Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/4818
Karar No: 2017/5990
Karar Tarihi: 11.09.2017

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2015/4818 Esas 2017/5990 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, bir taşınmaz üzerindeki ipoteğin kaldırılması istemine ilişkindir. Mahkeme, davacının talebini kabul ederek 1 ila 46 bağımsız bölümler üzerinde bulunan ipoteğin kaldırılmasına karar vermiş ve karar kesinleşmiştir. Ancak davacı daha sonra kararda \"1 ila 46\" yerine \"1 ile 46\" yazıldığını ve bunun infazında tereddüt yaşandığını belirterek tavzih istemiş ve mahkeme de istemi kabul etmiştir. Yargıtay ise tavzih kararının yeni bir hüküm kurulması anlamına gelmeyeceğini ve önceden kurulan hükümü değiştiremeyeceğini belirtmiş ve bu nedenle tavzih isteminin reddi gerektiğini, kabul edilmesinin doğru olmadığını vurgulamıştır. Bu nedenle mahkeme kararı bozulmuştur. Kanun maddeleri ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 305. maddesi olarak gösterilmiştir. Bu maddede, hükmün yeterince açık olmaması veya icrasında tereddüt uyandırması durumunda tarafların hükmün açıklanmasını veya tereddütün giderilmesini talep edebileceği belirtilmiştir. Ayrıca hüküm fıkrasında tarafların hakları ve borçları sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez şeklinde bir düzenleme yer almaktadır.
14. Hukuk Dairesi         2015/4818 E.  ,  2017/5990 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacılar vekili tarafından, davalı aleyhine 20.02.2006 gününde verilen dilekçe ile ipoteğin kaldırılması istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 19.04.2017 günlü hükmün tavzihine yönelik 18.09.2014 tarihli ek kararın Yargıtayca incelenmesi davalı vekili istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, ipoteğin kaldırılması istemine ilişkindir.
    Davacı, dava konusu 64 parsel sayılı taşınmazda kayıtlı iş hanının 1 ila 46 numaralı 46 adet bağımsız bölümü üzerindeki ... Karısı... lehine mevcut ipoteğin kaldırılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı kayyım vekili davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kabulü ile 1 ile 46 bağımsız bölümler üzerinde bulunan ipoteğin kaldırılmasına karar verilmiştir ve bu karar 10.03.2009 tarihinde kesinleşmiştir.
    Davacılar ... ve ..., tavzih dilekçesi ile kararda ipoteğin kaldırılmasına konu bağısız bölümlerin 1 ila 46 bağımsız bölümler değil, 1 ile 46 bağımsız bölümler olarak yazıldığını, bu durumun hükmün infazında tereddüde yol açtığını, dava dilekçesinde 46 adet bağımsız bölüm üzerindeki ipoteğin kaldırılmasının talep edildiğini ve mahkemece davanın kabul edildiğini, depo ettirilen bedelin de 46 bağımsız bölüme denk düştüğünü beyan ederek hükmün tavzihini talep etmiştir.
    Mahkemece yapılan inceleme sonunda; tavzih isteminin kabulüne, hüküm kısmındaki “...1 ile 46...” ibaresinin tavzihi ile “...1 ila 46 ...” olarak düzeltilmesine ve hükmün bu şekilde tavzihine karar verilmiştir.
    Tavzih kararı, davalı kayyım vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Hükmün hangi hallerde tavzihinin istenebileceği 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 305. inci maddesinde düzenlemiştir. Buna göre; hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyor yahut birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa, icrası tamamlanıncaya kadar taraflardan her biri hükmün açıklanmasını veya tereddüt ya da aykırılığın giderilmesini isteyebilir. Hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar tavzih yolu ile sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez.
    Somut olayda; davanın kabulü ile, 1 ile 46 bağımsız bölümler üzerinde bulunan ipoteğin kaldırılmasına karar verilmiş ve bu karar 10.03.2009 tarihinde kesinleşmiştir. Mahkemece davacılar vekilinin tavzih isteminin kabulüne, hüküm kısmındaki “...1 ile 46...” ibaresinin tavzihi ile “... 1 ila 46 ...” olarak düzeltilmesine ve hükmün bu şekilde tavzihine karar verilmiş olduğu görülmüştür. Ancak tavzih yolu bir kanun yolu değildir. Bu yüzden tavzihle önceden kurulan hüküm değiştirilemez, sadece kurulan hükmün anlamı açıklanır.
    Mahkemece karar verildikten sonra tavzih isteminin kabulü suretiyle “tavzih kararı” adı altında yeni bir hüküm kurulması mümkün olmadığından koşulları oluşmayan tavzih isteminin reddi gerekirken kabulüne karar verilmesi doğru olmamış, tavzihe ilişkin kararın bu sebeple bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda yazılı nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde yatıranlara geri verilmesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere,
    11.09.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi