
Esas No: 1992/8181
Karar No: 1993/362
Karar Tarihi: 08.02.1993
Danıştay 7. Daire 1992/8181 Esas 1993/362 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Dava, Japonya menşeli marka taşıtların Türkiye distribütörü A.Ş.'nin Ankara bayii olan davacı şirketin, sattığı taşıtlara ait beş adet faturayı, taşıt alım vergilerinin ödendiğini gösterir belgeyi aramadan düzenlemesi sonucu adına kesilen kusur cezalarının kaldırılması istemiyle yapılan başvurularının reddedilmesi üzerine açılmıştır. 1318 sayılı Finansman Kanunu'nun 8. ve 9. maddelerinde taşıt alım vergisinin ödeme şekli ve sorumlulukları belirtilmiştir. Kanuna göre, motorlu taşıt alıcıları, satıcı firmalarla anlaştıktan sonra taşıt alım vergilerini ödemeli ve satıcılar da bu ödemeye ilişkin vezne makbuzunu görüp sonra satış faturasını düzenlemelidir. Vergi makbuzunun fatura kesildikten sonra düzenlenmesi kanunda vergi ziyaı olarak kabul edilir ve kusur cezasını gerektirir. Mahkeme, davacı şirketin faturaların düzenleme tarihinden önce taşıt alım vergilerini ödememesi nedeniyle adına kesilen kusur cezasında isabet görmüş ve davanın reddedilmesine karar vermiştir.
Kanun Maddeleri: 1318 sayılı Finansman Kanunu'nun 8. ve 9. maddeleri, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 348. maddesi.
Daire : YEDİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1993
Karar No : 362
Esas Yılı : 1992
Esas No : 8181
Karar Tarihi : 08/02/993
TAŞITLARI SATIN ALANLARIN TAŞIT ALIM VERGİLERİNİ FATURA KESİLDİKTEN SONRA ÖDEMİŞ BULUNMALARI, ÖNCE DOĞMUŞ BULUNAN VERGİ ZİYAINI, DOLAYISIYLA KUSUR CEZASINI ORTADAN KALDIRMAYACAĞI HK.
... Marka Japonya menşeli taşıtların Türkiye distribütörü A.Ş.'nin Ankara bayii olan davacı şirketin, sattığı taşıtlara ait beş adet faturayı, taşıt alım vergilerinin ödendiğini gösterir belgeyi aramadan düzenlediğinden bahisle adına kesilen kusur cezalarının kaldırılması istemiyle yapılan başvurularının Vergi Dairesince reddi üzerine, şikayet yoluyla Maliye ve Gümrük Bakanlığı'na yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin 1318 sayılı Finansman Kanununun 9.maddesinde, taşıt alım vergisinin ödenmesinde mükellef ile satıcının müteselsilen sorumlu olduklarının belirtildiği, ancak satıcının sorumluluğu verginin mükellefçe ödenmesi ile ortadan kalktığından kesilen cezanın dayanaksız olduğu ileri sürelerek iptali istenilmektedir.
1318 sayılı Finansman Kanununun 3418 sayılı Kanunla değişik 8.maddesinde taşıt alım vergisinin iktisap, ithal ve devir işlemlerinin ikmalinden önce beyannamenin verildiği vergi dairesine ödeneceği, 9.maddesinde de, yetkili satıcılar ve moturlu araç ticareti yapanlar gibi taşıtların her türlü iktisap, ithal ve devir işlemlerini yapanların, iktisap, ithal ve devir işlemlerinin tamamlanmasından önce, ilgili vergi dairesince düzenlenmiş taşıt alım vergisinin ödendiğini gösterir belgeyi istemeye ve bu belgelerdeki bilgileri muhtevi listeleri, işlemlerin bitimini takip eden ayın 15. gününe kadar ilgili vergi dairesine göndermeye mecbur oldukları, bu mecburiyete uymamak suretiyle gerekli verginin ödenmesinden önce işlem yapanların ödenmeyen vergi, vergi cezası ve gecikme faizinden mükellef ile birlikte müsetelsilen sorumlu bulundukları, ancak bunların ödemek mecburiyetinde kaldıkları vergiler için mükellefe rücu hakkına sahip oldukları belirtilmiş 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 348.maddesinde kaçakçılık ve ağır kusur sayılan haller dışında herhangi bir suretle vergi ziyaına sebebiyet verilmesinin kusur cezasını gerektireceği hükme bağlanmıştır.
Açıklanan kanun hükümlerine göre, motorlu taşıt alıcılarının, satıcı firmalarla anlaştıktan sonra, satışa konu aracaın taşıt alım vergilerini ödemeleri ve satıcıların da bu ödemeye ilişkin vezne makbuzunu gördükten sonra, satışa ait faturayı düzenlemeleri gerekmektedir. Vergi makbuzunun satış faturasından sonra düzenlenmesi, diğer bir ifadeyle taşıt alım vergisinin satış faturası kesildikten sonra ödenmesi kanunda vergi ziyaı olarak kabul edilmiştir.
Dava konusu olayda, ... Marka taşıtların Türkiye distribütörü ... A.Ş.'nin Ankara bayii olan davacı şirketin, sattışbeş adet taşıta ilişkin faturaların, taşıt alım vergilerinin ödendiğini gösterir belge aranmadan düzenlendiği ve vergilerin ödendiğine ilişkin makbuzların faturaların düzenleme tarihinden sonraki tarihleri içerdiğinin tespit edildiği ihtilafsız olup taşıtları satın alanların taşıt alım vergilerini fatura kesildikten sonra ödemiş bulunmaları daha önce doğmuş bulunan vergi ziyaını ve dolayısıyla kusur cezasını ortadan kaldırmayacağından, davacı şirket adına kusur cezası kesilmesinde, yükümlünün büşvurusunun da Maliye ve Gümrük Bakanlığınca reddinde isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davanın reddine karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.