Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/1641
Karar No: 2016/15744
Karar Tarihi: 13.12.2016

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/1641 Esas 2016/15744 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı müvekkilinin maaş hesabındaki blokenin kaldırılması ve maddi-manevi tazminat talepleri üzerine açılan dava kısmen kabul edilmiştir. Mahkeme, davacının kredi sözleşmelerine istinaden bankaya verdiği taahhütnameler ile kredi taksitlerinin düzenli olarak ödenmesi için maaş hesabından tahsil edilmesine yetki verdiğini ancak geciken taksitlerden dolayı hesapta borç bakiyesi oluşmasının bankanın ayıplı hizmeti olduğunu ve sözleşme ile Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna aykırı olduğunu belirtmiştir. Bu nedenle, maaş hesabındaki bloke kaldırılmıştır. Maddi-manevi tazminat talepleri ise reddedilmiştir.
Kanun Maddeleri: Borçlar Kanunu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun.
19. Hukuk Dairesi         2016/1641 E.  ,  2016/15744 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi

    Taraflar arasındaki blokenin kaldırılması ve tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraf vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, müvekkilinin 08/10/2014 tarihinde maaş kartından para çekmek istediğinde hesabının blokeli olduğunu gördüğünü, aynı konuda mahkemenin 2009/344 sayılı dosyasında açtığı davada maaş hesabına bloke konulmamasına karar verildiği halde bu kararın ihlal edildiğini ileri sürerek maaş hesabındaki blokenin kaldırılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiş, 19/11/2014 havale tarihli dilekçesi ile de maaşına bloke konulması nedeniyle müvekkilinin bütün insani ihtiyaçlarını gidermediğinden psikolojisinin bozulduğunu manevi ve maddi zarara uğradığını belirterek 45.000,00 TL manevi ve 30.000,00 TL maddi tazminata karar verilmesi şeklinde talebini ıslah etmiştir.
    Davalı vekili, davaya yazılı olarak cevap vermemiş, katıldığı duruşmada davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, yapılan yargılama, toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporuna göre, davacının davalı banka ile yapılan sözleşmeler kapsamında tüketici kredileri ve kredi kartı kullandığı, kredi sözleşmelerine istinaden bankaya verdiği taahhütnameler ile kredi taksitlerinin düzenli olarak ödenmesini teminen maaş hesabından taksit tutarlarını vadelerinde tahsil edilmesi ve maaş hesabının kredilendirilmesi konusunda bankaya yetki verdiği, söz konusu taahhütnamelere istinaden tüketici kredisi taksitlerinin hesabından tahsil edildiği, kredi taksitlerinin tahsili, ... aracılığı ile nakit para çekimleri ve doğrudan ... kartı ile ... harcamaları ile 13.050,00 TL limitli kredi kartı kullanımdan yapılan ödemelerin mevduat hesabına tahsis edilen krediden karşılanması sonucu hesabın borç bakiyeye dönüştüğü, davacının ... kartını aktif olarak kullandığı, kredilendirilen maaş hesabının sürekli borç bakiyeli olarak yürütülmesine rağmen gerek kredi kartı borcu, gerekse de tüketici kredisi taksitlerindeki gecikmelerden dolayı hesabın kat edilerek davacı aleyhine herhangi bir icra takibi başlatılmadığı davalı bankanın taahhütnamelere istinaden tüketici kredisi taksitlerini vade tarihlerinde davacının maaş hesabından tahsil etmesinin Yasa ve sözleşmeye aykırı olmadığı, davacının kredi taksitlerinin hesabından tahsili için otomatik ödeme talimatı mahiyetinde taahhütname imzaladığı ancak; geciken tüketici kredisi taksitlerinden ve kredi kartı kullanımdan doğan borcun tahsili için herhangi takip ve haciz talep yazısı olmadan, davacı borçlunun açık muvafakatı bulunmadan maaş hesabına bloke konulmayacağı, bu şekildeki banka işleminin sözleşme ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna aykırı olduğu sonucuna varıldığı gerekçesiyle davacının maaş hesabına bloke konulmaması yönündeki talebinin kabulüne, maaş tutarının üzerinde taksit ödemeli kredi kullanıp kendi kusuru ile hesabının borç bakiyeye dönüşmesine yol açtığı, bankanın herhangi bir ayıplı hizmetinin bulunmadığı, maddi zararın ispat edilemediği, Borçlar Kanunu ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca manevi tazminat verilmesi şartlarının oluşmadığı gerekçesiyle maddi ve manevi tazminat taleplerinin reddine karar verilmiş, hüküm taraf vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, taraf vekillerinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 13/12/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi