Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/33115
Karar No: 2016/5376
Karar Tarihi: 09.03.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/33115 Esas 2016/5376 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, ücretlerinin zamanında ödenmediği, psikolojik baskı yapılarak istifaya zorlandığı ve haksız olarak işten çıkarıldığı iddiasıyla kıdem ve ihbar tazminatları, yıllık izin, fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil, ikramiye, yol, gıda ve yakacak yardımı ile ücret alacaklarına hükmedilmesini istemiştir. Davalı ise davacının izinsiz ve mazeretsiz devamsızlık yapması nedeniyle iş akdini haklı nedenle feshettiğini savunmuştur. Mahkeme, işverenin devamsızlığı ispatlayamadığını, davacının işten çıkarıldığı beyanının çelişkili olduğunu ve diğer taleplerin reddedilmesine karar vermiştir. Temyizde ise davacının fazla mesai ücreti ve ulusal bayram/genel tatil ücreti alacaklarının yanı sıra işçilik alacaklarının hesaplanmasında yasa dışı bir yöntem kullanıldığı belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 4857 sayılı İş Kanunu'nun 17. ve 1475 sayılı yasanın yürürlükte olan 14. maddesi uyarınca işçinin kıdem ve ihbar ile kötüniyet tazminatının giydirilmiş ücret üzerinden, diğer işçilik alacaklarının ise çıplak ücretten hesaplanması gerekmektedir.
- İşçinin çalışma olgusunun tespitinde işyerinde veya komşu işyerinde çalışanların tanıklığı önemli olduğu gibi tanık olarak dinlenecek kişinin tanıklığına güveni etkileyebilecek bir durumun olup olmadığı da araştırılmalıdır.
- Fazla ve tatillerde çalışmanın ispatı için
9. Hukuk Dairesi         2014/33115 E.  ,  2016/5376 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, ücretlerinin zamanın da ödenmediği, psikolojik baskı yapılarak istifaya zorlandığı, raporlu olduğu dönemde devamsızlık yaptığı bahanesiyle iş akdinin haksız ve ihbarsız olarak işveren tarafından feshedildiği ve ödenmediği iddiasıyla kıdem ve ihbar tazminatları, yıllık ücretli izin, fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil, ikramiye, yol, gıda ve yakacak yardımı ile ücret alacaklarına hükmedilmesini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının izinsiz ve mazeretsiz devamsızlık yapması nedeniyle iş akdini haklı nedenle feshettiklerini savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlara, ve bilirkişi raporuna dayanılarak işverenin devamsızlığı ispatlayamadığı, davalı tanıklarının davacının işten çıkartıldığını, başka bir çalışanla davacının tartıştığı yönündeki beyanları ile sebepsiz olarak davacının işi terk etmesinin olağan olmadığı, işten ayrılış bildirgesinde yer alan 22 koduyla savunmanın çeliştiği gerekçeleriyle kıdem ve ihbar tazminatları, yıllık izin ve ücret alacaklarının kabulüne, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil ücreti taleplerinin kısmen kabulüne, diğer taleplerin ise reddine karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı avukatı tarafından temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacının satış temsilcisi olarak işyeri dışına çıkarak pazarlama yaptığı, bu şekilde mesaisini ayarladığı, primin ise mesai artıkça arttığı anlaşılmaktadır. Komisyon niteliğindeki prim usulü, satış bedelinin belirli oranına denk gelmekte, bir anlamda davacı yüzde usulü çalışmaktadır. Bu durumda ise davacının fazla mesai ücretinin sadece % 50 zamlı kısmının hesaplanarak hüküm altına alınması gerekir. Fazla mesai ücretinin % 150 zamlı hesaplanıp hüküm altına alınması hatalıdır.
    3- İşçinin kıdem ve ihbar ile kötüniyet tazminatının 4857 sayılı İş Kanunu2nun 17 ve 1475 sayılı yasnaın yürürlükte olan 14. Maddesi uyarınca giydirilmiş ücret üzerinden, diğer işçilik alacaklarının ise çıplak ücretten hesaplanması gerekir. Ancak hükme esas bilirkişi raporunda fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının yemek ücreti dahil giydirilmiş ücretten hesaplandığı anlaşılmaktadır. Bu durum yasaya aykırı olup yemek ücreti hariç çıplak ücret üzerinden hesap yapılması gerekir.
    4- İş hukukunda çalışma olgusunu, bu kapsamda fazla mesai yaptığını, tatillerde çalıştığını iddia eden işçi, karşılığı ücretin ödendiğini de işveren kanıtlamalıdır.
    Fazla ve tatillerde çalışma her türlü delille kanıtlanabilir. Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir.
    İşçinin çalışma olgusunun tespitinde işyerinde veya komşu işyerinde çalışanların tanıklığı önemli olduğu gibi tanık olarak dinlenecek kişinin tanıklığına güveni etkileyebilecek bir durumun olup olmadığı da araştırılmalıdır.
    Dosya içeriğine göre ulusal bayram ve genel tatillerde çalışmaya ilişkin tanık beyanları yetersizdir. Davacının ulusal bayram ve genel tatillerde çalıp çalışmadığı açıklığa kavuşturulmadan bu alacakların hüküm altına alınması isabetsizdir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 09/03/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi