Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/9106
Karar No: 2018/16818
Karar Tarihi: 04.07.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2018/9106 Esas 2018/16818 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2018/9106 E.  ,  2018/16818 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin elli yaş üstü işçi çalıştırılmadığı gerekçesi ile davalılar tarafından haklı sebep olmadan feshedildiğini belirterek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı,yıllık izin ücreti fazla çalışma ve ulusal bayram genel tatil ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir. Birleşen dava ile aynı talepleri ... ile birlikte ... Temizlik Ltd Şti ve ... Tem. Ltd Şti"ye yöneltmiştir.
    Davalı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü vekili, davanın husumet ve esas yönünden reddini savunmuştudr.
    Davalı şirketler davanın reddi gerektiğini savunmuşlardır.
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporu roğrultusunda dava ve birleşen davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, süresi içerisinde davalılar vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalıların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı ve karşılığının ödenmesi konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen alacakların ödendiği varsayılır.
    Fazla çalışma yapıldığının ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, bu çalışmaların yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir.
    İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille söz konusu olabilir. Buna karşın, bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda dahi, işçinin geçerli bir yazılı belge ile bordroda yazılı olandan daha fazla çalışmayı yazılı delille ispatlaması gerekir. Bordrolarda tahakkuk bulunmasına rağmen bordroların imzasız olması halinde ise, varsa ilgili dönem banka ve tüm ödeme kayıtları celp edilmeli ve ödendiği tespit edilen miktarlar yapılan hesaplamadan mahsup edilmelidir.
    Dosya içeriğine göre dinlenen davacı tanıklarının davalılara karşı aynı nitelikte davaları bulunmaktadır. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda Yargıtay 9. Hukuk Dairesinden onanarak kesinleşen emsal dosyalarda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü"nün atölye ve arazi personelinin çalışma saatlerine ilişkin yazı cevapları ve haftada altı gün çalışıldığını gösteren birkısım puantajlar husumetli tanık anlatımlarını desteklediğinden davacının haftada beşbuçuk saat fazla çalışma yaptığı kabul edilerek hesaplama yapılmıştır.
    Yargıtay 9. Hukuk Dairesince, 09.10.2012 tarih, 2011/43989 Esas- 2012/28043 Karar vd. seri halde temyiz incelemesi yapılan dosyalarda, davalılar bünyesinde 31.12.2009 tarihine kadar çalışan ve davacı ile ayı işi yapan işçilerin fazla çalışma ücreti taleplerinin reddine karar verilmiş ve karar her iki tarafın temyizi üzerine onanmıştır. Anılan dosyalarda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü"nün atölye ve arazi personelinin çalışma saatlerini bildiren ve talep konusu dönemi de kısmen kapsayan yazılarına itibar edilmemiştir.
    Emsal dosyalarda yer aldığı belirtilen atölye ve arazi personelinin çalışma saatlerini bildiren bu yazıların yaptığı iş bakımından temizlik personeli olan davacıyı kapsadığı sonucuna ulaşılamamaktadır. Nitekim davacı ile aynı işi yapan çalışanların açtıkları davalarda bu yazılara itibar edilmemiş ve kararlar Yargıtay denetiminden geçerek kesinleşmiştir. Husumetli tanık beyanlarını destekleyen, çalışma saatlerini gösteren başkaca bir delilinde dosya içerisinde yer almadığı anlaşıldığından fazla çalışma ücreti alacağının reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulü hatalıdır.
    Yine birkısım davalılar vekili delil listesinde banka ödeme kayıtlarına dayanmış olup temin edilen kayıtlarda görülen ödemeler değerlendirilerek karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine 04.07.2018 gününde oybirliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi