Abaküs Yazılım
1. Ceza Dairesi
Esas No: 2021/294
Karar No: 2021/655
Karar Tarihi: 09.02.2021

Kasten yaralama - Yargıtay 1. Ceza Dairesi 2021/294 Esas 2021/655 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen bir davada, sanıkların ve mağdurun davranışları sonucunda kasten yaralama suçunun işlendiği ortaya çıktı. Mahkeme, sanıklardan birinin mağduru sırt bölgesinden hayati tehlike geçirecek şekilde yaraladığına hükmetti ve diğer sanıkları da iştirak halinde suça ortak olduğu gerekçesiyle cezalandırdı. Ancak mağdurun suça ilişkin temyiz inceleme istemi reddedildi. Kararda ayrıca, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesindeki bazı hükümlerin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği ancak bu durumun infaz aşamasında dikkate alınabileceği belirtildi.
Kanun maddeleri:
- Türk Ceza Kanunu'nun 37/1. maddesi (iştirak)
- Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesi (kısmi iptal edilmiş)
- Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 317. maddesi (temyiz incelemesi istemi reddi)
1. Ceza Dairesi         2021/294 E.  ,  2021/655 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇLAR : Kasten yaralama
    HÜKÜMLER : Mahkumiyet, beraat
    TEMYİZ EDENLER : Sanıklar..., ... ve mağdur sanık ... müdafii

    Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle evrak okunarak;
    Gereği görüşülüp düşünüldü:
    1) Sanık ... hakkında kasten yaralama suçundan kurulan beraat hükmüne ilişkin yapılan temyiz incelemesinde;
    Sanık hakkında mağdur ..."a karşı kasten yaralama suçundan kurulan beraat hükmü yönünden, suçtan zarar gören ve katılan sıfatı ile temyize hak ve yetkisi bulunmayan mağdur sanık ... vekilinin bu suça ilişkin temyiz inceleme isteminin, 1412 sayılı CMUK"un 317. maddesi gereğince REDDİNE,
    2) Sanıklar ..., ... ve ... hakkında müşteki ..."a yönelik kasten yaralama suçundan kurulan mahkumiyet hükümlerine ilişkin olarak yapılan temyiz incelemesinde;
    Sanıklar ..., ... ve ... ile müştekiler ... ve ..."ın trafikte yol verme meselesinden tartışmaya başladığı, tartışmanın devamında araçtan inen müşteki Hamza"yı tüm sanıkların birlikte el ile darp ettikleri ancak sanıklardan birinin Hamza"yı sırt bölgesinden hayati tehlike geçirecek şekilde yaraladığı olayda; sanıkların fikir ve eylem birliği içinde atılı suçu işledikleri, fiil üzerinde hakimiyet kurdukları, neticeye birlikte sebebiyet verdikleri tüm dosya kapsamından anlaşılmakla, mahkemenin sanıkların eylemini 5237 sayılı TCK"nin 37/1. maddesi gereğince iştirak halinde işlediklerine dair kabul ve uygulamasında isabetsizlik görülmediğinden tebliğnamedeki 2 numaralı paragrafın A. bendindeki bozma görüşüne iştirak olunmamıştır.
    Oluşa ve tüm dosya kapsamına göre ... ve ..."ın okul servisini çalıştırdıkları, olay günü ...a doğru seyir halinde oldukları sırada yol üzerinde bulunan ... Petrol isimli petrol istasyonunun bulunduğu kavşakta dönüş yapmak amaçlı durdukları, ..."ın kullandığı aracın uzun olması ve arka kısmının biraz yolda kalması dolayısıyla müşteki sanıklar ..., ... ve ..."in araçlarından inerek ... ve ... ile tartıştıkları, tartışma sırasında ..."a sanıklardan belirlenemeyen bir şahsın taş atması üzerine ..."ın aracın yan kapısından indiği, araçtan iner inmez sanıklar ..., ... ve ..."in onu tutup darp etmeye başladıkları ve bunun üzerine kavganın başladığı, olayın başlangıcının sanıklardan kaynaklandığı anlaşılmakla tebliğnamedeki 2 numaralı paragrafın B. bendindeki bozma görüşüne iştirak olunmamıştır.
    Anayasa Mahkemesinin 24.11.2015 tarih ve 29542 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe giren 08.10.2015 tarih ve 2014/140 Esas - 2015/85 Karar sayılı kararı ile 5237 sayılı TCK"nin 53. maddesindeki bazı hükümler iptal edilmiş ise de bu husus infaz aşamasında dikkate alınabileceğinden, bozma nedeni yapılmamıştır.
    Yapılan yargılamaya, toplanan ve karar yerinde açıklanan delillere, mahkemenin kovuşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, gösterilen gerekçeye ve uygulamaya göre sanıklar..., ... ve mağdur sanık ... müdafiinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükümlerin isteme aykırı olarak ONANMASINA, 09.02.2021 gününde oy birliğiyle karar verildi.





















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi