Abaküs Yazılım
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 2008/12-543
Karar No: 2008/522
Karar Tarihi: 17.09.2008

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2008/12-543 Esas 2008/522 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Bu mahkeme kararı, bir takibin iptali davası hakkında verilmiştir. Alacaklı, bir çek üzerinden takip başlatmıştır fakat borçlu şirket, İstanbul'da bulunmasına rağmen Düzce İcra Dairesi'nin yetkisine itiraz etmiştir. Mahkeme, takip borçlusunun herhangi bir itirazda bulunmamış olması sebebiyle Düzce İcra Dairesi'nin yetkili olduğunu belirtmiştir. Ancak yetki konusunda tercih hakkını doğru kullanmayan alacaklının hakkı karşı tarafa geçer ve yetki itirazı dinlenir. Bu nedenle mahkeme, borçlu/şirketin yetki itirazının kararının usul ve yasaya uygun olduğunu ve onanması gerektiğini belirtmiştir. Kararda, İcra ve İflas Kanunu'nun 50/1. maddesi, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 9/2. maddesi ve takibe esas olan akdin yapıldığı İcra Dairesi'nin takibe salahiyetli olduğu vurgulanmıştır.
Hukuk Genel Kurulu 2008/12-543 E., 2008/522 K.

Hukuk Genel Kurulu 2008/12-543 E., 2008/522 K.

  • YETKİLİ İCRA DAİRESİ
  • 2004 S. İCRA VE İFLAS KANUNU [ Madde 50 ]
  • 1086 S. HUKUK USULÜ MUHAKEMELERİ KANUNU(MÜLGA) [ Madde 9 ]
  • "İçtihat Metni"

    Taraflar arasındaki takibin iptali davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; (Düzce İcra Hukuk Mahkemesi)/nce yetki itirazının kabulüne dair verilen 24.04.2007 gün ve 2007/82-102 sayılı kararın incelenmesi davalı/alacaklı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay Onikinci Hukuk Dairesinin 27.12.2007 gün ve 2007/20612-24339 sayılı ilamı ile (...İcra Dairesinin yetkisine ilişkin hükümler kural olarak kamu düzeninden değildir.

    İİK"nın 50/1. maddesine göre, para ve teminat borçlarına ilişkin icra takiplerinde yetkili İcra Dairesi, HUMK"nın yetkiye dair hükümleri kıyas yoluyla uygulanmak suretiyle belirlenir.

    İİK"nın 50. maddesinin göndermesi ile uygulanması gereken HUMK"nın 9/2. maddesi 1. cümlesine göre, davalı birden fazla ise dava (takip), bunlardan birinin ikametgahı mahkemesinde (İcra Dairesi"nde) açılır.

    Somut olayda, takip borçlularından Davut"a 10 örnek ödeme emri Düzce adresinde tebliğ olunmuş, adı geçen borçlunun yetki itirazında bulunduğuna dair herhangi bir bilgi ve belge sunulmadığına göre, Düzce İcra Dairesi"nin yetkisi kesinleşmiştir.

    Bu durumda yetki itirazının reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde kabulüne dair hüküm tesisi isabetsizdir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

    Temyiz Eden: Davalı/alacaklı vekili

    Hukuk Genel Kurulu"nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:

    Dava; borca, imzaya, İcra Dairesi"nin yetkisine itiraz ile takibin iptali istemine ilişkindir.

    A...bank-Topkapı Sanayi-İst şubesine ait "15.12.2006 İstanbul keşide yeri ve tarihli, 5.000 YTL bedelli, hamiline kaydı içeren, keşidecisi davacı/borçlu, son yetkili hamili de davalı/alacaklı olan" çeke dayanılarak alacaklı vekili tarafından kambiyo senetlerine mahsus yolla Düzce İkinci İcra Dai-resi"nde takip yapılmış; ödeme emri davacı şirketin İkitelli/İstanbul adresi ile ve dava dışı takip borçlusu Davut"un O... Mahallesi C.../Düzce adresine tebliğ edilmiştir. Takip borçlusu Davut"un herhangi bir itirazda bulunmamış; davacı şirket eldeki davayı süresinde açarak borca, yetkiye, imzaya itirazla takibin iptalini istemiştir.

    Mahkeme talebi kabul etmiş; bu karar Özel Daire"ce davalı/alacaklı vekilinin temyizi üzerine "...Somut olayda, takip borçlularından Davut"a 10 örnek ödeme emri Düzce adresinde tebliğ olunmuş, adı geçen borçlunun yetki itirazında bulunduğuna dair herhangi bir bilgi ve belge sunulmadığına göre, Düzce İcra Dairesi"nin yetkisi kesinleşmiştir. Bu durumda yetki itirazının reddine karar verilmesi gerekir" gerekçesiyle bozulmuştur.

    Mahkemece önceki kararda direnilmiş; hükmü temyize davalı/alacaklı vekili getirmiştir.

    Uyuşmazlık; İcra Dairesi"nin yetkisi noktasındadır.

    İcra takibi Düzce"de yapılmış; şirket merkezi K.../İstanbul"da bulunan keşideci şirket İcra Dairesi"nin yetkisine itiraz etmiştir. Ciranta gerçek kişi ise, ikametgah adresi ayrı bir adli teşkilatı olan C... olmasına karşın, Düzce İcra

    Dairesi"nin yetkisine herhangi bir itirazda bulunmamış; onun yönünden İcra Dairesi"nin yetkisi kesinleşmiştir.

    2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu"nun 50/1. maddesinde "Para veya teminat borcu için takip hususunda Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun yetkiye dair hükümleri kıyas yolu ile tatbik olunur. Şu kadar ki, takibe esas olan akdin yapıldığı İcra Dairesi de takibe salahiyetlidir." hükmü ile 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"na atıfta bulunulmuş; bu Kanun"un 9/2. maddesinin 1. cümlesinde ise "Davalı birden fazla ise, dava bunlardan birinin ikametgahı mahkemesinde açılır." hükmüne yer verilmiştir.

    O halde, kural olarak davalının birden fazla olması halinde dava (takip), bunlardan birinin ikametgahı mahkemesinde (İcra Dairesi"nde) açılır. Şayet alacaklı, takibe borçlulardan birinin ikametgahı İcra Dairesi"nde girişmiş ve bu borçlu takibe de itiraz etmemişse, diğeri yönünden de İcra Dairesi"nin yetkisi kesinleşecektir. Ne var ki, bu kuralın uygulanabilmesi için alacaklının borçlulardan en az birinin doğru ikametgah adresinde takip yapması gerekir. Aksi halde, yetki konusunda tercih hakkını doğru kullanmayan alacaklının bu hakkı karşı tarafa geçecek ve onun yetki itirazının gözönünde tutulması gerekecektir.

    Diğer yandan, borçlulardan biri için özel yetkili bir İcra Dairesi"nde takip yapılması halinde, 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 9/2. maddesinin 1. cümlesi hükmü uygulanmaz.

    Somut olayda; alacaklı Düzce İcra Dairelerinde takibe girişmiş ise de, borçlu şirketin adresi K.../İstanbul; diğer borçlu gerçek kişinin adresi ise ayrı bir adli teşkilatı bulunan C."dir. Dolayısıyla alacaklının takip başlattığı Düzce İcra Dairesi, her iki borçlunun da ikametgahı İcra Dairesi olmadığı gibi, itiraz eden için özel yetkili de değildir.

    Bu nedenle; diğer borçlunun ikametgahı İcra Dairesi olmayan Düzce İcra Dairesi"nin yetkisinin kesinleşmiş olması, yine ikametgahı Düzce olmayan davacı şirketin yetki itirazında bulunmasına engel değildir. Zira, yetki konusunda tercih hakkını doğru kullanmayan alacaklının bu hakkı artık karşı tarafa geçmiştir ve yetki itirazının dinlenmesi gerekir.

    Yukarıda ve mahkeme kararında açıklanan tüm bu nedenlerle borçlu/şirketin yetki itirazının kararı usul ve yasaya uygun olup, onanması gerekir.

    Sonuç: Davalı/alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile, direnme kararının yukarıda açıklanan nedenlerle (ONANMASINA), gerekli temyiz ilam harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına mahal olmadığına, 17.09.2008 gününde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi