Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/11214
Karar No: 2015/5123
Karar Tarihi: 09.04.2015

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2014/11214 Esas 2015/5123 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı banka, davalının kefil olduğu bir genel kredi sözleşmesi ile ilgili olarak verilen teminat mektubunun iade edilmediğini ve komisyon bedellerinin ödenmediğini, keşide edilen ihtarnamenin sonuç vermediğini belirterek itirazın iptaline ve takibin devamına karar verilmesi için dava açmıştır. Davalı taraf ibraname ile kefaletten doğan borcundan ibra edildiğini belirterek davanın reddini talep etmiştir. Mahkeme davalının sorumluluğunun olmadığı şeklinde karar vermiştir. Davacı bankanın harçtan muaf olduğu fakat maktu ret harcı ile sorumlu tutulduğu belirtilmiştir. Bu yanlışlığın giderilmesi için karar düzeltilerek onanması uygun görülmüştür. Kanun maddeleri olarak 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 140. Maddesi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun geçici 3. Maddesi, 1086 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 438/7. Maddesi verilmiştir.
19. Hukuk Dairesi         2014/11214 E.  ,  2015/5123 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün davacı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davacı vek.Av.... ile davalı vek.Av..."un gelmiş olmalarıyla duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlenildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Davacı banka vekili, davalının dava dışı ....ile ...’nun kararı ile müvekkili banka bünyesinde devren birleştirilmiş olan ...arasında imzalanan genel kredi sözleşmesinin kefili olduğunu, kredi sözleşmesine istinaden verilen teminat mektubunun iade edilmediğini, komisyon bedellerinin ödenmediğini, keşide edilen ihtarnameden de sonuç alınamayınca teminat mektubu tutarının deposu ile komisyon bedellerinin tahsili için girişilen icra takibine itiraz edildiğini belirterek itirazın iptaline, takibin devamına, % 40’dan az olmamak üzere tazminata karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, bankaca düzenlenen 07.03.1997 tarihli ibraname ile müvekkilinin kefaletten doğan borcundan ibra edildiğini bildirerek davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece yapılan yargılama sonunda, banka tarafından düzenlenen 07.03.1997 günlü ibranamede belirtildiği şekilde davalının gayri kabili rücu ve kesin olarak ibra edilmiş olması nedeniyle sorumluluğunun kalmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-Davacı, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 140.maddesi gereğince harçtan muaf olduğu halde maktu ret harcı ile sorumlu tutulması doğru değil ise de bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun geçici 3.maddesi yollamasıyla 1086 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 438/7.maddesi uyarınca hükmün düzeltilerek onanması uygun görülmüştür.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin öteki temyiz itirazlarının reddine, (2) nolu bentte belirtilen sebeplerle hüküm fıkrasının (2.) bendinde yer alan harca ilişkin cümlenin hükümden çıkarılarak yerine; “davacı harçtan muaf olduğundan harç alınmasına yer olmadığına” sözcük dizisinin yazılması suretiyle hükmün düzeltilerek ONANMASINA, vekili Yargıtay duruşmasında hazır bulunan davacı yararına takdir edilen 1.100,00 TL duruşma vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine, 09.04.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi