Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/5412
Karar No: 2017/3035
Karar Tarihi: 10.04.2017

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2017/5412 Esas 2017/3035 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İçtihat Metni, taraflar arasında bir taşınmaz satış sözleşmesinden kaynaklı tazminat istemine ilişkin bir davayı ele alıyor. Davacı, satın aldığı taşınmazın projesinde aykırılıklar bulunduğunu belirterek davalıdan tazminat istemiş. Ancak mahkeme, taraflar arasındaki uyuşmazlığın tüketici işleminden kaynaklanmadığına dikkat çekerek, davacı ile davalı arasında bir sözleşme bulunmadığını ve dolayısıyla tüketici koruma kanunu kapsamına girmediğini belirtmiştir. Bu nedenle, uyuşmazlığın ... Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerektiği hükme bağlanmıştır. Kanun maddeleri olarak ise, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un tüketici ve tüketici işlemi tanımları yer almaktadır. Ayrıca, Kanun'un 73/1. maddesi uyarınca tüketici mahkemelerinin tüketici işlemi uyuşmazlıklarına bakacağı belirtilmiştir.
20. Hukuk Dairesi         2017/5412 E.  ,  2017/3035 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi


    Taraflar arasındaki davada .... Asliye Hukuk ve .... 6. Tüketici Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belli edilmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava, taşınmaz satış sözleşmesinden kaynaklanan tazminat istemine ilişkindir.
    .... Asliye Hukuk Mahkemesince, uyuşmazlıkta, davacının (alıcı) davalılardan (satıcı) konut amaçlı taşınmaz (bağımsız bölüm) satın aldığı, taraflar arasında Gayrimenkul Satış Vaadi ve Daire Karşılığı İnşaat Sözleşmesi düzenlendiği, taraflar arasındaki ilişkinin 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında kaldığı gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
    ... 6. Tüketici Mahkemesi tarafından ise taraflar arasındaki uyuşmazlığın kat karşılığı inşaat sözleşmesinden kaynaklanan maddi tazminat davası olduğu, davacının arsa sahibi, davalının yüklenici konumunda bulunduğu, taraflardan hiç birinin tüketici sıfatını haiz olmadığı gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurulmuştur.
    28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 2. maddesi uyarınca "Her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamalar" bu Kanun kapsamındadır. Kanunun 73/1. maddesi uyarınca, bu kanun kapsamından doğacak uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemeleri görevlidir.
    6502 sayılı Kanunun 3/1-(k) maddesinde tüketici, "Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden" gerçek veya tüzel kişi; tüketici işlemi ise "Mal veya hizmet piyasalarında ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına hareket eden kişilerle tüketiciler arasında kurulan her türlü sözleşme ve hukuki işlem" olarak tarif edilmiştir.
    Bu nedenlerle, mal veya hizmet alımına dair bir ilişkinin Tüketici Kanunu kapsamında kabul edilebilmesi için, satıcı/sağlayıcı kişinin "Ticari veya mesleki amaçla hareket eden" bir kişi, mal veya hizmet alan kişinin ise ticari veya mesleki amaçla hareket "etmeyen" bir kişi olması ve taraflar arasında sözleşme veya hukuki işlem bulunması gerekmektedir.
    Somut olayda; davacı vekili, müvekkilinin ... ili,... ilçesi, .... mahallesinde kain 271 ada 1 parsel A-2 sayılı taşınmazı 09/10/2007 tarihinde arsa sahipleri ... ve ..."dan satın aldığını, yüklenici .... inşaatın sözleşme ve teknik şartnameye uygun olmayan imalatlar yaptığını, taşınmazların eksik ve süresi içerisinde teslim edilmediğini, söz konusu eksikliklerin tespiti için 10/10/2014 tarihinde... Sulh Hukuk Mahkemesinin 2014/15 D.İş sayılı numarası ile tespit yaptırdıklarını, bilirkişilerce" söz konusu villaların arsa sahipleri ile yüklenici arasındaki sözleşmeye göre zamanında bitirilmediği ve eksik bırakılarak kullanıma hazır hale getirilmediği hususları tespit edilmiştir" denilerek eksikliklerin belirtildiğini, söz konusu eksik kalan ve tamamlanmayan taşınmaz sebebiyle müvekkilinin uzun bir dönemden beri ciddi maddi ve manevi zararlar içerisinde olduğunu, bu eksikliklerden dolayı müvekkilinin ne kendisinin oturabildiğini ne de kiraya verebilme imkanı bulunduğunu, söz konusu gayrimenkulün yarım kalan işlerin tamamlanabilmesi için gerekli bedeli ve uğranılan kira kayıplarına ilişkin maddi zararın davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Dosya kapsamından, davacı satın aldığı taşınmazın projesinde aykırılıklar bulunduğunu belirterek taşınmazı satın aldığı davalıdan tazminat isteminde bulunmuştur.
    Buna göre, davalı arsa sahipleri psofesyonel satıcı olmadığı gibi davalı yüklenici ile davacı arasında sözleşme bulunmamaktadır. bu nedenle taraflar arasındaki uyuşmazlığın tüketici işleminden kaynaklanmadığı nazara alındığında uyuşmazlığın... Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince... Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 10/04/2017 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi