Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/13983
Karar No: 2015/6829
Karar Tarihi: 27.04.2015

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2014/13983 Esas 2015/6829 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2014/13983 E.  ,  2015/6829 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İSTANBUL 19. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
    TARİHİ : 21/03/2014
    NUMARASI : 2014/15-2014/50

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, mahkemenin görevsizliği nedeni ile reddine yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, dava dilekçesi ile; tarafların, 24/01/2008 tarihinde taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yaptıklarını; davacının, satın aldığı işyerinin bedeli olan 554.600.00.- TL"yi 24/01/2008 tarihinde davalıya ödediğini; tarafların tacir olduğunu, davalının taşınmazın devrini sağlamadığını; başlatılan icra takibine de haksız itiraz edildiğini ileri sürerek; itirazın iptaline ve icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, cevap dilekçesi ile; tapuda devrin henüz gerçekleşmediğini, davanın zamanaşımına uğradığını, esastan da reddinin gerektiğini belirtmiştir.
    Mahkemece; açılan davanın temelindeki ilişkinin taşınmaz satış vaadi sözleşmesinden kaynaklandığı, ticari dava niteliğinde bulunmadığı gerekçesi ile dava dilekçesinin görevsizlik nedeniyle reddine, dosyanın karar kesinleştiğinde, yasal sürede talep halinde görevli İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiştir.
    6102 sayılı TTK. 4.maddesine göre bir davanın ticari dava olabilmesi için uyuşmazlığın her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğmuş bulunması veya anılan yasa maddesinde sayılan mutlak ticari davalardan olması gerekir.
    Görevle ilgili düzenlemeler kamu düzenine ilişkin olup taraflar ileri sürmese dahi yargılamanın her aşamasında re"sen gözetilir. Görevle ilgili hususlarda kazanılmış hak söz konusu olmaz. Mahkeme duruşma yapmadan, yani taraflara tebligat yapıp onları dinlemeden dosya üzerinden de görevsizlik kararı verebilir. Taraflar da yargılama bitinceye kadar görev itirazında bulunabilirler. Görev itirazı yapılmış ise veya yapılmamış olsa bile re"sen mahkeme, ilk önce görevli olup olmadığını inceleyip, karara bağlamalıdır.
    Somut olayın, Ticaret Merkezinde bulunan ve kullanım amacı dükkan olan bir işyerinin satış bedelinden kaynaklanan uyuşmazlık olduğu; her iki tarafın da tacir olduğu (dosyaya sunulan Ticaret Sicil Müdürlüğü sicil tasdiknamesinden davacının tacir olduğu anlaşıldığı gibi davalı da Anonim Şirkettir ) ve uyuşmazlığın her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda, uyuşmazlığın çözümü Asliye Ticaret Mahkemelerinin görevi içerisindedir.
    O halde mahkemece; (Asliye Ticaret Mahkemesi görevli olduğundan), taraf delilleri toplanıp, işin esası hakkında karar verilmesi gerekirken; yasal olmayan gerekçelerle, yazılı şekilde görevsizlik kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bu husus bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 27.04.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi