20.12.2016 tarihli ve 2016/417 Esas, 2016/1114 Karar sayılı kararıyla davanın reddine karar verilmiş, Mahkeme hükmüne karşı davacı vekili vekili tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine İbtanbul Bölge Adliye Mahkemesi 23. Hukuk Dairesince istinaf başvurusunun esastan reddine şeklinde hüküm kurulmuş olup, bu kez davacı üçüncü kişi vekilinin Bölge Adliye Mahkemesi kararını temyizi üzerine Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü:




    K A R A R

    Davacı üçüncü kişi vekili,borçlu şirket ile hiç bir ilgisi olmayan müvekkili şirkette haciz yapıldığını, müvekkiline ait menkullerin haczedildiğini açıklayarak, davanın kabulüne karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı alacaklı vekili,davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece, davacının aynı iş kolunda borçlu şirkette sigortalı olarak çalıştığı, davacı babasından aldığı destek ile haczedilen menkulleri satın aldığını iddia etmiş ise de; sigortalı çalışan işçinin çok kısa süre içinde iş yerindeki tüm menkulleri satın alacak gelirinin olmasının hayatın olağan akışına uygun düşmediği, borcun doğumundan sonra aynı iş kolunda takip borçlularına ait sipariş formları ile BA -BS formlarının haciz mahallinde bulunduğu gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiş, davacı üçüncü kişi vekilince İlk Derece Mahkemesi kararına karşı istinaf yoluna başvurulmuştur.
    İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 23. Hukuk Dairesinin 22.06.2017 tarihli ve 2017/378 Esas, 2017/1195 Karar sayılı kararı ile davacı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmesi üzerine; istinaf kararı davacı üçüncü kişi vekili tarafından bu kez temyiz edilmiştir.
    Dava, üçüncü kişinin İİK"nin 96. vd. maddelerine dayalı istihkak iddiasına ilişkindir.
    İstihkak davalarında geçerli bir haczin bulunması dava şartı olup, hüküm kesinleşinceye kadar yargılamanın her aşamasında re"sen gözetilmesi gerekir
    Dayanak takip dosyası ve dava dosyası içeriğine göre; 14.2.2017 tarihinde, icra dosyasının infazen işlemden kaldırıldığı, tahsil harcının yatırıldığı anlaşılmaktadır. Bu durumda, davaya konu menkuller üzerindeki haciz de kalkacağından konusuz kalan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilerek, yargılama gideri ile vekalet ücreti yönünden de 6100 sayılı HMK"nin 331. maddesinin 1. fıkrası uyarınca davanın açıldığı tarihteki tarafların haklılık durumuna göre karar verilmesi için kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan Bölge Adliye Mahkemesi kararının, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı 6100 sayılı HMK"nin 373/1. maddeleri uyarınca KALDIRILMASINA, İlk Derece Mahkemesi kararının yukarıda belirtilen nedenle BOZULMASINA, dosyanın İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin de Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 19.01.2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi