Abaküs Yazılım
3. Ceza Dairesi
Esas No: 2017/1945
Karar No: 2017/5342
Karar Tarihi: 26.04.2017

Yargıtay 3. Ceza Dairesi 2017/1945 Esas 2017/5342 Karar Sayılı İlamı

3. Ceza Dairesi         2017/1945 E.  ,  2017/5342 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece bozma üzerine verilen hüküm temyiz edilmekle duruşma açılarak yapılan temyiz incelemesi sonucunda;
    Gereği görüşülüp düşünüldü;
    Anayasa Mahkemesinin 24/11/2015 tarih ve 29542 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe giren 08/10/2015 tarih ve 2014/140 E., 2015/85 K. sayılı kararı ile TCK"nin 53. maddesindeki bazı ibareler iptal edilmiş ise de; bu husus infaz aşamasında dikkate alınabileceğinden bozma nedeni yapılmamıştır.
    Yapılan yargılamaya, toplanan ve karar yerinde açıklanan delillere, mahkemenin kovuşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, gösterilen gerekçeye ve uygulamaya göre sanık müdafiinin temyiz itirazının reddiyle hükmün istem gibi ONANMASINA, 26.04.2017 gününde oyçokluğuyla karar verildi.

    MUHALEFET ŞERHİ

    Yargıtay Ceza Genel Kurulunun kararlarında belirtildiği üzere failin iç dünyasını ilgilendiren kast, failin olay öncesi, olay sırası ve olay sonrası davranışları ölçü alınarak belirlenmelidir. Öldürme kastının varlığı ise:
    1) Fail ile mağdur arasında olay öncesine dayalı, öldürmeyi gerektirir bir husumetin bulunup bulunmadığı,
    2) Olayda kullanılan vasıtanın öldürmeye elverişli olup olmadığı,
    3) Mağdurdaki darbe sayısı ve şiddeti,
    4) Darbelerin vurulduğu bölgenin hayati önem taşıyıp taşımadığı,
    5) Failin fiiline kendiliğinden mi yoksa engel bir nedenden dolayı mı son verdiği,
    6) Olay sonrası mağdura yönelik davranışları, "başka bir anlatımla olayın kendine özgü tüm özellikleri dikkate alınarak saptanmalıdır." şeklinde belirtildiği,
    Bu açıklamalar ışığında somut olay değerlendirildiğinde; olay tarihinden önce birbirlerini tanımayan katılan ve sanık, olay günü mağdurun aracını park etmeye çalıştığı esnada sanık ve arkadaşının aracın önünden geçtiği bu durumun aracın park edilmesine engel olması nedeniyle katılanın “görmüyor musun aracı park etmeye çalışıyorum.” dediği buna sinirlenen sanığın katılanın aracının tamponuna tekme ile vurduğu, bu nedenle aralarında tartışma çıktığı, tartışma sırasında sanığın ele geçirilemeyen ekmek bıçağı ile katılanın batın bölgesine bir kez vurduğu, ... Adli Tıp Şube Müdürlüğünün 27.07.2007 tarihli raporunda belirtildiği gibi hayati tehlike geçirir ve sağ böbreğin alınması sebebiyle işlev yitirilmesine neden olacak şekilde yaralandığı ve sanığın olay yerinden kaçarak uzaklaştığı olayda,
    Olay öncesi tarafların tanışmadıkları ve aralarında herhangi bir husumetin bulunmadığı, tartışma sırasında ani gelişen olayda sanığın mağdura bıçakla bir kez vurduğu devam etme imkanı varken devam etmediği ve yaralanmasını müteakip mani bir engel bulunmamasına rağmen eylemine devam etmeyerek olay yerinden kaçarak uzaklaştığı anlaşılmış olmakla kastının öldürmeye yönelik olmayıp yaralama olduğu, yaralamanın böbreğinin alınması nedeniyle nitelikli yaralama olan işlev zayıflamasına dönüştüğü ve TCK"nin 87/2-b-son maddesinde düzenlendiği kanaatinde olduğumdan sanığın yaralama suçundan cezalandırılması gerekirken yazılı şekilde suçun vasfında yanılgıya düşülerek öldürmeye teşebbüs suçundan cezalandırılmasına ilişkin çoğunluk görüşüne katılmıyorum.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi