Abaküs Yazılım
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 2008/12-656
Karar No: 2008/638

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2008/12-656 Esas 2008/638 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Manisa 1. İcra Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir şikayet davasında, borçlu aleyhine ilamlı takip işlemi yapılmış ve boşanma hükmü kesinleşmemiş olsa da tazminatların tahsil edilmesi istenmiştir. Mahkeme, bu şekilde yapılan takibin iptaline karar vermiş ancak karşı taraf/alacaklı vekili temyiz etmiştir. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, boşanma hükmünün kesinleştiği durumlarda tazminatların kesinleşmesini beklemeye gerek olmadığına karar vermiştir. Ancak Mahkeme, şikayetin kabul edilmesine karar vermiştir. Hukuk Genel Kurulu ise Yargıtay kararının doğru olduğuna hükmederek, mahkeme kararını bozmuştur. Kanun maddeleri olarak da, konuyla ilgili Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 443. ve 429. maddeleri özetlenmiştir.
Hukuk Genel Kurulu         2008/12-656 E.  ,  2008/638 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Manisa 1. İcra Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 02/09/2008
    NUMARASI : 2008/461-2008/495

    Taraflar arasındaki şikayet davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Manisa 1.İcra Hukuk Mahkemesince şikayetin kabulüne dair verilen 11.02.2008 gün ve 2008/59-57 sayılı kararın incelenmesi Karşı taraf/alacaklı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 13.05.2008 gün ve 2008/7485-10219 sayılı ilamı ile ; (...Kural olarak boşanma ekinde verilen maddi-manevi tazminat HUMK.nun 443.maddesi gereğince kesinleşmeden takibe konulamaz. Ancak, boşanmaya ilişkin hükmün kesinleşmesi halinde tazminata ilişkin hükmedilen alacağın tahsili için kesinleşme aranmaz. Keza tedbir niteliğinde verilen nafakanın da tahsili için kesinleşmesi gerekmez. Mahkemece açıklanan nedenlerle istemin reddi yerine kabulü isabetsizdir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle,yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
    TEMYİZ EDEN: Karşı taraf/alacaklı vekili
    HUKUK GENEL KURULU KARARI

    Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
    İstek, icra müdürlüğü işlemini şikayete ilişkindir.
    Alacaklı tarafından borçlu aleyhine ilamlı takibe girişilerek boşanma bölümü kesinleşen ilama dayanılarak ilamda yer alan 10.000,00 YTL maddi ve 5.000,00 YTL manevi tazminat taleplerini içerecek şekilde ancak bu kalemler açıklanmadan 15.000,00 YTL asıl alacak ve 112,50 YTL işlemiş faizi, 900,00 YTL ilam vekâlet ücreti, 162,40 YTL yargılama gideri ve 2,00 YTL bakiye karar harcı ve 8,00 YTL posta pulundan oluşan masrafları ile birlikte toplam 16.184,90 YTL alacağın icra gideri, icra ücreti vekaleti, takip tarihinden başlayacak yasal faizi ile ve P.. A. için her ay işleyecek aylık 100,00 YTL yoksulluk nafakası ve küçük N.C.A. için her ay işleyecek 100,00 YTL iştirak nafakası ile birlikte tahsili istenmiştir.
    Eldeki şikayet ile kararın boşanma davası yönünden kesinleştiği, ancak maddi ve manevi tazminata ilişkin hükmün kesinleşmediği ve temyiz edildiği, dayanak mahkeme kararında maddi ve manevi tazminatın, kararın kesinleşmesinden sonra yasal faizi ile birlikte tahsili gerektiği yolunda hüküm bulunduğu, buna rağmen karar kesinleşmeden icraya konulduğu, bu bakımdan yapılan takibin iptaline karar verilmesi gerektiğinden takibin iptali talep edilmiştir.
    Mahkemece “İlama aykırı takip yapıldığı yönündeki şikayetin kabulü ile, Manisa 2. İcra Müdürlüğünün 2008/879 esas sayılı dosyasında borçlu R..A.hakkında yapılan ilamlı icra takibinin iptaline “karar verilmiştir.
    Karşı taraf/alacaklı vekilinin temyizi üzerine Özel Dairece karar, “Boşanmaya ilişkin hükmün kesinleşmesi halinde tazminata ilişkin hükmedilen alacağın tahsili için kesinleşme aranmayacağı, Keza tedbir niteliğinde verilen nafakanın da tahsili için kesinleşmesi gerekmediği, Mahkemece açıklanan nedenlerle reddi yerine kabulünün isabetsiz olduğu” gerekçesiyle, bozulmuş; mahkemece önceki kararda direnilmiştir. Hükmü temyize karşı taraf/alacaklı vekili getirmektedir.
    Direnme yoluyla Hukuk Genel Kurulu önüne gelen uyuşmazlık; takip dayanağı ilamın boşanmaya ilişkin bölümünün kesinleşmiş olması karşısında, ilamda yer alan ancak kesinleşmeyen maddi ve manevi tazminat ile tedbir nafakası vs kalemlerin kesinleşmeleri beklenmeden tahsilinin istenip istenemeyeceği, noktasında toplanmaktadır.
    Öncelikle, 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 443.maddesinin ortaya konulmasında yarar vardır. Anılan maddede:
    “Temyizi dava icrayı tehir etmez. Ancak müstedi indettemyiz haksız çıktığı takdirde mahkümunbihi eda ve teslim edeceğine dair kefaleti kaviye göstermek veyahut mahkumunbih olan nukut ve eşyayı bir mevkii resmiye depozito etmek veya hasmı tarafından emvai ve emlüki haczedilmiş olmak şartiyle Mahkemei Temyiz talep üzerine müstacelen icranın tehirine karar verebilir (ilgili madde İİK m. 36).
    Müstedi Devlet ise veya müzahereti adliyeye (m. 465-472) nail olup da davanın ve hükmün mahiyetine ve ahvali saireye nazaran icranın tehiri icabediyorsa bila teminat icranın tehirine karar verilebilir.
    Nafaka hükümleri müstesnadır.
    Gayrimenkule ve buna müteallik ayni haklara ve aile ve şahsın hukukuna mütedair hükümler kat’iyet kesbetmedikçe icra olunamaz.
    Hükmün kesinleştiği ilamın altına veya arkasına yazılıp, tarih ve mahkeme mührü konmak ve mahkeme başkanı veya hakimi tarafından imzalanmak suretiyle belirtilir.”
    Hükmü yer almaktadır.
    Görülmektedir ki, kural olarak boşanma ilamı ile birlikte hükmedilen maddi ve manevi tazminatın boşanma kararının eklentisi olması nedeniyle boşanma ilamı kesinleşmeden takibe konu edilmesi, 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 443.maddesi karşısında mümkün değildir.
    Boşanma kararının kesinleşmesi halinde ise bu ilamla birlikte hükmedilmiş olsa bile kesinleşmeyen maddi ve manevi tazminata ilişkin hükmün, takibe konu edilmesi olanaklıdır. Yine, tedbir niteliğinde hükmedilen nafakanın da takibe konu edilmesinde buna ilişkin hükmün kesinleşmesi aranmaz.
    Nitekim, aynı ilkeler Hukuk Genel Kurulu’nun 28.02.2001 gün ve 2001/12-206 esas, 2001/217 karar sayılı ilamında da vurgulanmıştır
    Somut olayda; Manisa 1.Aile Mahkemesinin 2006/1001 esas, 2007/567 sayılı kararı boşanma yönünden kesinleşmiş; hükmün diğer kalemleri yönünden ise, temyiz edilerek 22.01.2008 tarihinde Yargıtay 2.Hukuk Dairesine gönderilmiş olmakla karar takip tarihinde tazminatlar yönünden kesinleşmemiştir.
    Görüldüğü üzere, kesinleşmeden icra olunamayacağı belirgin olan boşanma hükmü kesinleşmiş; bu hükme bağlı olarak hükmedilen ancak temyize konu edilmekle kesinleşmemiş olan diğer alacak kalemleri ise, boşanma hükmünün kesinleşmesi ile birlikte, kesinleşip kesinleşmediklerine bakılmaksızın takibe konulabilir hale gelmiştir.
    Bu durum karşısında, mahkemece Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen bozma ilamına uyulmak gerekirken, somut olaya uygun düşmeyen gerekçelerle şikayetin kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
    Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
    S O N U Ç : Karşı taraf/alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında ve yukarıda gösterilen nedenlerden dolayı H.U.M.K.nun 429.maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine 22.10.2008 gününde, oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi