Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/22625
Karar No: 2015/989
Karar Tarihi: 26.01.2015

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2014/22625 Esas 2015/989 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, kayden maliki olduğu \"fıstıklık\" vasfındaki taşınmazda, komşu taşınmazların malikleri olan davalılarca müdahale edildiğini, işgale konu alan üzerinde bulunan fıstık ağaçlarından yararlanamadığını ileri sürerek elatmanın önlenmesine ve ecrimisile karar verilmesini istemiş. Mahkeme, elatma olgusunun sabit olduğu gerekçesiyle davalılar yönünden davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, hükmün sonuç kısmında elatmanın önlenmesine ilişkin açık ve net bir şekilde ifade edilmediği için hüküm tesisi isabetsizdir. Ayrıca, harç ve avukatlık ücretine sadece ecrimisil miktarı üzerinden karar vermek de hatalıdır. Kararda, 4721 sayılı TMK'nin 683 vd. maddeleri uyarınca davacının mülkiyet hakkına üstünlük tanınması gerektiği belirtilmektedir.
1. Hukuk Dairesi         2014/22625 E.  ,  2015/989 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : BİRECİK ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 29/05/2014
    NUMARASI : 2012/205-2014/374

    Taraflar arasında görülen elatmanın önlenmesi ve ecrimisil davası sonunda, yerel mahkemece bir kısım davalılar yönünden davanın kabulüne, bir kısım davalılar yönünden feragat nedeniyle davanın reddine ilişkin olarak verilen karar davacı, davalılar E.. A.. ve G.. A.. vekilleri tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;

    -KARAR-

    Dava, elatmanın önlenmesi ve ecrimisil isteklerine ilişkindir.
    Davacı, kayden maliki olduğu "fıstıklık" vasfındaki 306 ada 1 parsel sayılı taşınmaza, komşu 301 ada 1 parsel ve 306 ada 2 parsel sayılı taşınmazların malikleri olan davalılarca müdahale edildiğini, işgale konu alan üzerinde bulunan fıstık ağaçlarından yararlanamadığını ileri sürerek elatmanın önlenmesine ve 12.500,00.-TL ecrimisile karar verilmesini istemiş, yargılama sırasında davalılar Mustafa ve Cevat yönünden davadan feragat ettiğini bildirmiş; ecrimisil talebini ıslah etmiştir.
    Davalılar, elatma iddiasının doğru olmadığını, davalılar Mustafa ve Cevat"e husumet yöneltilemeyeceğini, üzerindeki ağaçları kendi taşınmazları olduğu düşüncesiyle dikip yetiştirdiklerini, ağaç bedeli ile yapılan masraflar kendilerine ödeninceye kadar hapis hakkı tanınması gerektiğini bildirip davanın reddini savunmuşlar; davalı Mustafa, davaya cevap vermemiş, yargılamaya katılmamıştır.
    Mahkemece, elatma olgusunun sabit olduğu gerekçesiyle davalılar Emine ve Gülten yönünden davanın kabulüne; davalılar Mustafa ve Cevat yönünden feragat nedeniyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan deliller ile, davalılar Emine ve Gülten"in kayden davacıya ait çaplı taşınmaza fen bilirkişisi raporunda belirtildiği şekilde müdahale ettikleri, bu kısımda bulunan ağaçlardan faydalandıkları belirlenmek ve 4721 sayılı TMK"nin 683 vd. maddeleri uyarınca davacının mülkiyet hakkına üstünlük tanınmak suretiyle elatmanın önlenmesi ve ecrimisil isteklerinin kabulüne karar verilmiş olmasında bir isabetsizlik bulunmadığı gibi davacının ıslah talebine karşı davalılarca zamanaşımı definde bulunulmadığı ve usulüne uygun bilirkişi raporu doğrultusunda ecrimisil hüküm altına alındığından yazılı şekilde karar verilmesi doğru olduğundan, davalıların temyiz itirazlarının reddine.
    Davacının temyiz itirazlarına gelince;
    Bilindiği üzere; 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) 297/2. maddesi uyarınca; hüküm sonucu kısmında; “istek sonuçlarından her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.” düzenlemesini getirmiştir.
    Ne var ki, mahkemece elatmanın önlenmesi isteği bakımından infaz edilebilir bir hüküm kurulduğunu söyleyebilme imkanı bulunmamaktadır.
    Hâl böyle olunca, hükmün sonuç kısmında HMK"nin 297/2. maddesine uygun olarak davacıya ait taşınmazda kim tarafından, ne miktarda ve hangi alana yapılan tecavüzün giderilmesine karar verildiğinin bilirkişi tarafından düzenlenen kroki de belirtilmek suretiyle açık ve net bir şekilde ifade edilerek elatmanın önlenmesine karar verilmesi gerekirken, “Davalı taşınmaz olan K.. Mah.. H..Su... Me.. 3... ada 1 parsel ve 3... ada 2 Parselin müdahalenin önlenmesine” şeklinde infazda kuşkuya yer verebilecek biçimde hüküm tesisi isabetsizdir.
    Kabule göre de, davada elatmanın önlenmesi ve ecrimisil istekleri bakımından toplam dava değeri üzerinden nispi karar ve ilam harcı ile davacı yararına nisbi vekalet ücretine hükmedilmesi yerine, sadece hüküm altına alınan ecrimisil miktarı üzerinden harç ve avukatlık ücretine karar verilmesi de doğru değildir.
    Davacı vekilinin temyiz itirazları açıklanan nedenden ötürü yerindedir. Kabulü ile, hükmün (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK"un 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 26.01.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi