
Esas No: 1991/2146
Karar No: 1993/1677
Karar Tarihi: 27.04.1993
Danıştay 10. Daire 1991/2146 Esas 1993/1677 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Davacı geminin liman ağzının temizlenmesi için çıkardığı deniz dibinin tarama çamurunu denize boşaltması nedeniyle para cezası verilmesi iddiasıyla açılan dava sonucunda, idare mahkemesi buna dayanak olmayan bir eylem olduğu kararı vermiştir. Çevre kirliliğini önleyen yasalarda çöp, katı ve sıvı maddeler atık olarak tanımlanmıştır, ancak bu çamurun doğrudan denize döküldüğü tespit edilmiştir. Bu nedenle Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından kesilen cezanın dayanağı olmadığına karar verilmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığı kararı için ise idare mahkemesinin bu konuda yetkisi olmadığı belirtilmiştir. Kanun maddeleri olarak, çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik yasalar ve çevreye atık kabul edilen maddelerin tanımı açıklanmıştır. Ayrıca, idare mahkemesinin savcılık işlemleri üzerinde hukuki denetim yetkisi bulunmadığı belirtilmiştir.
Daire : ONUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1993
Karar No : 1677
Esas Yılı : 1991
Esas No : 2146
Karar Tarihi : 27/04/993
LİMAN AĞZININ TEMİZLENMESİ GAYESİYLE ÇIKARILAN DENİZ DİBİ TARAMA ÇAMURUNUN TEKRAR DENİZE DÖKÜLMESİNİN ÇEVRE PARA CEZASI VERİLMESİNİ GEREKTİREN EYLEM OLMADIĞI HK.
Davacıya ait geminin tarama çamuru döktüğünün tesbiti üzerine para cezası verilmesine ilişkin işlemin ve Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla istenilen idari para cezasının iptali istemiyle açılan dava sonucunda … İdare Mahkemesince, Yasa koyucunun, çevre kirliliğini önlemeyi hedef alırken çevrenin dışından çevreye verilen çöp, katı ve sıvı maddeleri atık olarak kabul ettiği, bu tür faaliyetleri gerçekleştirenleri de kirleten olarak belirlediği ve ceza kesilmesi yoluyla caydırıcı olmaya çalıştığı, tespit tutanağında çamurun denize döküldüğünün belirlendiği, çamuru yasa ve yönetmelikte sözü edilen çevreye dışarıdan verilen çöp, katı ve sıvı maddeler arasında değerlendirmenin çamurun yağmurlarla birlikte geldiği ve liman ağzının temizlenmesinin ulaşım hizmetleri yönünden zorunlu olduğu gerçeği karşısında mümkün olmadığı,başka bir ifadeyle çamurun çevreyi kirletmek amacıyla dışarıdan verilmediği, doğrudan denize maddenin akışı nedeniyle ceza dayanağı olan işlemlerin yapıldığı, bu durumda, Sahil Güvenlik Komutanlığınca kesilen idari para cezasının dayanağı bulunmadığı, davacı kurum tarafından Cumhuriyet Başsavcılığı kararının da iptali istenmekte ise de; idare mahkemelerinin savcılık işlemleri üzerinde hukuki denetim yetkisi bulunma
dığı gerekçeleriyle Sahil Güvenlik Komutanlığı işleminin iptaline, Cumhuriyet Savcılığı işlemi, hakkında ise karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.
Davalı idare tarafından, anılan idare mahkemesince verilen …tarih ve … sayılı kararın, bozulması istenilmektedir.
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 3622 sayılı Kanun ile değişik 49.maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Bozulması istenen karar, usul ve hukuka uygun olup dilekçede ileri sürülen sebepleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden temyiz isteminin reddi ile bozulması istenen kararın onanmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.