
Esas No: 2014/24588
Karar No: 2015/449
Karar Tarihi: 19.01.2015
Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2014/24588 Esas 2015/449 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : Salihli 1. Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
TARİHİ : 20/03/2014
NUMARASI : 2014/214-2014/233
Davacı, sigortalılık başlangıç tarihinin 01/11/1989 olduğunun tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, mahkemenin yetkisizliğine karar vermiştir.
Hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
K A R A R
Dava, sigorta başlangıç tarihinin tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, yetkisizlik kararı verilerek dava dosyasının yetkili ve görevli İzmir Nöbetçi İş Mahkemesi"ne gönderilmesine karar verilmiştir.
Dosyadaki kayıt ve belgelerden, İzmir 9. İş Mahkemesinin kararı ile yetkisizlik kararı verilerek dosyanın görevli ve yetkili Salihli İş Mahkemesine gönderilmesine karar verildiği ve bu kararın temyiz edilmemesi üzerine kesinleştiği, dosyanın gönderildiği Salihli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi"nin (İş Mahkemesi Sıfatıyla) de yazılı şekilde yetkisizlik kararı verdiği anlaşılmaktadır.
Uyuşmazlık, yetkili mahkemenin belirlenmesi noktasında toplanmaktadır.
5521 sayılı Yasa"nın 15. maddesinde bu Kanunda sarahat bulunmayan hallerde Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu hükümlerinin uygulanacağı bildirilmiştir.
01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 447/2.maddesine göre "Mevzuatta, yürürlükten kaldırılan 18.6.1927 tarihli ve 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununa yapılan yollamalar, Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun bu hükümlerin karşılığını oluşturan maddelerine yapılmış sayılır" hükmü gereğince uyuşmazlığın 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu"nun 5 ve 15. maddeleri ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun yetkiye ilişkin hükümleri doğrultusunda çözüme kavuşturulması gerekir.
Genel yetki kuralı dışında düzenleme öngörülmemiş olması karşısında, 6100 sayılı HMK"da yer verilen özel yetkiye ilişkin düzenlemelerin İş Mahkemelerinin yetkisinin belirlenmesinde dikkate alınması gerekmektedir.
HMK"nın 14/1. maddesi uyarınca "Bir şubenin işlemlerinden doğan davalarda, o şubenin bulunduğu yer mahkemesi de yetkilidir." Bu yetki kuralı kesin olmadığından HMK"nın 19.maddesinde belirlenen süre ve yöntemle yetkisizlik itirazında bulunulmaz ise davanın açıldığı mahkeme yetkili hale gelir ve mahkemece Kurumun bir başka şubesinin bulunduğu yer mahkemesinin yetkili olduğu gerekçesiyle kendiliğinden yetkisizlik kararı verilemez.
Öte yandan 6100 sayılı HMK"nın 19, 20 ve 21.maddelerine göre yetkinin kesin olmadığı hallerde, mahkemece verilen yetkisizlik kararının kesinleşmesi üzerine dosyanın gönderildiği mahkeme (yetkisizlik kararında yetkili olarak gösterilen) bu yetkisizlik kararı ile bağlı olup bu aşamadan sonra yetkisizlik kararı veremez.
Somut olayda, İzmir 9. İş Mahkemesinin yetkisizlik kararı temyiz edilmeksizin kesinleştiğinden, yetkisizlik kararında yetkili ve görevli olduğu belirtilen Salihli İş Mahkemesi, bu yetkisizlik kararı ile bağlı olup bu aşamadan sonra yetkisizlik kararı veremeyecektir. Öte yandan; davaya konu işe giriş bildirgesi de gözönünde bulundurularak, fiili çalışmanın Salihli Çırçır Fabrika"sında geçtiği iddia edildiğine göre, Salihli Mahkemesi"nin de yetkili olduğu açık olduğu halde yerinde olmayan gerekçeyle yazılı şekilde yetkisizlik kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı Kurumun bu yönü amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 19.01.2015 gününde oybirliği ile karar verildi.