Abaküs Yazılım
9. Daire
Esas No: 1992/2962
Karar No: 1993/165
Karar Tarihi: 20.01.1993

Danıştay 9. Daire 1992/2962 Esas 1993/165 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Vergi Mahkemesi, satılmayan gazete ve mecmuaların iadesinin KDV'ye tabi olmadığı gerekçesiyle cezalı olarak tarh edilen KDV'nin kaldırılması dileğiyle açılan davayı kabul etmiştir. Ancak, temyiz edilen davada Vergi Mahkemesi kararının bozulması istenmiştir. Mahkeme, gazete, mecmua ve dergi gibi periyodik yayınların dağıtımı esnasında iade edilmesi halinde satan firmanın iade faturası düzenlemesi gerektiğini ve katma değer vergisi beyannamesine dahil etmesi gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca, mükellefin satış faturası düzenlemeden iade ettiği malın katma değer vergisini mükelleften tahsil etmesi gerektiği belirtilmiştir.
Kanunlar:
- 213 sayılı Vergi Usul Kanunu, 134. Madde: Vergi incelemelerinden amacın ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak ve tespit etmek olduğunu belirtir.
- İdari Yargılama Usulü Kanunu, 49. Madde: Vergi mahkemesi kararlarının temyiz edilebileceğini ve bozma nedenlerinin belirli olduğunu açıklar.

Daire : DOKUZUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1993
Karar No : 165
Esas Yılı : 1992
Esas No : 2962
Karar Tarihi : 20/01/993
SATILMAYAN GAZETE VE DERGİLERİN İADELERİNİN KDV'YE TABİ OLMADIĞI HK.
Uyuşmazlık, satılmayan gazete ve mecmuaların iadesinin Katma Değer Vergisine tabi olduğu yolunda düzenlenen inceleme raporuna istinaden cezalı olarak tarh olunan Katma Değer Vergisinin kaldırılması dileği ile açılan davayı; … Şti'nin başbayiliğini yapan yükümlünün defter ve belgelerinin hesap uzmanınca incelenmesi neticesinde, gazete, mecmua ve dergi gibi periyodik yayınların ... Şirketi tarafından davacıya gönderildiği anda satışı vuku bulduğundan mükellefin, iade ettiği gazete ve mecmuaların katma değer vergilerini beyan etmesi gerektiği, satılmayıp iade edilen gazete ve mecmualar için … Şirketine satış faturası düzenlenmediği ve Katma Değer Vergisinin beyannameye dahil edilmediğinin tespiti üzerine dava konusu tarhiyatın yapıldığı, inceleme elemanınca her ne kadar … Şirketine iade edilen gazete ve mecmualar için mükellefin satış faturası düzenlemesi gerektiği belirtilmekte ise de; adı geçen şirket irsalat tutarından iade edilenlerin tutarlarını tenzil ettikten sonra kalanı net satış kabul edip davacıya satış faturası düzenlediğinden ve iade edilen malların katma değer vergisini mükelleften tahsil etmediğinden yükümlünün kendisine satıldığı gösterilmeyen bir malı iade etmesi halinde tekrar satış faturası düzenlemesinin düşünülemeyeceği, …'nın irsalat tutarının tamamını satış kabul edip fatura düzenlemesi halinde irsalat tutarı üzerinden katma değer vergisi hesap ederek yükümlüden tahsil etmesi, buna karşılık davacının da, iade faturası düzenlemesi ve iade edilen katma değer vergisini beyannamesinde mahsup etmesinin gerekeceği, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 134.maddesinde, vergi incelemelerinden maksadın, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak tespit etmek ve sağlamak olduğunun belirtildiği, hesap uzmanınca duruşma yerine kaim olmak üzere mahkemelerine gönderilen dilekçede, mükellef adına salınacak katma değer vergisinin, şekil şartına uyulmadığı için indirim hakkının kaybedilmesinden kaynaklandığı ve bunun bir çeşit yaptırım olduğunun ifade edildiği, oysa tarhiyatın bir yaptırım olmadığı, şekil şartlara uyulmamasının müeyyidesinin Vergi Usul Kanununda açıklandığı, ortada hazine açısından vergi kaybının söz konusu olmadığı, malın iade edilmemiş olması halinde mükelleften böyle bir verginin istenilebileceği, Maliye ve Gümrük Bakanlığınca çıkartılan ve örneği dosyada bulunan tamimde, bayilerin iade edilen mallar için iade faturaları düzenlemeyecekleri, dağıtımcı firmalarca düzenlenecek faturalarda, teslime konu yayınların bedeli bunlara ait Katma Değer Vergisinden aynı faturada daha önce iade edilen yayınların bedeli ve Katma Değer Vergisi tutarları düşülerek net fatura tutarının yazılacağının açıklandığı, bu nedenlerle satılmayan gazete ve mecmuaların iadesinin katma değer vergisine tabi olmadığı gerekçesiyle kabul eden Vergi Mahkemesi kararının bozulması istemidir.
Temyiz edilen … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan mahkeme kararının onanmasına karar verildi.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi