23. Hukuk Dairesi 2014/6254 E. , 2015/915 K.
"İçtihat Metni"....
Taraflar arasındaki genel kurul kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- K A R A R -
Davacı, davalı kooperatifin 08.05.2011 tarihli genel kurulunda üye olmayan kişinin katiplik yaptığını, kooperatif yönetim kurulu üyeleri ve müdürünün anasözleşmeye aykırı olarak vekaleten oy kullandığını, genel kurula sunulan yönetim ve denetim kurulu raporlarının usule ve yasaya aykırı olduğunu, gündemde bulunmayan maddelerin görüşüldüğünü ve gündemin 6. maddesinin yasaya aykırı olarak gündeme alındığını, içeriğinin de anasözleşmeye aykırı olduğunu ileri sürerek, genel kurulda alınan tüm kararların iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davacının kararlara muhalefet şerhi koymadığını, ayrıca dava dilekçesinde belirtilen iddiaların gerçeği yansıtmadığını savunarak, davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre; davalı kooperatifin 08.05.2011 tarihli genel kurulu"nun 6. maddesinin 1. bendinin gündemde olmamasına rağmen görüşüldüğü, 4. bendindeki kararın toplantıya katılan 145 üyeden 65"inin kabul oyu ile alındığı, 5. bendinde alınan kararın ise Yasa"nın emredici hükmüne aykırı olduğu gerekçesiyle, davanın kısmen kabulü ile genel kurulun 6. maddesinin 1. bendinde alınan kararın iptaline, 4 ve 5. bendlerde alınan kararların da yok hükmünde olduğunun tespitine karar verilmiştir.
Kararı taraf vekilleri temyiz etmiştir.
1) Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı vekilinin tüm, davacı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
2) Dava, kooperatif genel kurul kararlarının iptali istemine ilişkindir.
1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun 45. maddesi uyarınca genel kurulun toplantı nisabı anasözleşmede gösterilir. Ancak, yapı kooperatiflerinde, genel kurul toplantılarında ortakların en az ¼ nün şahsen veya temsilen hazır bulunması şarttır. Bu oran, genel kurulun bitimine kadar aranır. Aynı Yasanın 51. maddesi uyarınca da yasa veya anasözleşmede aykırı hüküm bulunmadıkça genel kurul kararlarında ve seçimlerde oyların yarıdan bir fazlasına itibar edilir. Emredici nitelikteki bu kurallara aykırılık halinde alınan kararlar yok hükmündedir ve süre şartına bağlı olmaksızın her zaman geçersizliği ileri sürülebileceği gibi mahkemece de bu husus re"sen dikkate alınır.
../..
S.2
Somut olayda, davalı kooperatifin 568 üyesinin bulunduğu, dava konusu genel kurula 69 ortağın asaleten, 76 ortağın vekaleten katılarak toplam 145 oyun kullanıldığı genel kurul tutanağında belirtilmiştir. Yukarıda açıklanan Yasa hükmü uyarınca, davalı kooperatifin toplantı yeter sayısı 142"dir. Yine toplantı tutanağında, gündemin 3. maddesinin 118 kabul, 17 red, 4. maddenin 103 kabul, 14 red, 5. maddenin ilk bendinin 95 kabul, 13 red, 2. bendinin 80 kabul, 20 red, 6. maddesinin ilk bendinin 90 kabul, 9 red, 2. bendinin 90 kabul, 8 red, 3. bendinin 85 kabul, 8 red, 4. bendinin 65 kabul, 36 red, 5. bendinin 85 kabul 8 red oyu ile kabul edildiği belirtilmiştir. Toplantı nisabı her madde için ayrı ayrı aranacağından sayılan bu maddelerde kullanılan oyların toplamı, toplantı nisabının altında kalmaktadır. Bu maddeler dışında alınan kararlar ise icrai nitelikte olmayan kararlardır. Bu nedenle, anılan bu kararların yok hükmünde olması nedeniyle davanın tümden kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde kısmen kabulüne karar verilmesi doğru olmamıştır.
SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin tüm, davacı vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davacı yararına BOZULMASINA, peşin harçların istek halinde davacıya iadesine, aşağıda yazılı onama harcının temyiz eden davalıdan alınmasına, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 17.02.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.