22. Hukuk Dairesi 2018/4355 E. , 2018/12650 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı isteminin özeti:
Davacı vekili, davacının davalı müflis ...AŞ. de işe başladığını, daha sonra işyerini devralan diğer davalı ... Beton AŞ. nezdinde kesintisiz şekilde çalışmasını sürdürdüğünü, davacı işçinin iş sözleşmesinin haklı sebep olmadan feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin, ücret, asgari geçim indirimi, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalı cevabının özeti:
Davalılar vekilleri, davanın reddini savunmuştur.
Mahkeme kararının özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçeyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Kararı, davalı .... Beton AŞ. vekili temyiz etmiştir.
Dairemizin 2016/28445 esas 2016/29523 karar sayılı ve 29.12.2016 tarihli ilamı ile hükme esas alınan bilirkişi raporunda salt husumetli davacı tanıklarının beyanları esas alınarak, çıkacak sonuçtan menfaat elde edecekleri gözetilmeksizin hesaplama yapılmasının hatalı olduğu, dava konusu fazla çalışma ve genel tatil alacakları bakımından davalı tanık anlatımları ile sonuca gidilmesi gerektiği, gerekçesiyle bozma kararı verilmiştir.
Mahkemece, bozma ilamına uyulmak suretiyle davalı tanık anlatımları doğrultusunda yapılan yeniden değerlendirme neticesinde, davalılar tanıklarının davacının çalışma sistemine dair bilgi veremedikleri için bu alacak kalemlerinin ispat edilemediği gerekçesiyle, asıl dava yönünden ve davalı .... Beton AŞ. aleyhine ...Mahkemesi"nin 2015/104 esas sayılı dosyasına kayıtlı olarak açılmış olup bozmadan sonra birleşen dava yönünden, fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının reddine karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2-6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun’da "usuli kazanılmış hak" kavramına ilişkin açık bir hüküm bulunmamakla birlikte, bu kurum, davaların uzamasını önlemek, hukuki alanda istikrar sağlamak ve kararlara ... genel güvenin sarsılmasını önlemek amacıyla Yargıtay uygulamaları ile geliştirilmiş, öğretide kabul görmüş ve usul hukukunun vazgeçilmez, ana ilkelerinden biri haline gelmiştir. Anlam itibariyle, bir davada, mahkemenin ya da tarafların yapmış olduğu bir usul işlemi ile taraflardan biri lehine doğmuş ve kendisine uyulması zorunlu olan hakkı ifade etmektedir.
Yargıtayın vermiş olduğu bozma kararına uymuş olan yerel mahkeme, bozma kararı doğrultusunda inceleme yapmak ve hüküm kurmak zorundadır. Mahkeme uyma kararını kaldırarak, direnme kararı veremeyeceği gibi, hükmünün bozma kararının kapsamı dışında kalarak kesinleşmiş olan bölümleri hakkında da farklı bir karar vermeden yeniden hükümde karar vermek zorundadır. Bozmaya uyulmakla bozma lehine olan taraf yararına usulü kazanılmış hak doğmuş olur. Hükmün bir kısmının bozma kapsamı dışında bırakılmasının amacı bu kısımların doğru olduğunu belirlemek, bozmanın sınırlarını çizmek ve bu şekilde usulü kazanılmış hakları oluşturup, korumaktır. Yargıtay tarafından bozulan bir hükmün bozma kararının kapsamı dışında kalmış olan kısımları kesinleşir. Kesinleşmiş bu kısımlar, lehine olan taraf yararına usulü kazanılmış hak oluşturur.
Mahkemece verilen ilk karar davalılardan müflis ...AŞ. tarafından temyiz edilmemiştir. Dairemizce bozma konusu yapılan fazla çalışma ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacakları, kararı temyiz etmeyen bu davalı yönünden artık davacı lehine usulü kazanılmış hak teşkil etmiş olmakla, bu husus gözetilmeksizin, maddi vakıa olarak ispatlanamadığı gerekçesiyle müflis ...AŞ. bakımından da reddine karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 22/05/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.