
Esas No: 2012/7569
Karar No: 2017/6159
Karar Tarihi: 31.10.2017
Danıştay Danıştay 15. Daire Başkanlığı 2012/7569 Esas 2017/6159 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2012/7569
Karar No : 2017/6159
Temyiz Eden (Davacı) :
Vekili :
Karşı Taraf (Davalı) :
Vekili :
İstemin Özeti : .... İdare Mahkemesi'nin ... tarih ve ... sayılı kararının hukuka uygun olmadığı ileri sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi :
Düşüncesi : Temyize konu Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onbeşinci Dairesi'nce, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlenip, dosyadaki belgeler incelenerek gereği görüşüldü:
Dava; davacı şirkete, 5510 sayılı Yasa'nın 102. maddesi uyarınca idari para cezası verilmesine ilişkin ... Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nün 09.06.2010 tarih ve 9.038.136 sayılı işleminin ve bu işlemin tebliğine dair işlemin iptali ile ödenen meblağın iadesi istemiyle açılmıştır.
... İdare Mahkemesince; davacı şirkete ait tekstil işyerinde yapılan denetimde çalışanlardan on üç işçinin işe giriş bildirgesi, 2009/3-4 aylarına ait aylık prim ve hizmet belgesi ile bir işçinin işten ayrılış bildirgesinin süresinde verilmediğinin tespit edildiği, davacı tarafından bu durumun aksini ortaya koyan herhangi bir belgenin dosyaya sunulmadığı, bu durumda tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davacı tarafından Mahkeme kararının hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.
Dosyanın incelenmesinden; davacı şirket işyerinde yapılan denetim sırasında tutulan işyeri durum tespit tutanağı ve hazırlanan rapor gereğince 13 işçinin sigortasız çalıştırıldığı, bu işçilere ait işe giriş bildirgesi, 2009/ 3-4 aylara ait aylık prim ve hizmet belgeleri ile bir işçinin işten ayrılış bildirgesinin süresinde verilmediği gerekçesiyle idari para cezası verilmesine üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Olayda; davacı şirket ile ... Valiliği Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü arasında yapılan protokol gereğince; eğiticilerin ... Valiliği Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü tarafından sağlandığı bir kurs programının davacı işyerinde düzenlendiği, işyeri denetim tutanağında ismi geçen 13 kişinin bu protokol gereği eğitime katılan kursiyerler olduğu, her bir kursiyer ile ayrı ayrı "Kursiyer Sözleşmesinin" imzalandığı, bu kursiyerlerle davacı şirketin iş ilişkisinin bulunmadığı anlaşılmaktadır.
Davacı şirket çalışanlarından bir işçinin işten ayrılış bildirgesinin süresinde verilmediği iddiasına gelince; dosyaya sunulan belge ve işçinin açık beyanı karşısında bu işçinin izin dönüşü işten ayrıldığı, bu tarih itibariyle işten ayrılış bildirgesinin süresinde verildiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda, davacı şirketle kursiyerler arasında imzalanan sözleşme ve yine davacı şirket ile ... Valiliği Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü arasında yapılan protokol gereğince bahsi geçen kişilerle davacı şirket arasında iş ilişkisinin bulunmadığı ve işten ayrılan işçiye ilişkin bildirgenin süresinde verildiği dikkate alınarak bir karar verilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, ... İdare Mahkemesi'nin ... tarih ve ... sayılı kararının BOZULMASINA, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine, 2577 sayılı Kanunun 18.06.2014 gün ve 6545 sayılı Kanunla eklenen Geçici 8. maddesinin 1. fıkrası ve 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 31.10.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.