
Esas No: 1991/1902
Karar No: 1993/1658
Karar Tarihi: 22.04.1993
Danıştay 10. Daire 1991/1902 Esas 1993/1658 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Doktor olmayan kişilerin bulunduğu şirketlerin de poliklinik açabilme konusuyla ilgili açılan davada, şirket ortaklarının tamamının doktor olmamasının kamu yararı bulunmadığına karar verilmiştir. Poliklinik sorumlu müdürünün doktor olduğu ve sağlık faaliyetlerinin doktorlarca yapılacağı belirtilmiş, tıbbi teknolojinin kullanımı için önemli miktarda mali kaynak gerektiği ve bu kaynağın ancak şirket tarafından sağlanabileceği belirtilmiştir. Tababetle ilgili işlerin doktorlar tarafından yapılmasına rağmen şirket tarafından poliklinik açılmasında ve çalıştırılmasında yasa dışılık bulunmadığı kararlaştırılmıştır. Kararda, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrası Hakkında Kanunun 1. maddesinde yer alan tababet icrasının hasta tedavisinin yalnızca doktorlarca yürütülmesinin amaçlandığı belirtilmiştir. Kanunun amacı hakkında bilgi verilmiştir ancak bu madde dışında başka bir kanun maddesi belirtilmemiştir.
Daire : ONUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1993
Karar No : 1658
Esas Yılı : 1991
Esas No : 1902
Karar Tarihi : 22/04/993
ORTAKLARININ TÜMÜ DOKTOR OLMAYAN ŞİRKETLERİN DE POLİKLİNİK AÇABİLECEĞİ HK.
Davacı şirket adına, özel göz polikliniği açma ve çalıştırma izni verilmesi isteminin, işyeri ortak ve sahiplerinin arasında doktor olmayan kişiler bulunması nedeniyle reddine ilişkin, davalı idare işleminin iptali istemiyle açılan dava sonucunda; ... İdare Mahkemesince 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrası Hakkında Kanunun 1.maddesinde, tababet icrasının hasta dedavisinin yalnızca doktorlarca yürütülmesinin amaçlandığı, davacı şirkette, poliklinik sorumlu müdürünün doktor olduğu, iki uzman hekimin görev yapacağı, sağlık faaliyetlerinin doktorlarca yapılacağının anlaşıldığı, şirket ortaklarının tamamının doktor olmaması nedeniyle poliklinik açma izni verilmemesinde kamu yararı bulunmadığı, günümüzdeki gelişmeler nedeniyle tıbbi teknolojinin kullanılabilmesi için önemli miktarda mali kaynak gerektiği, bununda ancak şirketce sağlanabildiği, tababetle ilgili işlerin doktorlar tarafından yapılacağı, şirket tarafından poliklinik açılmasında ve çalıştırılmasında yasaya aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali yolunda verilen … tarih ve … sayılı kararın bozulması istenilmektedir.
İdare ve Vergi eMahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 3622 sayılı Kanun ile değişik 49.maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Bozulması istenen karar, usul ve hukuka uygun olup dilekçede ileri sürülen temyiz sebepleri kararın bozulmasnı gerektirecek nitelikte görülmediğinden temyiz isteminin reddi ile bozulması istenen kararın onanmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.