
Esas No: 1991/4045
Karar No: 1993/20
Karar Tarihi: 18.01.1993
Danıştay 10. Daire 1991/4045 Esas 1993/20 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Davacı, EGO Genel Müdürlüğüne bağlı Havagazı Fabrikası'nda mühendis olarak çalışmaktadır. 5434 sayılı Kanunun 32. maddesinin (d) bendi uyarınca, fiili hizmet süresi zammından yararlanmak istemiştir. Ancak, başvurusu reddedilmiştir. Yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu, işyerinde çalışanların zehirli ve boğucu gazlardan etkilendiği tespit edilmiştir. Davacının da zararlı etkilere maruz kaldığı belirtilmiştir. Her sekiz saatlik süre zarfında bir gün hesabıyla fiili hizmet süresi zammından yararlandırılması gerektiği halde, bu işlem tesis edilmemiştir. İdare Mahkemesi, işlemi iptal etmiştir. Ancak, yargıtay, bozma talebinde bulunulmuştur. Kanun maddeleri olarak; 5434 sayılı Kanunun 32. maddesinin (d) bendi yer almaktadır.
Daire : ONUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1993
Karar No : 20
Esas Yılı : 1991
Esas No : 4045
Karar Tarihi : 18/01/993
EGO GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI HAVAGAZI FABRİKASINDA MÜHENDİS OLARAK GÖREV YAPAN İLGİLİNİN FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMINDAN YARARLANDIRILMASI GEREKTİĞİ HK.
… Elektrik Havagazı ve Otobüs İşletmesi Genel Müdürlüğüne bağlı Havagazı Fabrikasında mühendis olarak görev yapan davacının, bu görevinden dolayı 5434 sayılı Yasanın 32.maddesinin (d) bendi uyarınca fiili hizmet süresi zammından yararlandırılması isteğinin reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan dava sonunda; daha önce açılan emsal davaların görülmesi sırasında Danıştay'ca yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen raporda, bu işyerlerinde çalışanların zehirli ve boğucu gazlardan etkilendiğinin açıklandığı, buna göre davacının zararlı etkilere maruz kaldığı sürenin her sekiz saatinin bir gün hesabıyla fiili hizmet süresi zammından yararlandırılması gerekirken aksine tesis olunan işlemin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptali yolunda ...İdare Mahkemesince verilen … gün ve … sayılı kararının bozulması istenmiktedir.
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 3622 sayılı Kanun ile değişik 49.maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Bozulması istenen karar, usul ve hukuka uygun olup dilekçede ileri sürülen temyiz sebepleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden temyiz isteminin reddi ile bozulması istenen kararın onanmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.