Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/11677
Karar No: 2015/7620
Karar Tarihi: 09.04.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2014/11677 Esas 2015/7620 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, işverene ait işyerindeki çalışmalarının tespiti ve işçilik alacaklarının tahsili için dava açmıştır. Mahkeme, davacının talebini reddetmiştir. Ancak davacı vekili, hükümle ilgili temyiz isteğinde bulunmuştur. İstinaf mahkemesi, mahkemenin eksik inceleme ve araştırma yapması nedeniyle hükümlerin bozulmasına karar vermiştir. Hizmet tespiti davaları kamu düzenine ilişkin olduğundan, mahkemece resen araştırma yapılması zorunludur. Mahkeme, davacının tespitini istediği sürelerle ilgili işveren tarafından SGK'na verilen dönem bordrolarında dava konusu dönemde kesintisiz çalışması bulunan kayıtlı tanıkların tespit edilmesi ve dinlenmesi gerektiğini belirtmiştir. Bu işlemler yapılmadan karar verilmesi hatalıdır. Davacının talepleri doğrultusunda kararın yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.
506 sayılı Yasa’nın 79/10. maddesi, hizmet tespiti davaları için özel bir yöntem öngörmemektedir. Kanıtların bulunmaması halinde inandırıcı olmaları koşuluyla bordro tanıkları veya iş ilişkisini bilen komşu işyeri çalışanları gibi kişilerin bilgileri ve diğer tanıklarla sonuca gidilebilir.
21. Hukuk Dairesi         2014/11677 E.  ,  2015/7620 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde geçen çalışmalarının tespitine, işçilik alacaklarının tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

    K A R A R

    Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazlarının reddine,
    Dava, hizmet tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davacının bordro ve komşu işyeri tanığı dinletmediği gerekçesi ile davanın reddine karar verilmişse de eksik inceleme ve araştırma ile sonuca gidilmesi hatalı olmuştur.
    Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasa’nın 79/10. maddesinde bu tür hizmet tespiti davalarının kanıtlanması yönünden özel bir yöntem öngörülmemiştir. Kimi ayrık durumlar dışında resmi belge ve yazılı delillerin bulunması sigortalı sayılması gereken sürelerin saptanmasında güçlü delil olmaları itibariyle sonuca etkili olurlar. Ne var ki bu tür kanıtların bulunmaması halinde somut bilgilere dayanması inandırıcı olmaları koşuluyla bordro tanıkları veya iş ilişkisini bilen komşu işyeri çalışanları gibi kişilerin bilgileri ve bunları destekleyen diğer tanıklarla dahi sonuca gitmek mümkündür.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden; davacı adına davalı işverence düzenlenen işe giriş bildirgesinin bulunmadığı ancak bir kısım çalışmalarının Kuruma bildirildiği, nizalı dönemde farklı işyerlerinden de bildirim yapıldığı, dinlenen tanıklarının beyanlarından davacının çalıştığı süreleri ve çalışmanın niteliğini belirlemeye yeterli olmadığı gibi dinlenen tanıkların yerleşik Yargıtay içtihatlarında belirtilen tanık niteliğinde olmadığı anlaşılmaktadır.
    Hizmet tespiti davaları kamu düzenine ilişkin olup, mahkemece res"en araştırma yapılması zorunludur.
    Yapılacak iş; mahkemece davacının tespitini istediği sürelerle ilgili işverence SGK’na verilen dönem bordrolarında dava konusu dönemde kesintisiz çalışması bulunan bir diğer deyişle çalışmanın kesintisiz olduğunun bilmesi mümkün olan kayıtlı tanıklar res"en saptanarak, bu tanıkların bilgilerine başvurmak, dönem bordroları yok ise işyerine komşu işyerlerinin kayıtlara geçmiş kişileri veya benzer işi yapanların kayıtlara geçmiş yukarıda açıklanan niteliklerdeki kimseleri tespit edilip dinlenmek ve tanık beyanları arasındaki çelişki giderilerek ve yapılan işin mevsimlik olup olmadığı hususları üzerinde durulup, nizalı dönemde farklı işyerlerinden bildirim yapılmış olması nedeni ile hak düşürücü sürenin geçip geçmediği hususları da değerlendirilmek sureti ile tüm deliller toplandıktan sonra sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde,davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ:Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 09/04/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi