Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/34334
Karar No: 2016/6155
Karar Tarihi: 15.03.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/34334 Esas 2016/6155 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, davalı işverenden kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti ve genel tatil ücreti alacağı talep etmiştir. Yerel mahkeme, davacının iş akdinin 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/II-g maddesi uyarınca haklı nedenlerle feshedildiği gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatı talebinin reddine, fazla mesai ve genel tatil ücreti talebinin kısmen kabulüne karar vermiştir. Davacı, bu kararı temyiz etmiştir. Yargıtay ise, işverenin haklı fesih gerekçelerini kanıtlayamamış olduğundan davacının kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı talebinin kabul edilmesi gerektiği sonucuna vararak yerel mahkeme kararını bozmuştur.
Kanun maddeleri: 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/II-g maddesi.
9. Hukuk Dairesi         2014/34334 E.  ,  2016/6155 K.
"İçtihat Metni"



MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, davalı işyerinde 01/04/2010 tarihinde çalışmaya başladığını, işverenin sürekli gece vardiyasında çalıştırdığını ve vardiyasını değiştirmediğini, fazla çalışma ücretinin ödenmediğini, işverenden vardiyasının değiştirilmesi talebinde bulunduğunu ancak işverenin "işine gelirse, bizim çalışma şartlarımız bu şekilde işine gelmezse kapı burada" dediğini, 01/05/2013 tarihinde iş akdinin sona erdirildiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla çalışma ücreti ve genel tatil ücreti alacağını talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davacının 01/05/2013 tarihinde işveren temsilcisinden erken çıkmak üzere izin istediğini ancak bu talebinin reddedilmesi üzerine davacının işveren temsilcisi ile tartıştığını ve kendisine hakaret ettiğini, davacının bu tarihten sonra da işyerine gelmediğini, devamsızlık tutanaklarının düzenlendiğini, işçilik alacaklarının bulunmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti ve Yargılama Süreci:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının işveren temsilcisi"den işten erken çıkmak için izin istediği, talebi reddedilince işveren temsilcisine hakaret ederek işten ayrıldığı, akabinde işverenin 3 gün arka arkaya mazeretsiz olarak işe gelmediğini gösterir devamsızlık tutanakları ile davacının iş sözleşmesinin 4857 sayılı İş Kanununun 25/II-g maddesi uyarınca feshedilildiği, fesih haklı nedenlere dayandığından davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamayacağı gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatı talebinin reddine, fazla mesai ve genel tatil ücreti talebinin kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
Davacı işçi tarafından iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız feshedildiği iddia edilidğinden, feshin haklı nedene dayandığını veya işverenin kendisinin ayrıldığını işveren kanıtlamak zorundadır. Davacı, işyerinde sürekli gece vardiyasında çalıştırılması neticesinde buna itiraz etmesi üzerine "işine gelirse, bizim çalışma şartlarımız bu şekilde işine gelmezse kapı burada" denilerek 01/05/2013 tarihinde işveren tarafından iş akdinin haksız feshedildiğini iddia etmiştir. Davalı vekili ise işçi ile işveren temsilcisi arasında tartışma yaşandığını kabul etmekle birlikte işçinin hakaret ederek işten ayrıldığını ardından 3 gün devamsızlık yaptığını savunmuştur. İşveren tarafından devamsızlık tutanakları sunulmuş ise de hakaretle ilgili herhangi bir tutanak ibraz edilmemiştir.
Davacı tanıkları davacının gece vardiyasında çalıştırıldığını doğrulamışlar ve davacının fazla mesai yaptığı da fazla mesai alacağı hüküm altına alınarak sabit olmuştur.
Somut uyuşmazlıkta, işçi iş sözleşemesinin 01/05/2013 tarihinde feshedildiğini iddia ettiğinden bu tarihten sonra tutulan tutanakların etkisi yoktur. Davacının hakaret ettiğine dair de ne bir tutanak ne de bir suç duyurusunda bulunulmuştur. Kaldı ki, bu olayın tartışma ve fesih gerçekleştikten sonra meydana geldiği açıktır. Doğrulanan tartışma ve davacı tanık beyanları dikkate alındığında davalı işveren 01/05/2013 tarihinde işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğini kanıtlayamamıştır. Bu nedenle davacının kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı talebinin kabulü gerekirken reddi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 15/03/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi