Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/4216
Karar No: 2021/5492

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2021/4216 Esas 2021/5492 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi'nde görülen bir dava sonucunda davacı-davalı erkek tarafından temyiz edilen kararda, feragat ve kabulün hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilen bir durum olduğu ve bu durumun kanunlar tarafından düzenlendiği belirtilmiştir. Ancak yasaların değişmesi sonucunda feragat veya kabulün hükmün verilmesinden sonra yapılması halinde, dosya kanun yolu incelemesine gönderilmeyeceği ve feragat veya kabul doğrultusunda ek karar verileceği vurgulanmıştır. Kararda, davacı-davalı erkeğin 26.05.2021 tarihli dilekçe ile davadan feragat talebi ile birlikte temyizden feragat ettiği bildirilmiştir. Bu nedenle temyiz dilekçesinin reddine karar verilmiştir.
Kanunlar:
-Feragat ve kabul, 6100 sayılı Kanun’un 307 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.
-22/7/2020 tarihli ve 7251 sayılı Kanun’la değişen 310/2-3. maddesiyle; feragat veya kabulün, hükmün verilmesinden sonra yapılası halinde, taraflarca kanun yoluna başvurulmuş olsa dahi, dosya kanun yolu incelemesine gönderilmeyeceği ve ilk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesince feragat veya kabul doğrultusunda ek karar verileceği; feragat veya kabulün, dosyanın temyiz incelemesine gönderilmesinden sonra yapılması halinde ise, Yargıtayca temyiz incelemesi yapmaksızın dosyanın feragat veya kabul hususunda ek karar verilmek üzere hükmü veren mahkemeye göndereceği hüküm altına alınmıştır.
2. Hukuk Dairesi         2021/4216 E.  ,  2021/5492 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi



    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-davalı erkek tarafından kusur belirlemesi, nafakalar ve tazminatlar ile birleşen tedbir nafakasının kabulü yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    Feragat ve kabul, 6100 sayılı Kanun’un 307 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Feragat ve kabul, “Hüküm kesinleşinceye” kadar her zaman yapılabilir. 22/7/2020 tarihli ve 7251 sayılı Kanun’la değişen 310/2-3. maddesiyle; feragat veya kabulün, hükmün verilmesinden sonra yapılası halinde, taraflarca kanun yoluna başvurulmuş olsa dahi, dosya kanun yolu incelemesine gönderilmeyeceği ve ilk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesince feragat veya kabul doğrultusunda ek karar verileceği; feragat veya kabulün, dosyanın temyiz incelemesine gönderilmesinden sonra yapılması halinde ise, Yargıtayca temyiz incelemesi yapmaksızın dosyanın feragat veya kabul hususunda ek karar verilmek üzere hükmü veren mahkemeye göndereceği hüküm altına alınmıştır.
    Somut olayda, davacı-davalı erkek tarafından, istinaf kanun yoluna başvurulurken boşanma hükmünün kesinleştirilmesi talebinde bulunulduğu anlaşıldığından, boşanma hükmü istinaf başvurusu kapsamı dışında kaldığından kesinleşmiştir. O halde kesinleşmiş boşanma hükmüne ilişkin feragat hukuki sonuç doğurmaz.
    Davacı-davalı erkek 26.05.2021 havale tarihli dilekçe ile davadan feragat talebi ile birlikte temyizden feragat ettiğini bildirdiğinden, temyiz dilekçesinin reddine karar verilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda gösterilen sebeplerle temyiz dilekçesinin REDDİNE, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 30.06.2021 (Çar.)




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi