Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/15934
Karar No: 2017/9853
Karar Tarihi: 28.11.2017

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2016/15934 Esas 2017/9853 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacılar, iş kazası sonucu ölen murislerinden dolayı manevi tazminat ödetilmesi davası açtılar. Mahkeme, davacıların lehine 50.000,00 TL manevi tazminatın davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak verilmesine karar verdi. Ancak davalılar temyiz istemiyle duruşma talebinde bulundular. Mahkeme, tarafların beyanlarını dinledikten sonra kararını verdi. İş kazalarında işverenin işçilerin sağlığını ve güvenliğini sağlamak için gerekli olanı yapmakla yükümlü olduğunu belirtti. Ayrıca mahkeme, manevi tazminat istemini kabul ettiği davacı...ile müteveffa sigortalı...arasında gerçek bir bağlılık ve ilişki bulunmamasının manevi tazminat isteminin reddini gerektirdiğini belirterek kararı bozdu.
Kanunlar: İş Kanunu'nun 77. maddesi, mülga BK'nın 47. maddesi, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 56. maddesi.
21. Hukuk Dairesi         2016/15934 E.  ,  2017/9853 K.

    "İçtihat Metni"

    ...


    Davacılar murisinin, iş kazası sonucu ölümünden doğan manevi tazminatın ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle, 50.000,00TL manevi tazminatın yasal faiziyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacılara verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde temyizen incelenmesi taraf vekillerince istenilmesi ve davalılar vekilince de duruşma talep edilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 28/11/2017 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalılardan ... ile vekili Avukat ... ile karşı taraf vekili Avukat ...geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan Avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek aynı gün düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği konuşulup düşünüldü ve aşağıdaki karar verildi.

    K A R A R

    1- Dava, sigortalının iş kazası sonucunda vefatı nedeniyle yakınlarının manevi zararlarının giderilmesi istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davacı eski eş .... lehine 20.000 TL, davacı çocukların her biri lehine 15.000 TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmiştir.
    Dosya kapsamından sigortalı ...’ın 14/12/2009 tarihinde davalı...nde işçi olarak çalışırken, iş nedeniyle gittiği ...a dönüşünde....adına kayıtlı ve (müteveffa)....ın sevk ve idaresindeki araçta yolcu olarak bulunduğu sırada, yolda manevra yapan ...’ın sevk ve idaresindeki kamyonla, içinde bulunduğu aracın çarpışması neticesinde kazalı ile beraber şoför ... ve araçta bulunan ...’ın vefat ettiği, olayın .... tarafından iş kazası olarak kabul edildiği, heyet kusur raporuna göre sigortalıya yüklenebilecek bir kusur bulunmadığı, kazanın gerçekleşmesine sebep kamyon şoförü ...’ın %75, müteveffa araç şoförü ...’ın %25 oranında kusurlu olduğu, davalı işveren şirkete yüklenebilecek kusur bulunmadığının tespit edildiği, ... tarafından açılan Rücu davasında da aynı kusur oranlarına itibarla işveren şirket hakkında davanın reddine karar verildiği dosyanın temyiz incelemesinden geçerek onandığı, Davacılar tarafından aynı olay ile ilgili ... Hukuk Mahkemesinin 2010/116 Esasında ... ve Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortasına karşı dava açıldığı, mahkemece verilen kararın temyiz aşamasında bulunduğu, dava harici ... hakkında açılan Ceza Davasının ise ...Mahkemesinin 2014/161 Esasında bulunduğu anlaşılmıştır.
    .../..


    İş kazalarında olay, İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik İlkeleri çerçevesinde değerlendirilmeye tabi tutulmalıdır. İşverenin iş kazası sonucu meydana gelen zarar nedeniyle hukuki sorumluluğu yasa ve içtihatlarla belirlenmiş olan ayrık haller dışında ilke olarak iş aktinden doğan işçiyi gözetme ( koruma ) borcuna aykırılıktan kaynaklanan kusura dayalı sorumluluktur. İnsan yaşamının kutsallığı çerçevesinde işverenin işçilerin sağlığını ve güvenliğini sağlamak için gerekli olanı yapmak ve bu husustaki şartları sağlamak ve araçları noksansız bulundurmakla yükümlü olduğu İş Kanunu"nun 77. maddesinin açık buyruğudur.
    İş kazasından doğan tazminat davalarının özelliği gereği, İş Kanunu"nun 77. maddesinin öngördüğü koşulları göz önünde tutarak ve özellikle işverenin niteliğine göre, işyerinde uygulanması gereken İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü"nün ilgili maddelerini incelemek suretiyle, işverenin işyerinde alması gerekli önlemlerin neler olduğu, hangi önlemleri aldığı, hangi önlemleri almadığı, alınan önlemlere işçinin uyup uymadığı gibi hususlar ayrıntılı bir biçimde incelenmek suretiyle kusurun aidiyeti ve oranı hiçbir kuşku ve duraksamaya yer vermeyecek biçimde belirlenmelidir. (Hukuk Genel Kurulunun 16.06.2004 gün ve 2004/21-365 E.-369 K.sayılı kararı da aynı yöndedir )
    Bu açıklamalar ışığında mahkemece yapılacak iş, ...Rücu Dosyasının, Ceza Dava dosyası ile Davacılar tarafından ... Mahkemesinde açılan dava dosyasının dosya arasına getirtilerek, bu dosyalardaki bilgi ve belgeler birlikte değerlendirilerek davalı işveren şirket ile iş kazası arasında illiyet bağının kesilip kesilmediğine ilişkin olayın oluşuna uygun trafik alanında ihtisaslaşmış iş sağlığı ve güvenliği uzmanı 3 kişilik bilirkişi heyetinden bilirkişi raporu alarak alınacak raporu hükme esas alarak karar vermekten ibarettir.
    2- Gerek mülga BK’nun 47 ve gerekse yürürlükteki 6098 sayılı TBK’nun 56. maddesinde hakim ölüm halinde olayın özelliklerini göz önünde tutarak, ölenin yakınlarına manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verebileceği öngörülmüştür. Ancak burada ölenin ailesinden maksat ölenle arasında eylemli gerçek bir bağlılık ve ilişki bulunan kişilerdir.
    Somut olayda davacı ... ile müteveffa sigortalı ...’ın 25/06/2002 tarihinde boşandıkları ve beraber yaşamadıkları, ...kayıtlarına göre de davacı ...’e babasından aylık bağlandığı anlaşılmaktadır. O halde davacı ... yönünden manevi tazminat isteminin reddi gerekirken kabulü hatalı olmuştur.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, tarafların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve temyiz itirazlarının sair yönleri incelenmeksizin hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ:Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, davacılar ile davalılar yararına takdir edilen 1.480,00TL duruşma Avukatlık parasının karşılıklı olarak birbirlerine yükletilmesine, temyiz harcının istek halinde temyiz edenlere iadesine, 28/11/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    ...



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi