Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/3337
Karar No: 2021/2390
Karar Tarihi: 03.06.2021

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2019/3337 Esas 2021/2390 Karar Sayılı İlamı

4. Hukuk Dairesi         2019/3337 E.  ,  2021/2390 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi
    MAHKEMESİ : Gaziantep 4. Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda verilen hükmün temyizen tetkiki davalılar ..., ... ve ... vekili ile davacı vekili tarafından talep edilmiş, davalılar vekilince duruşma istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen 01.06.2021 Salı günü davacı vekili Avukat ... ile davalılar ..., ... ve ... vekilleri Avukat ... geldi. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan taraflar vekilleri dinlendikten sonra vaktin darlığından dolayı işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmış olup dosya incelendi gereği düşünüldü.

    - K A R A R -

    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle HMK 355. maddesindeki kamu düzenine aykırılık halleri resen gözetilmek üzere istinaf incelemesinin, istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak yapılacağı kuralına uygun biçimde inceleme yapılıp karar verilmiş olmasına, dava şartları, delillerin toplanması ve hukukun uygulanması bakımından da hükmün bozulmasını gerektirir bir neden bulunmamasına göre davacının tüm, davalılar ..., ... ve ..."nin aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.
    2-Davalılar ..., ... ve ... vekilinin diğer temyiz itirazlarına gelince;
    Dava, kurum zararının tahsili istemine ilişkindir. İlk derece mahkemesince, davanın kısmen kabulüne karar verilmiş; hükme karşı, davacı vekili ve davalılar ..., ... ve ... vekili istinaf isteminde bulunmuş, Bölge Adliye Mahkemesince; davacı vekili ve davalılar ..., ... ve ... vekilinin istinaf başvurularının esastan reddine karar verilmiş; hüküm, davacı vekili ve davalılar ..., ... ve ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı vekili; Sağlık Başdenetçi tarafından yapılan soruşturma sonucu düzenlenen 14/12/2012 tarihli tazmin raporuyla; Gaziantep Çocuk Hastanesinde kan gazı cihazının otomasyon sisteminin entegrasyonunu sağlamamaları nedeniyle yapılan testlerin bedelinin firmaya ödenmesine rağmen hastalara fatura edilmemesi nedeniyle davalılar ..., ... Ve ..."nin, Hastanenin 196.083,78 TL gelir kaybına neden oldukları, yine hastanenin araç kiralama işini 2009-2011 yılları arasında masraf parçalaması yaparak ihaleye çıkmadan, doğrudan temin yöntemi ile almak ve kiralanan aracın aylık yapacağı km"yi belirtmemek veya fiilen yapılanın üzerinde göstermek suretiyle de tüm davalıların 41.308,92 TL kamu zararına neden olduklarının tespit edildiğini belirtilerek toplam 243.394,79 TL kamu zararının yasal faizi ile birlikte davalılardan tahsiline karar verilmesi isteminde bulunmuştur.
    Davalılar ..., ..., ... Ve ... davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuş, diğer davalılar ise davaya cevap vermemiştir.
    İlk derece mahkemesince; bilirkişi raporları benimsenerek davanın davalılar ..., ... ve ... yönünden kabulüne, diğer davalılar açısından reddine karar verilmiş; davacı ve aleyhine karar verilen davalılar ..., ... ve ..."nin başvurusu üzerine yapılan istinaf incelemesinde, davacı vekili ve davalılar ..., ... ve ... vekilinin istinaf başvurularının HMK 353/1-b-1 maddesi gereğince esastan reddine karar verilmiştir.
    Hukukumuzda hakkaniyet, 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun (BK) 43. (6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu"nun (TBK.) 51.) maddesinde düzenlenmiş, bazı şartların ve çözümlerin önceden saptanmasının doğuracağı düşünülen sakıncaları ortadan kaldırmak için hukuk kurallarının esnek veya eksik bırakıldığı hallerde etkisini gösteren ve belli somut olayların özelliklerine uygun karar verilmesini emreden kurallar bütünü olarak tanımlanmaktadır. Buna göre hâkimin, tazminatı belirlerken durumun gereğini ve belirtilen maddede örnek olarak sayılan özel indirim sebeplerini göz önünde tutması gerekmektedir.
    Şu halde; dava konusu olayın gelişim biçimi, davalıların çalışma koşulları ve iş yoğunluğu da dikkate alınarak karar verilen zarar miktarından 818 sayılı BK 43-44 maddeleri (TBK. madde 51-52) gereğince uygun bir miktarda hakkaniyet indirimi yapılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekir. Yerel mahkemece açıklanan yönler gözetilmeden eksik incelemeyle karar verilmesi doğru olmadığından kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; temyiz olunan Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi kararının HMK 373/1. maddesi gereğince KALDIRILMASINA ve İlk Derece Mahkemesi kararının (2) sayılı bentte gösterilen nedenlerle HMK 371. maddesi uyarınca BOZULMASINA, davacının tüm davalıların diğer temyiz itirazlarının (1) nolu bentte gösterilen nedenlerle reddine, dosyanın İlk Derece
    Mahkemesine, kararın bir örneğinin de Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesine gönderilmesine, 3.050,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak duruşmada vekille temsil olunan davalılar ..., ... ve ..."ye verilmesine, 492 sayılı Harçlar Yasasının 13/J maddesi uyarınca davacıdan harç alınmamasına, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalılar ..., ... ve ..."ye geri verilmesine 03.06.2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi