
Esas No: 1989/4265
Karar No: 1993/1957
Karar Tarihi: 05.05.1993
Danıştay 7. Daire 1989/4265 Esas 1993/1957 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Yükümlünün indirimle gideremediği KDV'nin iadesi istemiyle yaptığı başvurunun Vergi Usul Kanunu düzeltme hükümleri kapsamında olmadığı ve vergi mahkemesinde çözümlenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Kanunlar incelendiğinde, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 29. ve 32. maddeleri kapsamına giren başvuruların Maliye ve Gümrük Bakanlığı'nın düzenlemelerine tabi olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, Kanun'un 29. maddesinde vergi indirim mekanizması düzenlenmiş olup, Maliye ve Gümrük Bakanlığı'nın da indirimle ilgili usul ve esasları düzenlemeye yetkili olduğu ifade edilmiştir. Kararın sonunda, davanın görev yönünden reddine ve dosyanın Ankara Vergi Mahkemesine gönderilmesine karar verildiği belirtilmiştir.
Daire : YEDİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1993
Karar No : 1957
Esas Yılı : 1989
Esas No : 4265
Karar Tarihi : 05/05/993
YÜKÜMLÜNÜN İNDİRİMLE GİDEREMEDİĞİ K.D.V.'SİNİN İADESİ İSTEMİYLE YAPTIĞI BAŞVURU V.U.K.'NUN DÜZELTME HÜKÜMLERİ KAPSAMINDA OLMADIĞINDAN, DAVA YA BAKMAKLA VERGİ MAHKEMESİNİN GÖREVLİ BULUNDUĞU HK.
Yükümlü şirketçe taahhüt edilen iş nedeniyle yüklenilen ve işin tamamlanması nedeniyle Türkiye'den ayrılıp gidilmesi sonucu indirim imkanı artık bulunmayan katma değer vergisinin düzeltme ve şikayet yoluyla iadesi isteminin reddine ilişkin Maliye ve Gümrük Bakanlığı işleminin; şirketlerinin taahhüt ettiği işin bitmesi üzerine Türkiye'yi terk ettikleri, bu nedenle indirilemeyen katma değer vergisi bulunduğu, Katma Değer Vergisi Kanununun 29/4.maddesinin kendi durumlarına uyduğu, ancak kanunla verilen yetkinin Maliye ve Gümrük Bakanlığınca kullanılmaması sonucu şirketlerinin mağdur edildiği ileri sürülerek iptali istenilmektedir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun "Vergi İndirimi" başlıklı 29.maddesinde indirim mekanizması düzenlenmiş olup, 2.bendinde, 28.madde uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen sadece temel gıda maddeleri ile ilgili olup, indirilemeyen vergi iade olunur denilmekte, 4.bendinde de Maliye ve Gümrük Bakanlığının indirimle ilgili usul ve esasları düzenlemeye yetkili olduğu belirtilmektedir.
Olayda, bir vergilendirme hatasının düzeltilmesi söz konusu değildir.
Diğer bir ifade ile, yükümlü şirketin indirimle gideremediği katma değer vergisinin iadesi istemiyle vergi dairesi müdürlüğü ve Maliye ve Gümrük Bakanlığına yaptığı başvurular Vergi Usul Kanununun düzeltme hükümlerine göre yapılan başvuru niteliğinde olmayıp Katma Değer Vergisi Kanununun 29 ve 32.maddeleri kapsamına giren başvurulardır.
Dolayısıyla bu başvurular üzerine tesis edilecek işlemlerin iptali istemiyle açılacak davaların da 2575 sayılı Danıştay Kanununun 24/1-J maddesi uyarınca ilk derece mahkemesi olarak Danıştay'da çözümlenmesi mümkün olmayıp, vergi mahkemesince çözümlenmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle davanın görev yönünden reddine, dosyanın Ankara Vergi Mahkemesine gönderilmesine karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.