
Esas No: 1992/647
Karar No: 1993/602
Karar Tarihi: 09.02.1993
Danıştay 4. Daire 1992/647 Esas 1993/602 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Davanın ehliyet yönünden reddedilmesi gerektiği gerekçesiyle verilen kararın bozulması istenmiştir. Davacı şirket adına sadece bir yönetim kurulu üyesinin imzaladığı bir dilekçeyle dava açılmış ve diğer yönetim kurulu üyesinin imzası olmadığı için davaya ehliyet yönünden reddedilmiştir. Ancak, tüzel kişilerin dava açma hakkının, ana sözleşmede belli edilen yetkili kişiler eliyle kullanılabileceği açıktır. Bu nedenle, diğer yönetim kurulu üyesinin imzasının tamamlanması gerektiği ve davanın ehliyet yönünden reddedilmesinin isabetli olmadığı belirtilmiştir. Kararda, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 15/1-b maddesi de detaylı olarak açıklanmıştır.
Daire : DÖRDÜNCÜ DAİRE
Karar Yılı : 1993
Karar No : 602
Esas Yılı : 1992
Esas No : 647
Karar Tarihi : 09/02/993
İKİ İMZA İLE TEMSİL EDİLEN ŞİRKET ADINA BİR İMZA İLE DAVA AÇILMASI HALİNDE DİĞER İMZANIN TAMAMLATTIRILMASI GEREKECEĞİ, DAVANIN EHLİYETTEN REDDİNE KARAR VERİLEMİYECEĞİ HK.
Davacı şirket adına, Alanya'da bulunan otel ve lokanta işletmesinde 50 adet adisyon düzenlenmediğinin tutanakla tespiti üzerine özel usulsüzlük cezası kesilmiştir. Vergi Mahkemesi dava dilekçesinin şirketin yönetim kurulu üyelerinden yalnız biri tarafından imzalandığı oysa imza sirkülerine göre yükümlü şirketin dava açabilmesi için yönetim kurulu başkan ve üyelerinden herhangi ikisinin imzasının gerekli olduğu gerekçesiyle söz konusu cezanın terkini istemiyle açılan davayı 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 15/1-b maddesine dayanarak ehliyet yönünden reddetmiştir. Yükümlü şirket mahkeme kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
Davacı şirket adına tanzim ve tebliğ edilen özel usulsüzlük cezasına karşı şirket yönetim kurulu üyelerinden sadece …'ın imzaladığı dilekçeyle dava açılmıtır. Mahkeme, imza sirkülerine göre şirket tüzel kişiliği adına dava açılabilmesi için dilekçenin yönetim kurulu başkan ve üyelerinden ikisinin imzasının gerekli olduğu gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 15/1-b maddesine dayanarak davayı ehliyet yönünden reddetmiştir.
Dava açma ehliyetini taşıyan bir tüzel kişinin, bu hakkını ana sözleşmesinde belli edilen yetkili kişiler eliyle kullanabileceği açıktır.
Olayda, davacı Anonim şirketin dava açma iradesi ortaya konulurken, ana sözleşmeye göre şirket adına hareket etmesi gereken iki yönetim kurulu üyesinden sadece birinin dava dilekçesini imzalamış olması şirketin dava açma iradesini ve ehliyetini ortadan kaldıramayacağından, diğer yönetim kurulu üyesinin imzasının ara karar ile tamamlatılması gerekirken davanın ehliyet yönünden reddinde isabet görülmemiştir.
Bu nedenlerle … Vergi Mahkemesinin … günlü … sayılı kararının bozulmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.