Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/3311
Karar No: 2019/1299
Karar Tarihi: 04.03.2019

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2017/3311 Esas 2019/1299 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı vekili, icra müdürlüğünün davacıya haciz ihbarnamesi tebliğ ettiğini, ancak borcunu senetle ödediği halde davalıya ödeme yaparak üçüncü haciz ihbarnamesi tebliğ edildiğini belirterek, davacının davalılara borçlu olmadığının tespitini talep etti. Davalılardan biri, ödeme yapılacak hak ve alacakların başka bir borç için kullanıldığını, ibraname düzenlenmesi için borcun tamamının ödenmesi gerektiğini ve el senedi ile yapılan ödemenin geçerli olmadığını savundu. Davalılardan diğeri ise borcun ödendiğini beyan etti. Mahkeme, davacının borcunu davalıya ödediğini sabit gördüğü için davanın kabulüne karar verdi. Kanun maddeleri olarak da, İcra ve İflas Kanunu'nun 89. maddesi ve Vergi Usul Kanunu anılmaktadır.
19. Hukuk Dairesi         2017/3311 E.  ,  2019/1299 K.

    "İçtihat Metni"

    19. HUKUK DAİRESİ

    Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabûlüne dair verilen hükmün süresi içinde davalı ... vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - KARAR -

    Davacı vekili, ... 2. İcra Müdürlüğü’nün 2014/1898 sayılı dosyasında davacıya üçüncü kişilerdeki mallara ilişkin haciz ihbarnamesi tebliğ edildiğini, davacının mülkiyetin saklı tutulması kaydıyla satış sözleşmesinden kalan borcunu bahsekonu dosya borçlusu diğer davalı ...’na 09.03.2014 tarihinde el senedine mahsuben ödediğini ancak icra dosyasına bilgi vereceği yerde davalı ...’na ve banka vekiline iadeli taahhütle bildirdiğini bu nedenle kendisine üçüncü haciz ihbarnamesi tebliğ edildiğini belirterek; davacının davalılara borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
    Davalı ... vekili, diğer davalının davacı bankaya olan borcundan dolayı başlatılan takipte, davacının borçludan olan hak ve alacaklarının haczi için 2004 sayılı İCra ve İflas Kanunu’nun 89. maddesi uyarınca haciz ihbarnameleri tebliğ edildiğini, haciz ihbarnamesinin tebliği ile takip alacaklısına ödeme yapılması gerekirken borçlu diğer davalıya ödeme yapıldığını, davacı ile diğer davalı arasında noter vasıtası ile ibraname düzenlendiğini, ibranamenin ancak borcun tamamı ödenirse mümkün olacağını oysa haciz ihbarnamesinin tebliğinden sonra yapılan ibranameye göre ihbarname tebliğ tarihinde hala borç olduğunu, bu işlemlerin davalının bankaya olan borcu ödememeye yönelik muvazaalı işlemler olduğunu, satış sözleşmesinde borcun senetle ödeneceğine dair bir kaydın bulunmadığını el senedi ile yapılan ödeme iddiasının Vergi Usul Kanunu’na uygun olmadığını belirterek davanın reddini talep etmiştir.
    Davalı ..., davacının 09.03.2014 tarihinde borcunu ödediğini, aracın üzerinde rehin olduğu için el senedi düzenlediklerini ve borcu ödeyince davacıya senedi iade ettiğini herhangi bir borcunun olmadığını beyanla davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının davalı ..."na olan borcunu 09.03.2014 tarihinde ödediğine dair iadeli taahhütlü dilekçesini 12.05.2014 tarihinde davalı banka vekiline, 11.07.2014 tarihinde ise T.İş Bankası ... adresine gönderdiği ve gönderilenin teslim alındığının anlaşıldığı, davacıya birinci haciz ihbarnamesi tebliğinden önce davacı tarafından söz konusu borcun davalıya dosyaya sunulan senet ile ödenmiş olduğunun yazılı belge ile sabit olduğu ve davalı banka tarafından muvazaa iddiaları ispat edilemediği gerekçesiyle davanın kabûlüne karar verilmiş, hüküm davalı ... vekilince temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı ... vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usûl ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz eden davalı ...den alınmasına, 04/03/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi