21. Hukuk Dairesi 2015/8832 E. , 2016/5514 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
KARAR
01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı HMK’nın 321.maddesinin 2.fıkrasına göre; kararın tefhimi için hükme ilişkin tüm hususların gerekçesi ile birlikte açıklanamadığı ve bu nedenle zorunlu olarak hüküm özetinin tefhim edildiği hallerde, gerekçeli kararın en geç bir ay içinde yazılarak tebliğe çıkartılması gerekir. Bu hüküm doğrultusunda, hükme ilişkin tüm hususların gerekçesi ile birlikte tefhim edilmediği hallerde gerekçeli kararın taraflara tebliği zorunludur (... Mahkemesi Başkanlığı’nın (İkinci Bölüm) 20.03.2014 gün ve 2012/1034 Başvuru sayılı kararı da aynı yöndedir).
Mahkemece, taraflara tefhim edilen kısa kararda (hüküm özeti) hükmün tüm unsurları yer almakla birlikte kararın gerekçesinin tefhim edilememesi halinde temyiz süresi gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlar. Ancak, hüküm tüm unsurları ve gerekçesi ile birlikte tefhim edilmiş ise artık hükmün HMK’nın 321/2 maddesine göre usulüne uygun ve eksiksiz bir biçimde tefhim edildiği kabul edilir ve temyiz süresi tefhim tarihinden itibaren başlar. 5521 sayılı Kanun‘un 8.maddesinde yer alan ve temyiz süresinin başlangıcına esas alınan tefhim kavramının “hükme ilişkin tüm hususların gerekçesi ile birlikte açıklandığı hal“ olarak anlaşılması zorunludur.
Tarafların, gerekçeli karar tebliğ edilmeden önce, temyiz süre tutum dilekçesi veye gerekçeli temyiz dilekçesi sunmak suretiyle kararı temyiz ettikleri hallerde dahi, kararın gerekçesini dikkate alarak yeni temyiz gerekçelerine dayanmaları mümkün olduğundan, bu gibi hallerde bile gerekçeli kararın taraflara tebliği gerekir.
Davanın tümden kabulü yada reddi söz konusu olsa bile tarafların kararın gerekçesini temyiz etmekte hukuki yararları bulunabileceğinden, bu gibi durumlarda bile gerekçeli kararın yöntemince taraflara tebliği zorunludur.
Yukarıda yer alan açıklamalar doğrultusunda;
1-Gerekçeli karar tebliğ edilmeyen davacı vekili Av. ..."a yöntemince tebliğ edilerek temyiz süresi geçtikten sonra ve gerektiğinde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 432 ve 433. maddelerindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmek üzere,
2- Nisbi harca tabi davalarda, hükmü temyiz eden davalının temyiz başvuru harcı ve ilam harcının 1/4"nü ( nispi temyiz karar harcı ) peşin olarak yatırması gerekir (10.5.1965 gün ve 1/1 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı).
Dosya kapsamından temyiz eden davalı ...İnş. San. Ve Tic. A.Ş. adına temyiz başvuru harcı ve maktu temyiz karar harcı yatırılmış olmasına rağmen, nisbi temyiz harcının yatırılmadığı anlaşılmaktadır.
Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda,
Mahkemece, varsa yatırılmış nisbi temyiz harcına dair makbuzun dosyaya eklenmek suretiyle, harcın yatırılmamış olması durumunda 6100 sayılı HMK.nun 344, 346 ve 366. maddeleri ile, Hukuk ve Ticaret mahkemeleri Yazı İşleri Yönetmeliğinin 53. maddesi gereğince işlem yapılıp temyiz süresi dolduktan sonra gönderilmek üzere,
3- Kocaeli Ticaret Sicil Müdürlüğü"nün 21.04.2014 tarih ve 2014/13993 sayılı yazısında davalı ... Çelik Konstrüksiyon İnş. Ve Taahhüt San. Tic. Ltd. Şti. ile ilgili TTK"nun geçici 7. maddesi kapsamında işlem tesis edileceğinden davalı şirketin varsa devam eden davalarının bildirilmesinin istendiği anlaşıldığından, davalı ... Çelik Konstrüksiyon İnş. Ve Taahhüt San. Tic. Ltd. Şti. hakkında TTK"nun geçici 7. maddesi gereği işlem tesis edilip edilmediğinin, davalı şirketin tasfiye halinde olup olmadığının araştırılarak, tasfiye halinde ise gerekçeli karar ve davacı tarafın temyiz dilekçesinin tasfiye memuruna yöntemince teblig edilmek üzere, tasfiye edilmemiş ise davacı vekilinin temyiz dilekçesinin davalı vekili Av. ..."na yöntemince teblig edilerek, mazbata eklendikten sonra gönderilmek üzere,
Dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, 29.03.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.