Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/2908
Karar No: 2017/10014
Karar Tarihi: 04.12.2017

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2016/2908 Esas 2017/10014 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden kaynaklanan maddi ve manevi tazminat talebinde bulunmuş. Mahkeme, manevi tazminat talebini reddederken, maddi tazminat talebini kısmen kabul etmiş. Ancak daha önce açılmış bir dava nedeniyle müteselsil borçlulardan da ödenmesi gereken bir maddi zarar bulunmadığından, maddi tazminat talebinin reddine karar verilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu nedenle, kararın hatalı olduğu ve bozulması gerektiği belirtilmiştir.
Kanun maddeleri: Borçlar Kanunu madde 142 (Yeni Borçlar Kanunu madde 163), madde 145/1 (Yeni Borçlar Kanunu madde 166/1), madde 165.
21. Hukuk Dairesi         2016/2908 E.  ,  2017/10014 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar verildi.

    K A R A R

    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici nedenlerle temyiz kapsam ve nedenlerine göre; davacının tüm, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddine,
    2-Dava, zararlandırıcı sigorta olayı sonucu sürekli iş göremezliğe uğrayan sigortalının maddi ve manevi zararlarının giderilmesi istemine ilişkindir.
    Mahkemece, manevi tazminat isteminin reddine, 5.391,66 TL maddi davalıdan alınıp davacıya verilmesine karar verilmiştir.
    Dosya kapsamından, aynı davacının aynı kaza olayı nedeniyle T.C. İçişleri Bakanlığı, ...davalı olarak göstererek açtığı ... 8. Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 2010/292 Esas sayılı dava dosyasında davacının davalı ... A.Ş. hakkında açmış olduğu davanın feragat nedeniyle reddine, diğer davalılar İçişleri Bakanlığı ve ... hakkında açmış olduğu davanın B.K."nun 147/2.maddesi gereğince reddine, 7.500,00 TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalılar ... ve İçişleri Bakanlığından alınarak davacıya verilmesine karar verildiği, anılan kararın Yargıtay... Hukuk Dairesi"nin 2012/13443 Esas, 2013/10852 Karar sayılı ilamı ile onandığı anlaşılmaktadır.
    Bir borç ilişkisinde, borçlu yada alacaklı birer kişi olabileceği gibi aynı borç ilişkisinde birden çok borçlu veya birden çok alacaklı da söz konusu olabilir. Birden çok borçlunun varlığı halinde borçlulardan her biri borcun tamamından alacaklıya karşı sorumlu ise ve fakat alacaklı edimi bir defa elde edebiliyorsa “müteselsil borç ilişkisinden” söz edilir. Diğer bir deyişle müteselsil borçluluk, borçlulardan her birinin sözleşme veya yasa gereğince alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olduğu fakat borçlulardan birinin borcu ifa etmesi ile diğer borçluların da borçtan kurtulduğu bir birlikte borçluluk durumudur. Bu durumda yani borçlular arasında teselsülün varlığı halinde alacaklı borçlulardan her birine karşı bağımsız alacak haklarına sahiptir. Ancak borç bir defa ifa edileceğiden ve borcun bir defa ifasıyla bütün borçlar sona ereceğinden bu alacak hakları alacaklının mal varlığında tek alacak olarak yer alır. BK.md. 142"ye(Yeni BK. 163"e) göre “Alacaklı, borcun tümünün veya bir bölümünün ödenmesini, dilerse müteselsil borçluların hepsinden birden, dilerse yalnız birinden isteyebilir. Borcun tümü ödeninceye kadar bütün borçluların sorumluluğu devam eder”. Bu madde metninden açıkça anlaşıldığı üzere alacaklı, alacağının tamamını, müteselsil borçluların herhangi birinden isteyebilir. Bu durumda müteselsil borçlu, sadece kendi payına düşeni ödeyeceğini ileri süremez, borcun tamamı ödemekten kaçınamaz. Alacağın müteselsil borçluların birinden istenmesi, alacak fiilen elde edilmedikçe diğer borçluların sorumluluğunu ortadan kaldırmaz, Buna karşılık müteselsil borçlulardan birisi borcun tamamı veya bir bölümünü sona erdirmişse sona eren borç oranında öteki müteselsil borçlularda kendiliğinden borçtan kurtulur.(BK.145/1; Yeni BK.166/1). Müteselsil borçlulardan biri, kendi davaranışıyla diğerinin durumunu ağırlaştıramaz (BK 165.)
    Bu açıklamalardan olarak somut olaya bakıldığında, ... 8. Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 2010/292 Esas sayılı dava dosyasında maddi zarar tavanının hesaplandığı ve sigorta ödemesi ile karşılandığı, davacı tarafın sigorta şirketi hakkındaki davadan feragat ettiği, mahkemesince davalı ... A.Ş. hakkında açılmış davanın feragat nedeniyle reddine, diğer davalılar İçişleri Bakanlığı ve ... hakkında açılan davanın 818 sayılı B.K."nun 147/2.maddesi gereğince reddine karar verildiği anlaşıldığından temyiz incelemesine konu eldeki dosyanın davalısı müteselsil borçlu işveren tarafından da ödenmesi gereken bir maddi zarar bulunmadığından maddi tazminat isteminin reddine karar verilmesi gerekirken davacı lehine 5.391,66 TL maddi tazminata hükmedilmesi hatalı olmuştur.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ:Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, aşağıda yazılı temyiz harcının davacıya yükletilmesine, 04/12/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi