Abaküs Yazılım
9. Daire
Esas No: 1992/3088
Karar No: 1993/625
Karar Tarihi: 17.02.1993

Danıştay 9. Daire 1992/3088 Esas 1993/625 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı kooperatif, üyelerine mal ve hizmet satarak faiz tahakkuk ettiriyor ancak bu faizi katma değer vergisine tabi tutmuyordu. Vergi inceleme raporu sonucunda davaya açılan kaçakçılık cezalı katma değer vergisi davası yürürlükten kalktı. Davacı kooperatif, 1581 sayılı kanuna tabi bir kredi kuruluşudur ve ortaklarına sağladığı nakdi ve ayni krediler dolayısıyla tahakkuk ettirdiği faizler banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına giren işlemlerdir. Ancak, 1581 ve 1163 sayılı kanunlarda yer alan muafiyet hükümleri nedeniyle davacı kooperatifin bu vergiyi ödemesi gerekmemektedir. 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17/4-e maddesi, banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına giren işlemlerin katma değer vergisinden istisna edildiğini belirtmektedir. Kararda kabul edilen bu kanun maddeleri uyarınca davacı kooperatifin katma değer vergisine tabi tutulamayacağı sonucu çıkar.

Daire : DOKUZUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1993
Karar No : 625
Esas Yılı : 1992
Esas No : 3088
Karar Tarihi : 17/02/993
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNİN ORTAKLARINA SAĞLANDIĞI NAKDİ VE AYNİ KREDİLER DOLAYISIYLA TAHAKKUK ETTİRDİĞİ FAİZLERİN BANKA VE SİGORTA MUAMELELERİ VERGİSİ KAPSAMINA GİREN İŞLEMLER OLMASI VE 1581-19/B-a VE 1163-93/A MADDELERİNDE YER ALAN MUAFİYET HÜKÜMLERİ NEDENİYLE KATMA DEĞER VERGİSİNDEN MUAF OLDUKLARI HK.
Yükümlü kooperatfin, üyesi olan çiftçilere genel ihtiyaç tohumluk, kimyevi gübre ve donatım (araç-gereç) adı altında mal ve hizmet satışı yaptığı, cüz'i bir kar ilavesiyle peşin satış faturası kesilerek satış tutarı üzerinden katma değer vergisi hesaplandığı, oysa çifçiye satılan mal ve hizmetler karşılığında kredi açılmak suretiyle borçlandırıp, borcun ödendiği, vadeye göre de faiz tahakkuk ettirildiği halde kooperatifin satışlarını "peşin satış" olarak gösterip çiftçiye açtığı kredi üzerinden borcun ödeme vadesine kadar yürüttüğü faizi katma değer vergisine tabi tutmadığının inceleme raporu ile tesbiti üzerine1987 Şubat dönemine ilişkin olarak resen salınan kaçakçılık cezalı katma değer vergisine karşı açılan davayı; 1581 sayılı kanuna tabi ve bu Kanunun 3.maddesine göre asıl amacı ortaklarının kısa ve uzun vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak, ürünlerini değerlendirmek, müştereken yararlanabilecekleri her çeşit makina ekipman ve tesisleri edinmek, ortak ve gerektiğinde diğer üreticilerin üretim ve zaruri tüketim maddeleri ile üretim araçlarını toptan sağlamak gibi kanunda sayılan birçok hizmetleri vermekten ibaret bulunan davacı kooperatifin, bir kredi kuruluşu olduğu aynı kanunun 19/B-a fıkrası ile davacı kooperatifin kurumlar, gider, gayrimenkul kıymet artışı, intikal ve diğer vergilerden muaf tutulduğu, aynı Kanunun 20.maddesinde, bu kanunun ve buna göre düzenlenen ana sözleşmelerde hüküm bulunmayan hususlar için 1163 sayılı kooperatifler Kanunu hükümlerinin uygulanacağı hükmünün yer aldığı, 1163 sayılı Kanunun 93/a maddesiyle kooperatiflerin Banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf tutulduğu, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-e maddesinde de Banka ve Sigorta Muameleleri vergisi kapsamına giren işlemlerin katma değer vergisinden istisna edildiği, bir kredi kuruluşu olan davacı kooperatifin ortaklarına sağladığı nakdi ve ayni kerdiler dolayısıyla kendi namına tahakkuk ettirdiği faizlerin banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına giren işlemler olduğu ve 1581 ve 1163 sayılı kanunlarda yer alan muafiyet hükümleri nedeniyle bu vergiyi ödemediği ve 3065 sayılı yasanın 17/4-e madde hükmü dolayasıyla katma değer vergisine tabi tutulmasının mümkün olmadığı gerekçesiyle kabul eden ve tarhiyatı terkin eden Vergi Mahkemesi kararının bozulması isteminlemektedir.
Temyiz edelin … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan mahkeme kararının onanmasına karar verildi.








Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi