Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/6076
Karar No: 2018/16379
Karar Tarihi: 02.07.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2018/6076 Esas 2018/16379 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçinin işine son verilmesi hakkında açılmış bir işe iade davası söz konusudur. Davacı, fesih işleminin haklı bir nedene dayanmadığını ve yazılı olarak bildirilmediğini iddia etmektedir. İlk derece mahkemesi, fesih işleminin geçersiz olduğuna karar vermiş ve davacının işe iadesine hükmetmiştir. İstinaf başvurusunda bulunan davalı ise, bu kararı temyiz etmiştir. Yargıtay kararı, ilk derece mahkemesinin fesih işleminin geçersiz olduğu yönündeki kararını yerinde bulmasına karşın, davalılar arasında asıl işveren-alt işveren ilişkisinin bulunduğunu belirtmiştir. Bu nedenle, davacının alt işveren işyerinde işe iade edilmesi yerine, davacının işe iadesine karar verilmesi gereken davalı ... ile davalı şirketin alt işveren sıfatı ile davacının feshine bağlı alacaklarından müştereken müteselsilen sorumlu tutulmalarına karar verilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 2/6. ve 7. maddelerine göre, asıl işveren-alt işveren ilişkisinin geçerli bir şekilde kurulması ve alt işveren işyerindeki işin yardımcı iş niteliğinde olmaması halinde, alt işveren işçilerinin işçilik alacaklarından asıl işveren ve alt işverenin müştereken ve müteselsilen sorumlu olduğu belirtilir.
22. Hukuk Dairesi         2018/6076 E.  ,  2018/16379 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ... 15. Hukuk Dairesi
    DAVA TÜRÜ : İŞE İADE

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılardan Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I


    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı ...’ye ait işyerinde vagon yıkama işinde davalı ... Şirketi bünyesinde çalıştığını, işyerinde farklı firmalar bünyesinde 09.07.2009 tarihinden itibaren çalıştığını, bu çalışmasının 03.08.2016 tarihine kadar aralıksız olarak sürdüğünü, işveren tarafından yapılan fesih işleminin haklı nedene dayanmadığı gibi hizmet akdinin yazılı bir fesih bildirimi de yapılmaksızın sona erdirildiğinden fesih işleminin geçerli olmadığını belirterek yapılan fesih işleminin geçersizliği ile davacının ... işine iadesine, yasal süresi içinde işe başvurması halinde hak kazanacağı 4 aylık boşta geçen süre ücreti ve diğer haklarının ödenmesine, işe başlatılmaması halinde 8 aylık ücreti tutarında işe başlatmama tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü vekili mahkememize verdiği cevap dilekçesinde özetle: davacının kendi işçileri olmadığını, bu nedenle husumetin müdürlüklerine yöneltilemeyeceğini, davacının tüm alacaklarını ve taleplerini diğer davalı firmaya yöneltmesi gerektiğini, davacının 25.06.2016 tarihinde işe gelmediği halde maaşından yevmiye kesintisinin yapılmadığını, davacının gelmediği güne dair belge de sunmadığını, bu durumun teftiş kurulunca yapılan soruşturmada ortaya çıktığını, davacının işe gelmediği halde gelmiş gibi kazanç sağladığını savunup davanın reddini istemiştir.
    Davalı Şirket vekili davaya cevap vermemiştir.
    İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti:
    İlk derece mahkemesi tarafından, feshin geçerli nedene dayanmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne, davacının davalı ... işyerinde işe iadesine karar verilmiştir.
    İstinaf:
    İlk Derece Mahkemesinin kararına karşı davalı ... İşletmesi Genel Müdürlüğü vekili istinaf yoluna başvurmuştur.
    Bölge Adliye Mahkemesi Kararının Özeti:
    Bölge Adliye Mahkemesince; ilk derece mahkemesinin vakıa ve hukuki değerlendirmesinde usul ve esas yönünden yasaya aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davalı ... vekilinin istinaf başvurusunun esas yönünden reddine karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Bölge Adliye Mahkemesi kararını davalı ... İşletmesi Genel Müdürlüğü vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Somut olayda; Mahkemece feshin geçersizliğine karar verilmesi isabetli ise de, kararın gerekçe kısmında davalıların sorumlulukları yönünden, davalı ... yönünden vagon yıkama işinin yardımcı iş niteliğinde olup davacının tüm çalışmasını davalı ...’ye ait işlere hasrettiğinden davalı ...’nin 4857 sayılı İş Kanununun 2/6 maddesine göre asıl işveren sıfatı ile işçilik alacaklarından diğer davalı ile davalı şirketin alt işveren sıfatı ile davacının feshine bağlı alacaklarından müştereken müteselsilen sorumlu tutulmalarına karar verilmesine rağmen hüküm kısmında davacının davalı ... iş yerinde işe iadesine karar verilmesi isabetli olmamıştır. Karar gerekçesinde de belirtildiği üzere yapılan işin niteliği itibariyle davalılar arasında 4857 sayılı Kanun"un 2/6. ve 7. maddelerine uygun ve geçerli bir asıl işveren-alt işveren ilişkisinin mevcut olduğu anlaşılmaktadır. Bu itibarla, davacının alt işveren işyerindeki işine iadesine karar verilmesi gerekirken mahkemece yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
    Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun"un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Davanın kabulü ile FESHİN GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının davalı M.N.A Tabldot Temizlik Hizmetleri İnşaat Bilgisayar Otomasyon Turizm Nakliye Sanayi Ticaret Limited Şirketi"ndeki İŞE İADESİNE,
    3-Davacının yasal sürede işe başvurmasına rağmen, işverenin süresi içinde işe başlatmaması halinde, davalılar tarafından müştereken ve müteselsilen ödenmesi gereken tazminat miktarının fesih nedeni ve kıdemi dikkate alınarak 4 aylık brüt ücreti olarak belirlenmesine,
    4-Davacının işe iade için işverene süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar doğmuş bulunan en çok 4 aylık brüt ücret ve diğer hakların davalılardan birlikte müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacıya ödenmesi gerektiğini belirlenmesine,
    5-Davacının işe başlatılması halinde varsa ödenen ihbar ve kıdem tazminatının bu alacaktan mahsubuna,
    6-Davacı vekille temsil edildiğinden, karar tarihinde yürürlükte olan tarifeye göre 2.180,00 TL vekâlet ücretinin davalılardan müştereken müteselsilen alınıp davacıya verilmesine,
    7-Davacı tarafça yapılan 219,50 TL yargılama giderinin davalılardan müştereken müteselsilen alınarak davacıya verilmesine,
    Davacı tarafça yapılan 29,20 TL harç giderinin davalılardan müştereken ve müteselsilen alınıp davacıya verilmesine,
    8-Davalı taraflarca yapılan yargılama giderlerinin üzerilerinde bırakılmasına,
    9-Dosyanın kararı veren İlk Derece Mahkemesine gönderilmesine, karardan bir örneğin kararı veren Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine,
    10-Taraflarca yatırılan gider avanslarından varsa kullanılmayan bakiyelerinin ilgili tarafa iadesine, 02/07/2018 gününde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi