Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/223
Karar No: 2015/5786
Karar Tarihi: 19.03.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2015/223 Esas 2015/5786 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, ölüm aylığının kesilmesine ilişkin işlemin iptali ve yetim aylığı alması için dava açtı. Davalı kurum ise, yersiz ödenen aylıkların tahsili amacıyla başlatılan icra takibine yapılan itirazın iptaline karar verilmesini istedi. Mahkeme, Davacı'nın davasını kabul ederken Davalı kurumun davasını reddetti. Ancak bozma sonrası yapılan araştırmalar sonucunda Davacı ve eski eşi, boşanma sonrasında birlikte yaşamaya devam ettiği sabit oldu. Bu nedenle davaya karar veren mahkeme usul ve yasaya aykırı karar verdi ve davalı/karşı davacı kurumun temyizi kabul edilerek hüküm bozuldu.
Kanun Maddeleri: Davacı, 5510 sayılı Kanun'un 56/2. maddesi uyarınca ölüm aylığının kesilmesine ilişkin işlemin iptali ve yetim aylığı alması için dava açtı. 5510 sayılı Kanun'un 59/2. maddesi, Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurları tarafından düzenlenen tutanak içeriğinin aksi ispat edilemediğinde sabit olacağını belirtmektedir.
21. Hukuk Dairesi         2015/223 E.  ,  2015/5786 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı-Karşı Davalı, yetim aylığının iptaline ilişkin Kurum işleminin iptaline, kesilen aylığının yeniden bağlanmasına, ödenmeyen aylıkların yasal faiziyle birlikte tahsiline;
    Davalı-Karşı Davacı Kurum ise, yersiz ödenen aylıkların tahsili amacıyla başlatılan icra takibine yapılan itirazın iptaline karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme bozmaya uyarak ilamında belirtildiği şekilde Davacı-Karşı Davalı"nın davasının kabulüne, Davalı-Karşı Davacı Kurumun davasının reddine karar vermiştir.
    Hükmün Davalı-Karşı Davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

    K A R A R

    Dava, 5510 sayılı Kanun"un 56/2. fıkrası uyarınca ölüm aylığının kesilmesine ilişkin işlemin iptali ile davacının yetim aylığı alması ve kesilen ölüm aylığının kesilme tarihi itibarıyla yeniden bağlanması gerektiğinin tespiti istemine ilişkindir.
    Davalı Kurumun yersiz ödenen aylıkların tahsili amacıyla davacı hakkında yaptığı takibe yapılan itiraz üzerine davacı aleyhine açtığı itirazın iptali davası bu dava ile birleştirilmiştir.
    Mahkemece, davacının açtığı Kurum işleminin iptaline yönelik davasının reddine, birleşen itirazın iptali davasının ise kısmen kabulüne karar verilmiş, Dairemizin 21.03.2013 Tarih ve 2011/17201 E,2013/5491 K sayılı kararı ile; davacının boşandıktan sonra eski eşi ile aynı evde yaşamaya devam edip etmediği hususunun yeterince aydınlığa kavuşturulmadığı, bildirilen hususlarda araştırma yapılması gerektiği belirtilerek kararın bozulduğu, bozmaya uyan mahkemece yapılan araştırmalar sonunda davacının açtığı Kurum işleminin iptaline yönelik davasının kabulüne, birleşen itirazın iptali davasının ise reddine karar verilmiştir.
    Somut olayda, kontrol memuru tarafından beyanı alınan davacının eski eşi ile beraber yaşadığını belirtmesi, yine kontrol memuru tarafından beyanı alınan muhtarın her ne kadar duruşmadaki beyanı aksi yönde olsa da davacı ile eski eşinin beraber yaşadıklarını doğrulaması, kolluk tarafından davacının ikametgah adresinde yaptırılan araştırma sonucunda bu adresin kapalı olup davacının bu adresde olmadığının bildirilmesi hususları birlikte dikkate alındığında; davacı ve eski eşinin, boşanma sonrasında da birlikte yaşamaya devam ettikleri sabit olup, 5510 sayılı yasanın 59/2. maddesi gereğince Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurları tarafından düzenlenen tutanak içeriğinin de aksi ispat edilemediğinden, davanın reddi ; karşı davanının kabulü gerekirken mahkemece davanın kabulüne; karşı davanın reddine karar verilmesi; usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular dikkate alınmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davalı/karşı davacı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 19/03/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi