Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/19535
Karar No: 2017/772
Karar Tarihi: 08.02.2017

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2014/19535 Esas 2017/772 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, tapu iptali ve tescil davasıdır. Davacı, mirasçı olmasına rağmen kendisinin dışarıda bırakılarak tapuda intikal ettirilen 522 ve 523 parsel sayılı taşınmazların geçersiz olduğunu ileri sürerek tapu kaydının iptali ile miras payı oranında adına tescilini istemiştir. Mahkemece, 522 parselin dava dışı Mehmet adına kayıtlı olduğu gerekçesiyle bu parsel bakımından davanın reddine karar verilmiş, 523 parsel bakımından da davalıların paylarını satış suretiyle edindikleri gerekçesiyle davalı yönünden davanın kabulüne karar verilmiştir. Ancak mahkemenin davalı ...'ın payı yönünden dava kabul edilmesine rağmen diğer davalılar üzerindeki miras payının araştırılması yapılmamıştır. Bu nedenle Yargıtay Dairesi kararı bozmuş ve konusunda uzman bir bilirkişiden rapor alınarak davacıya verilmesi gereken miras payının açıklığa kavuşturularak hüküm verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Mahkemece ise bilirkişi raporunda yer alan hesaplamalar detaylı açıklanmadığı için davacının miras payı içerisinde kalan davalıların miras payının hesap edilmemesi doğru değildir. Temyiz itirazları doğru bulunarak hüküm BOZULMUŞTUR.
Kanun maddeleri: 6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile 1086 sayılı HUMK'un 428.maddesi.
1. Hukuk Dairesi         2014/19535 E.  ,  2017/772 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL


    Taraflar arasında görülen tapu iptali ve tescil davası sonunda, yerel mahkemece davanın kabulüne ilişkin olarak verilen karar davalı ... tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi ..."ün raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;

    -KARAR-

    Dava, ketmi verese hukuksal nedenine dayalı tapu iptali ve tescil davasıdır.
    Davacı, davalılarla birlikte mirasçı olmasına rağmen çekişme konusu 522 ve 523 parsel sayılı taşınmazların kendisi dışarıda bırakılarak tapuda intikal ettirildiğini, yapılan bu işlemlerin geçersiz olduğunu ileri sürerek davalılar adına olan tapu kaydının iptali ile miras payı oranında adına tescilini istemiştir.
    Davalı ... davanın reddini savunmuştur.
    Diğer davalılar, davaya cevap vermemiştir.
    Mahkemece, 522 parselin dava dışı Mehmet adına kayıtlı olduğu gerekçesiyle bu parsel bakımından davanın reddine; 523 parsel bakımından, muris ... hissesinden, davalı ... dışındaki diğer davalılara pay intikal etmediği, bu davalıların paylarını satış suretiyle edindikleri gerekçesiyle davalı ... yönünden davanın kabulüne, diğer davalılar yönünden ise davanın reddine ilişkin verilen karar Dairece "...mahkemece yapılan araştırma, inceleme neticesinde dava dışı 3.kişi adına kayıtlı 522 parsel bakımından davanın reddine, 523 parsel bakımından ise, ketmi verese olgusu saptanmak suretiyle davanın kabulüne karar verilmiş olmasında kural olarak bir isabetsizlik yoktur. Ne var ki; mahkemece, davalı ..."in payı yönünden dava kabul edilmiş, davacıya verilmesi gereken miras payının diğer davalılar üzerinde olup olmadığı yönünde de araştırma yapılmamıştır.Öte yandan, mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda, davacıya intikal etmesi gereken paylar ve tüm mirasçılara isabet edecek paylar bakımından, hesaplamaların ne şekilde yapıldığı ayrıntılı açıklanmamış olduğundan denetime elverişli olduğunu da söyleyebilme olanağı yoktur. Hal böyle olunca; miras bırakandan intikal eden ve tüm mirasçılarına isabet edecek paylar ve hesaplamada izlenen yol gösterilerek denetime elverişli olacak şekilde konusunda uzman bilirkişiden rapor alınması, davacıya verilmesi gereken miras payının açıklığa kavuşturulması, bu payın sadece davalı ... üzerinden mi, yoksa tüm davalıların payı üzerinden mi iptalinin gerekip gerekmeyeceği belirlenmesi ve hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerektiği” gerekçesiyle bozulmuş, mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda davanın kabulüne karar verilmiştir.
    ./..






    Mahkemenin bozma kararına uyması ile bozma kararı lehine olan taraf yararına bir usuli kazanılmış hak doğar. Yani bir mahkemenin Yargıtay Dairesince verilen bozma kararına uyması sonunda kendisi için o kararda gösterilen şekilde inceleme ve araştırma yapmak, yine o kararda belirtilen hukuki esaslar gereğince karar vermek yükümlülüğü oluşur ve bu itibarla mahkemenin sonraki hükmü bozmada gösterilen esaslara aykırı olamaz. Mahkemenin bozma kararına uyması ile oluşan bozma uyarınca işlem yapma ve hüküm verme durumu, yanlardan birisi lehine diğeri aleyhine hüküm kurma sonucunu doğuracak bir durumdur ve buna usuli kazanılmış hak denilmektedir. Bu kurum usul yasasının dayandığı ana esaslardan olduğu gibi, kamu düzeni ile ilgili bulunması nedeniyle de re"sen (kendiliğinden) gözetilmesi zorunludur.
    Somut olayda hükme esas alınan bilirkişi raporunda muris ...’un miras payı 6 eşit paya bölünerek davacı ve tüm mirasçılara isabet edecek paylar hesaplanmıştır.
    Hâl böyle olunca, davacının miras payı 1/6 olduğuna göre, her bir davalının miras payının ne kadarının davacının miras payı içerisinde kaldığı ve iptale tabi olan kısmının hesap edilmesi gerekirken, yazılı olduğu şekilde karar verilmiş olması doğru değildir.
    Davalı ...’un temyiz itirazları, değinilen yön itibariyle yerindedir. Kabulüyle hükmün açıklanan nedenden ötürü (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK"un 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 08.02.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi