Abaküs Yazılım
Danıştay 15. Daire Başkanlığı
Esas No: 2017/800
Karar No: 2017/5098
Karar Tarihi: 03.10.2017

Danıştay Danıştay 15. Daire Başkanlığı 2017/800 Esas 2017/5098 Karar Sayılı İlamı

T.C.
D A N I Ş T A Y
ON BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2017/800
Karar No : 2017/5098


Karar Düzeltme İsteminde
Bulunan (Davacı) :
Vekilleri :
Karşı Taraf (Davalı) :
Vekili :

İstemin Özeti :Danıştay Onbeşinci Dairesi'nin 01/12/2016 tarih ve E:2016/3511, K:2016/5811 sayılı kararının, hukuka uygun olmadığı ileri sürülerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54. maddesi uyarınca düzeltilmesi istenilmektedir.
Savunmanın Özeti :Savunma verilmemiştir.
Düşüncesi :6197 sayılı Kanun'un 9 uncu maddesinden vereseli eczane işletilme süresi dolduğunda reşit olmayan çocuğun bu sürede reşit olup eczacılık fakültesine kaydolması halinde, eczanenin süre uzatılarak devamının amaç edinildiği anlaşıldığından, düzeltme istemine konu Dairemiz kararının hukuk ve usule uygun olduğu gerekçesiyle karar düzeltme isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onbeşinci Dairesince, tetkik hakiminin açıklamaları dinlenip dosyadaki belgeler incelendikten sonra, karar düzeltme dilekçesinde ileri sürülen hususlar, 01/12/2016 tarih ve E:2016/3511, K:2016/5811 sayılı kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görüldüğünden, karar düzeltme isteminin kabulü ile Dairemizin anılan kararı kaldırılarak temyiz istemi yeniden incelendi, gereği görüşüldü:
Davacının Anayasaya aykırılık iddiası yerinde görülmeyerek işin esasına geçildi.
Dava, ili, ilçesi, adresinde faaliyet gösteren vereseli Eczanesinin, varislerden Eczacılık Fakültesine girmesi sebebiyle ruhsatnamesinin süresinin uzatılması istemiyle yaptığı başvurunun reddine yönelik ...Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü'nün 11/08/2015 tarih ve 82205 sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince; anılan yasa hükmünün, verese süresi dolduğunda reşit olmayan çocuğun bu sürede reşit olup eczacılık fakültesine kaydolması halinde, eczanenin süre uzatılarak devamının amaç edinildiği şeklinde anlaşılması gerektiği, buna göre, verese süresi uzatım hakkı doğduğunda (vefat tarihinde) henüz reşit olmayıp ortaöğretimini tamamladıktan sonraki bir tarihte reşit olanlar için ortaöğretime ara vermeden-bittikten sonra yükseköğretim kurumlarının eczacılık fakültesinden birine kaydolma şartıyla, yani vefat tarihinden daha sonra reşit olanlar için illiyet-tarihsel bağ koparılmaksızın eğitimin sürdürülmesi halinde faaliyetin devamına izin verilebileceği, somut olayda, 25/07/2011 tarihinde babasının vefat etmesi üzerine verese süresinin başlangıcında varisin 31 yaşında, üniversiteye girdiği tarihte 34 yaşında olduğu gözönüne alındığında, anılan yasa hükmünden yararlanmak için aranan koşulları sağlamayan varisten hareketle yapılan başvurunun reddine yönelik dava konusu işlemde hukuka ve hakkaniyete aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
18/12/1953 tarih ve 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'un 8 inci maddesinde, vefat eden veya hacredilen veya meslek ve sanatının icrasından mütevellit devamlı maluliyete duçar olan bir eczane sahibinin karısı veya kocası veya çocukları varsa eczanenin bunlar hesabına bir mesul müdürün idaresi altında işletilmesine Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletince ruhsat verileceği, bu suretle verilecek ruhsatnamelerden Harçlar Kanunu'na göre harç alınacağı hükme bağlanmış, aynı Kanun'un 9 uncu maddesinde de, ''A) Bir eczanenin mesul müdür tarafından mahcur namına idare edilmesi hacredilen eczacı hakkındaki hükmün ref'ine veya kendisinin vefatına;
B) Sanatın icrasından mütevellit maluliyet dolayısıyla bir eczanenin mesul müdürü tarafından idaresi malül eczacının ölümüne; kadar devam eder.
Ölen bir eczacının karısı veya kocası veya çocukları namına mesul müdür tarafından idaresi (5) seneyi geçemez.
Şu kadar ki; ölen eczacının çocuğu bu müddetin hitamında reşit değilse reşit oluncaya ve eczacı mektebine veya fakültesine girdiği takdirde bu tahsili bitirinceye kadar devam eder.'' hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıda zikrolunan hükümlerin birlikte değerlendirilmesinden; eczacının ölümü halinde, ölen eczacının eşi veya çocukları adına eczanenin en fazla 5 yıl süreyle mesul müdür tarafından idare edilebileceği, ancak ölen eczacının çocuğu 5 yıllık sürenin dolduğu tarihte reşit değil ise reşit oluncaya veya eczacılık fakültesine girmesi halinde bu tahsilini bitirinceye kadar eczanenin mesul müdür idaresinde işletilebileceği anlaşılmaktadır.
6197 sayılı Kanun'un bu hükümlerinin amacı, ölen bir eczacının çocuğunun eczacılık eğitimi alması halinde, işletilmekte olan eczanenin ruhsatının iptal edilmeyerek eğitiminin tamamlanmasından sonra ölenin çocuğu tarafından eczanenin faaliyetinin devam ettirilmesidir. Nitekim Kanun'un gerekçesinde bu hükümlerin getiriliş amacının kurulmuş ve çalışmakta olan eczanelerin halkın sağlığına zarar vermeden devamının sağlanması, sermayenin muhafaza edilmesi ve ailenin maişetinin korunması olduğu belirtilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, adresinde vereseli olarak faaliyet gösteren Eczanesi ile ilgili olarak eczacı 25.07.2011 tarihinde vefatı üzerine eczanenin vereseli işletilmeye başlandığı, varislerden doğumlu 01.09.2014 tarihinde Üniversitesi Eczacılık Fakültesine kayıt yaptırdığı ve eğitimine devam ettiği, bu sebeple eczane ruhsatnamesinin süresinin uzatılması istemiyle yapılan başvurunun, varis reşit olduktan sonra eczanenin vereseli işletilmeye başlandığı ve varisin eczacılık fakültesine girdiğinden bahisle reddedilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Somut olaya uygulanacak olan Kanun hükmünün ve gerekçesinin birlikte yorumlanmasından, vereseli eczanenin ruhsatnamesinin düzenlenmesinden sonra 5 yıl süreyle işletilebileceği, 5 yıllık işletme süresinin uzamasında ise, aranan "reşit olmak" ve "eczacılık fakültesine girmek" şartlarının birlikte gerçekleşmesine gerek olmadığı anlaşılmakta olup, davaya konu vereseli Laleli Eczanesi ile ilgili olarak eczacı varislerinden ruhsat süresinin dolacağı 25.07.2016 tarihinden önce Üniversitesi Eczacılık Fakültesine kayıt yaptırdığı ve eğitimine devam ettiği açık olduğundan, varis eğitimini tamamlayana kadar adıgeçen eczanenin faaliyetinin devamına izin verilmesi gerekirken, aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde ve temyize konu kararda hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin kabulü ile ...12. İdare Mahkemesi'nin ... tarih ve ... sayılı kararının BOZULMASINA, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, 03/10/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi