Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/21831
Karar No: 2016/15694
Karar Tarihi: 28.12.2016

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2015/21831 Esas 2016/15694 Karar Sayılı İlamı

21. Hukuk Dairesi         2015/21831 E.  ,  2016/15694 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    Davacı-K.Davalı, Kurum tarafından gönderilen ödeme emrinin iptaline, borçlu olmadığının tespitine,
    Davalı-K.Davacı Kurum, sigortalının ölümü sonucunda hak sahiplerine ödenen Kurum tarafından yapılan masrafların davalı işverenden tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde davacı-karşı davalının davasının reddine, davalı-karşı davacı Kurumun davasının kabulüne isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün davacı-karşı davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

    K A R A R
    Dava, davacı adına yapılan işyeri tespitine ve bu işyerinde çalıştığı belirlenen ..."in sigortalılığına ilişkin olarak ödenmeyen prim borçlarının ve davacı adına düzenlenen idari para cezalarının tahsili için gönderilen ödeme emirlerinin iptali istemine ilişkindir.
    Birleşen dosyada ise davacı Kurum vekili, davalı ..."e ait işyerinde çalışırken iş kazası sonucunda vefat eden ..."in mirasçılarına yapılan ödemeler nedeniyle Kurum tarafından yapılan masraflardan 29.768,22 TL"nin davalı işverenden tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacı tarafından davalı SGK aleyhine açılan davanın reddine,
    Birleşen davanın kabulü ile 29.767,22 TL gelirin 28/06/2012 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte birleşen davalıdan tahsili ile birleşen davacı Kurum"a verilmesine, karar verilmiştir.
    6100 sayılı HMK"nın "Davaların Birleştirilmesi" başlıklı 166/4. maddesinde “Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.” denilmektedir.
    Somut olayda; müfettiş incelemesi ile ..."in davacı/karşı davalı ..."e ait işyerinde çalıştığının, davacı/karşı davalı ... adına işyerinin tescil edilmesi gerektiğinin ve ..."in davacı/karşı davalı ..."e ait işyerinde çalıştığı sırada geçirdiği iş kazası sonucunda vefat ettiğinin belirlendiği, söz konusu rapor doğrultusunda ... adına dönem bordrolarının düzenlenerek davacı/karşı davalı ... adına prim borcu çıkartıldığı ve idari para cezası düzenlendiği, söz konusu borçların ödenmemesi nedeniyle davacı/karşı davalı ..."e dava konusu ödeme emirlerinin gönderildiği, davacı/karşı davalı ..."in söz konusu ödeme emirlerinin iptali için eldeki asıl davayı açtığı, ayrıca iş kazası sonucunda öldüğü tespit edilen ..."in mirasçılarına Kurum tarafından ödemeler yapıldığı, söz konusu ödemelerin davacı/karşı davalı ..."ten tahsili için de Kurum tarafından birleşen rücuan tazminat davasının açıldığı anlaşılmaktadır.
    Mahkeme tarafından aralarında irtibat bulunduğu gerekçesiyle birleştirilmesine karar verilen davaların tarafları benzer ise de konularının birbirlerinden farklı olduğu, iki dava arasında bağlantı bulunmadığı, birlikte incelenip karara bağlanmasına gerek olmadığı, ayrıca her iki davanın incelenme yöntemlerinin de aynı olmadığı, temyiz aşamasında inceleme mercileri farklı olduğundan bu davaların birbirinden bağımsız sonuçlandırılmalarında hukuki istikrar ve kararlara olan güven bakımından da yarar bulunduğu anlaşıldığından söz konusu davaların tefrik edilerek bir karar verilmesi gerekirken mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, asıl davanın davacısı ve birleşen davanın davalısı olan ..."in bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz eden davacı-karşı davalıya iadesine
    28/12/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi