Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/20002
Karar No: 2017/1157
Karar Tarihi: 09.03.2017

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2014/20002 Esas 2017/1157 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacılar, davalı ile murislerinin ortak olduğu bir taşınmazı kiraya verdiklerini ancak depo için kira ödenmediğini ve haksız elatmanın devam ettiğini öne sürerek elatmanın önlenmesini ve ecrimisilin tahsiline karar verilmesini istemişlerdir. Yerel mahkeme elatmanın önlenmesi talebini reddederken ecrimisil talebini kısmen kabul etmiştir. Ancak Yargıtay'a yapılan temyizde, davalının cevap dilekçesinde bahsettiği zamanaşımı def'inin göz ardı edilmesinin doğru olmadığı belirtilmiştir. Ayrıca, ecrimisil miktarının hesaplanmasında emsal kira sözleşmeleri ve taşınmazın niteliği gibi faktörlerin de dikkate alınması gerektiği ifade edilmiştir.
Detaylı kanun maddeleri:
- Ecrimisil davaları beş yıllık bir zamanaşımına tabidir ve bu süre dava tarihinden geriye doğru işlemeye başlar.
- İlan ve işgal halinde olan taşınmazların ecrimisil bedeli, taşınmazın bulunduğu yerdeki rayiç kira bedeline göre belirlenir.
1. Hukuk Dairesi         2014/20002 E.  ,  2017/1157 K.

    "İçtihat Metni"



    Taraflar arasında görülen elatmanın önlenmesi, ecrimisil davası sonunda, yerel mahkemece elatmanın önlenmesi isteğinin reddine, ecrimisil isteminin ise kısmen kabulüne ilişkin olarak verilen karar davalı vekili tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;

    -KARAR-

    Davacılar, davalı ile murislerinin 1/2"şer payla malik oldukları 19037 ada 5 parselde bulunan kargir işyerini dava dışı şirkete kiraya verdiklerini, ancak işyerinin deposunun davalı tarafından kullanıldığını, depo için kira ödemediğini, murisleri tarafından 18.12.2006 tarihinde ihtarname çekildiğini, buna rağmen haksız elatmaya devam ettiğini ileri sürerek, davalının elatmasının önlenmesine ve 18.06.2006 tarihinden dava tarihine kadar 18.000 TL ecrimisilin tahsiline karar verilmesini istemişlerdir.
    Davalı, zamanaşımı def"i ve takas mahsup istemiyle birlikte davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davacıların murisi tarafından davalıya ihtarname gönderilmesi sebebiyle intifadan men koşulunun oluştuğu, davalının kullanımı kabul ettiği ve ecrimisil ödemediği, deponun keşif anında boş olduğu gerekçesiyle, elatmanın önlenmesi talebinin reddine, ecrimisil isteminin ise kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriğine, toplanan delillere göre, davalı, dava konusu deponun davacılar tarafından kullanımına engel olmadığını savunmuş ise de, mahkeme gerekçesinde de belirtildiği gibi depoyu anahtar ile kapatıp hakimiyet alanına aldığına göre ve davacıların murisinin göndermiş olduğu ihtarnameye verdiği cevabında “ depoyu kullandığını ancak masraf yaptığını, bu masrafların ödenmesi gerektiği” şeklindeki beyanıyla kullanımı kabul etmesi karşısında mahkemece ecrimisile hükmedilmesi doğrudur.
    Ancak, 25.05.1938 tarih ve 29/10 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı ve Yargıtay"ın aynı yoldaki yerleşmiş içtihatları uyarınca ecrimisil davaları beş yıllık zamanaşımına tabi olup bu beş yıllık süre dava tarihinden geriye doğru işlemeye başlar.
    Davalı tarafından, cevap dilekçesinde zamanaşımı def"inde bulunulmasına rağmen mahkemece bu hususun dikkate alınmaması doğru görülmemiştir.


    ./..





    Öte yandan, arsa ve binalarda kira esasına göre talep varsa, taraflardan emsal kira sözleşmeleri istenmeli, gerekirse benzer nitelikli yerlerin işgal tarihindeki kira bedelleri araştırılıp, varsa emsal kira sözleşmeleri de getirtilmeli, dava konusu taşınmaz ile emsalin somut karşılaştırması yapılmalı, üstün veya eksik tarafları belirlenmelidir.
    İlke olarak, kira geliri üzerinden ecrimisil belirlenmesinde, taşınmazın dava konusu ilk dönemde mevcut haliyle serbest şartlarda getirebileceği kira parası, emsal kira sözleşmeleri ile karşılaştırılarak, taşınmazın büyüklüğü, niteliği ve çevre özellikleri de nazara alınarak yöredeki rayiçe göre belirlenir. Sonraki dönemler için ecrimisil değeri ise ilk dönem için belirlenen miktara ÜFE artış oranının tamamının yansıtılması suretiyle bulunacak miktardan az olmamak üzere takdir edilir.
    Hal böyle olunca, mahkemece ilk dönem için belirlenen miktara ÜFE artış oranının tamamının yansıtılması suretiyle ecrimisilin tespiti gerekirken, bilirkişi raporunda hesaplandığı şekliyle ecrimisilin kabulü doğru görülmemiştir.
    Davalı vekilinin temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile, hükmün açıklanan nedenden ötürü (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK"un 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 09.03.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi