Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/2349
Karar No: 2015/2999
Karar Tarihi: 09.02.2015

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2015/2349 Esas 2015/2999 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalı bankadan konut kredisi kullandığı sırada kesilen 2.200,39 TL masrafın faiziyle birlikte tahsilini istemiştir. Mahkeme, davanın kabulüne karar vererek belirtilen tutarın yasal faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesini hükme bağlamıştır. Ancak, gerekçede istek kalemleri ve kabul edilen miktar içinde hangi masraflara yer verildiği tek tek ve net bir şekilde açıklanmadığından hüküm davalının temyiz nedenleri çerçevesinde incelenememektedir. Bu nedenle mahkeme kararı usul ve yasaya aykırıdır ve hükmün davalı yararına bozulması gerekmektedir. 6100 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 297. maddesi hükmün kapsamında yer alması gereken hususları düzenlemiştir. Bu maddede tarafların iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşmadıkları hususlar, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan deliller, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebeplerin hükümde gösterilmesi gereken hususlar olarak belirtilmiştir.
13. Hukuk Dairesi         2015/2349 E.  ,  2015/2999 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR

    Davacı, davalı bankadan konut kredisi kullandığını, masraf adı altında kesilen 2.200,39 TL" nin faizi ile birlikte davalıdan tahsilini istemiştir.
    Davalı, davanın reddine karar verilmesini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın kabulü ile 2.200,39 TL nin dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiş; hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dava, konut kredisi nedeniyle davalı tarafından masraf adı altında yapılan kesintilerin tahsili istemine ilişkin olup, mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir. Anayasanın 141/III maddesi uyarınca mahkemelerin her türlü kararlarının gerekçeli olarak yazılması zorunludur. 6100 Sayılı Yasa"nın 297. maddesinde de hükmün kapsamında yer alması gereken hususlar düzenlenmiş olup 1 . fıkrasının c bendinde “ tarafların iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşmadıkları hususlar, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan deliller, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebeplerin” hükümde gösterilmesi gereken hususlar olarak belirtilmiştir. Somut olayda davacı davalı banka tarafından yapılan haksız kesintilerin iadesini istemiş, talep ettiği kalemler içine hayat sigortası masraflarını da dahil etmiştir. Mahkemece bilirkişi incelemesi yapılmamış, davanın tam kabulüne karar verilmiş ancak gerekçede istek kalemleri, kabul edilen miktar içinde hangi masraflara yer verildiği tek tek ve net bir şekilde açıklanmamıştır, bu hali ile hükmün davalının temyiz nedenleri çerçevesinde incelenmesine imkan bulunmamaktadır. O halde mahkemece yukarıda anlatıldığı şekilde ayrıntılı ve gerekçeli karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    2-Bozma nedenine göre davalının diğer temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına,
    SONUÇ:Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, ikinci bentte açıklanan nedenlerle davalının sair temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, 09.02.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi