Esas No: 2021/6170
Karar No: 2022/1462
Karar Tarihi: 14.02.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/6170 Esas 2022/1462 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği bir kararın temyiz incelemesi sonucunda, sanık hakkındaki mahkumiyet hükmünün usule aykırı olduğu ve hüküm kurulurken yetersiz gerekçe kullanıldığı tespit edilmiştir. Kararda, hırsızlık suçuna özgü zorunluluk hali olduğunda cezada indirim yapılabileceği veya ceza vermekten vazgeçilebileceği, ancak sanığın durumuna göre bu hususun araştırılması gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, suçun konusunu oluşturan malın değerinin az olması halinde ceza verilmekten vazgeçilemeyeceği, ancak belirlenecek oranda indirim yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Kanun maddeleri ise Tebligat Kanunu'nun 14. maddesi ve TCK'nın 53. ve 145. maddeleridir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Nitelikli hırsızlık
HÜKÜM : Mahkumiyet
Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
7201 sayılı Tebligat Kanununun 14. maddesinde askeri şahıslara tebligat usulünün açıklandığı, bu madde uyarınca "...Astsubaylar hariç olmak üzere erata yapılacak tebliğler, kıta kumandanı ve müessese amiri gibi en yakın üste yapılır..." hükmü karşısında askerde bulunan sanığa yokluğunda verilen kararın tebliğinin usule aykırı olduğu anlaşılmakla, sanığın kararı öğrenmekle yaptığı temyiz isteminin süresinde olduğu kabul edilerek yapılan incelemede;
5237 sayılı TCK’nın 53. maddesinin bazı bölümlerinin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin 24/11/2015 tarihinde yürürlüğe giren 08/10/2015 gün ve 2014/140 esas, 2015/85 sayılı kararı da nazara alınarak bu maddede öngörülen hak yoksunluklarının uygulanmasının infaz aşamasında gözetilmesi mümkün görülmüştür.
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1) Dosya kapsamına göre olay yeri ... Merkez İlçe Güllerpınarı Mahallesi ise de, suç tarihi 09/10/2013, suç saati ise gece 04:30’dur. Sanığın aşamalarda alınan savunmalarında; annesinin babası tarafından kendisi 12 yaşında iken öldürüldüğünü, sokaklarda yaşamını sürdürdüğünü, olay tarihinde havanın soğuk olması nedeniyle ısınmak amacıyla yakacağı ateşi tutuşturmak için müştekinin motosikletinden az miktarda (bir çay bardağı dolusu kadar) benzin çalmaya karar verdiğini beyan ettiği anlaşılmaktadır.
5237 sayılı TCK’nın “Zorunluluk Hali” 147. maddesinde "hırsızlık suçunun ağır ve acil bir ihtiyacı karşılamak için işlenmesi halinde, olayın özelliğine göre, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir. " hükmüne yer verilmiştir. Yargıtay’ın istikrar bulmuş içtihatları uyarınca hırsızlık suçuna özgü zorunluluk hali var ise TCK’nın 147. maddesi uyarınca cezada indirim yapılabilir veya ceza vermekten de vazgeçilebilir. Nitekim Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2016/19800 Esas, 2018/11199 Karar numaralı ilamında "olay tarihinde havanın soğuk olması nedeniyle üşüdüklerini ve bu nedenle suça konu yere girerek Belediye personeline ait montları aldıkları" olayda; 2014/9942 Esas, 2014/3148 Karar numaralı ilamında "olay günü çok sayıda kişinin karıştığı kavgada bıçakla yaralanan arkadaşını hastaneye yetiştirmek amacıyla ekip aracını çalan sanığın arkadaşını hastaneye götürdüğü" olayda; sanıklar hakkında TCK'nın 147. maddesinin uygulanması gerektiğinden bahisle bozma kararları verilmiştir.
Açıklanan nedenlerle;
Sanığın savunmalarının doğruluğunun tespit edilmesi bakımından sosyal ve ekonomik durumunun araştırılarak sonucuna göre TCK'nın 147. maddesinin uygulanıp uygulanmayacağı hususu değerlendirilmeden yetersiz gerekçeyle hüküm kurulması,
Kabule göre ise;
2)Her ne kadar sanığın eylemi teşebbüs aşamasında kalmış ise de eylemini en fazla yanında bulunan 2.5 litrelik pet şişedeki miktara özgülediği anlaşılmakla, hırsızlık suçuna konu benzinin suç tarihindeki değerinin tespit edilerek sonucuna göre suçun konusunu oluşturan malın değerinin az olması halinde tayin edilen cezadan TCK'nın 145. maddesi gereğince ceza verilmekten vazgeçilemeyecek ise de belirlenecek oranda indirim yapılması gerektiğinin gözetilmemesi,
Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, 14/02/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.