22. Hukuk Dairesi 2017/13564 E. , 2018/17297 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı isteminin özeti:
Davacı vekili; davalı işveren tarafından kıdem ve ihbar tazminatına ilişkin olarak ... 21. İcra Müdürlüğünün 2014/5014 Esas sayılı dosyasındaki icra takibine yapılan itirazın iptali ile takibin kaldığı yerden devamına, kötü niyetli olarak takibin durmasına sebebiyet davalı şirketin işçilik alacaklarının hesaplanabilirliliği nedeniyle likit olmasından da kaynaklı olarak %20"den aşağı olmamak üzere kötüniyet tazminatı ödenmesine karar verilmesini talep etmiş, yargılama aşamasında icra takip tarihine kadar olan faiz talebinden feragat edilmiştir.
Davalı cevabının özeti:
Davalı vekili; müvekkili şirket tarafından noter marifetiyle davacı işçiden devamsızlığına ilişkin mazeret bildirmesini aksi takdirde iş akdinin işveren tarafından haklı nedenle feshedileceğinin bildirildiğini, buna rağmen davacının ihtara cevap vermediğini öne sürerek davanın reddi ile %20 oranında tazminat talep etmiştir.
Mahkeme kararının özeti:
Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
Taraflar arasındaki temel uyuşmazlık, davacının aynı işi yaparken değişen alt işverenlerdeki çalışmalarının feshe bağlı işçilik haklarına etkileri konusunda toplanmaktadır.
İşçinin asıl işverenden alınan iş kapsamında ve değişen alt işverenlere ait işyerinde ara vermeden çalışması halinde, işyeri devri kurallarına göre çözüme gidilmesi gerekmektedir. Bu durumda değişen alt işverenler işçinin iş sözleşmesini ve doğmuş bulunan işçilik haklarını da devralmış sayılırlar. İş sözleşmesinin tarafı olan işçi veya alt işveren tarafından bir fesih bildirimi yapılmadığı sürece, iş sözleşmeleri değişen alt işverenle devam edeceğinden, işyerinde çalışması devam eden işçi açısından, feshe bağlı haklar olan ihbar ve kıdem tazminatı ile izin ücreti talep koşulları gerçekleşmiş sayılmaz.
Somut uyuşmazlıkta, davacının 31.03.2014 tarihinde iş üstlenen ... Temizlik Gıda Elektronik Makine Teknik Servis Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti."nden işten çıkışının verildiği, her ne kadar davalı ... Temizlik Gıda Elektronik Makine Teknik Servis Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından başka bir işyerinde çalışma teklif edilmiş ve işçi tarafından bu teklif sözlü olarak kabul edilmemiş ise de teklifin somut bir yeni işyeri bildirimi niteliğinde olmadığı gibi çalışma koşullarında esaslı değişiklik mahiyetinde de olması nedeniyle işçinin yazılı olarak kabulü olmadıkça bağlayıcılığının bulunmadığı ve işverence bu nedenle yapılan bir fesih bildiriminin bulunmadığı, davacının davalı şirketin ihale süresinin 31.3.2014 tarihinde son bulmasından sonra hizmet döküm cetveline göre 01.04.2014 tarihinde ... sicil numaralı işverenliğe işe girişinin yapıldığı, mahkemece bu husus temyize konu kararda, “... davalı firmanın, ihale bitimi ile birlikte işçilerine başka bir işyeri göstererek işten ayrıldığı anlaşıldığından, yukarıda belirtilen ilke kararları kapsamında davacının davalı işyerindeki 01.04.2014 tarihinden itibaren yeni alt işveren bünyesindeki çalışmasının yeni bir iş sözleşmesi olarak nitelendirilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır. Bu nedenle de, 31.03.2014 tarihi itibariyle davacının, davalı işyerindeki iş sözleşmesinin kıdem ve ihbar tazminatını gerektirir bir biçimde sona erdiği kabul edilmiştir...” şeklinde açıklandığı anlaşılmaktadır. Ancak dosya içeriğinden, iş yeri devrine ilişkin koşulların oluşup oluşmadığının yeterince araştırılmadığı görülmektedir. Aynı asıl işverenden ihale neticesi iş üstlenen alt işverende çalışmanın kesintisiz olarak devam edilmesi halinde iş yeri devir olgusuna değer verilmesi gerekecektir. Dava dilekçesinden de anlaşıldığı üzere, ihaleyi alan yeni şirkette çalışmaya başladığı davacının da kabulündedir. Bu nedenle, somut olayda iş yerinin başka bir alt işverene devrinin araştırılarak sonucuna göre değerlendirme yapılması gerekir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde verilen kararın bozulması gerekmiştir.
Sonuç :
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 09.07.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.