Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/12091
Karar No: 2018/8886
Karar Tarihi: 17.04.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/12091 Esas 2018/8886 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2017/12091 E.  ,  2018/8886 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti
    Davacı vekili, davacının davalı bankada 20.10.2009-03.03.2014 tarihleri arasında çalıştığını, iş sözleşmesinin davacı tarafça haklı sebeple feshedildiğini, işverene tebliğ edilen ihtarnameye rağmen alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek, kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti ile fazla çalışma ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının fazla çalışma yapması yönünde herhangi bir talimatın bulunmadığını, davacının 2011-2014 yılları arasındaki fazla çalışma ücretinin karşılığının ödendiğini, davacıya yıllık izin ücreti olarak dava tarihinden sonra brüt 592,50 TL ödeme yapıldığını, davacının istifa etmek suretiyle işten ayrıldığını ileri sürerek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz Başvurusu:
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacının fazla çalışma yapıp yapmadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Dosya kapsamına göre, Mahkemece tanık beyanları doğrultusunda davacının ayda 52,5 saat fazla çalışma yaptığı, ayrıca yılda bir kez teftiş dönemi olan sürede ayda 94 saat fazla çalışma yaptığı benimsenerek fazla çalışma alacağı hüküm altına alınmıştır. Davacı, işyerinde 20.10.2009-03.03.2014 tarihleri arasında çalıştığını ileri sürmüş olup, hükme esas alınan bilirkişi raporundaki fazla çalışma alacağı hesabı ise 20.10.2008-28.02.2014 dönemine ilişkindir. Ne var ki, davacı tanıkları davacı ile davalı bankanın Buca Şubesinde bir yıl ve bir buçuk yıl çalıştıklarını ifade etmiş olup, tanıkların davacının çalışma düzeni ile ilgili bilgisinin sınırlı bir döneme ilişkin olduğu anlaşılmaktadır. Mahkemece bu husus gözetilmeden tüm çalışma dönemi için fazla çalışma alacağının kabulüne karar verilmesi hatalıdır. Bu itibarla davacı tanıklarının davacı ile hangi şubede, hangi dönemde birlikte çalıştıkları hususu araştırılıp, açıklığa kavuşturulduktan sonra davacının tanıklar ile birlikte çalıştığı dönem ile sınırlı olarak fazla çalışma iddiasını ispatladığı değerlendirilerek, fazla çalışma alacağı hesaplanıp hüküm altına alınmalıdır.
    Ayrıca davalı tarafından dava tarihinden sonra davacıya 184,50 TL fazla çalışma ücreti ödendiği ileri sürülmüş olup, ne hükme esas alınan bilirkişi raporunda ne de mahkeme kararında bu hususta bir değerlendirme yapılmaması ayrı bir hatalı yöndür.
    Bu hususlar gözetilmeden, davacının tüm çalışma dönemine ilişkin olarak hesaplanan fazla çalışma alacağının hüküm altına alınması isabetsiz olup, kararın bu sebeple bozulması gerekmiştir.
    3-Davacının hak kazandığı yıllık izin süresi ve izin alacağının miktarı ile ilgili uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Davacı taraf, fesih bildirimi ile alacaklarının ödenmesi ihtarını içeren 28.02.2014 tarihli ihtarnamede, on iki günlük izin alacağı bulunduğunu bildirmiştir. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda ise davacının yirmi iki günlük izin alacağı bulunduğu belirlenerek sonuca gidilmiştir. Davacının ihtarnamesinde bildirdiği kullanılmayan izin süresi kendisi yönünden bağlayıcıdır. Davacının talebi ile bağlı olduğu hususu göz önüne alınmadan yirmi iki gün üzerinden izin alacağı hesaplanması isabetsizdir.
    Diğer taraftan, gerek hükme esas alınan bilirkişi raporunda gerekse gerekçeli kararda, dava tarihinden sonra davacıya ödenen 592,50 TL brüt (499,14 TL net) izin ücretinin mahsubu gerektiği ifade edilmesine rağmen, mahsup yapılmadan karar verilmesi bir diğer hatalı yöndür.
    Kararın yukarıda açıklanan sebeplerle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 17/04/2018 gününde oybirliği ile karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi